Skocz do zawartości
IGNORED

Czy te lampy są dobrane?

neuron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam-jestem nowy w temacie lamp i niewiele mam wspólnego z elektroniką więc mam prośbę o pomoc-pytanie jak w tytule.-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy można to powiedzieć na podstawie tych kilku pomiarów wypisanych na pudełeczkach? Czy warto je kupić w tej cenie? Sprawdzałem na niemieckim e-bay'u i ceny osiągają 90 euro, ale może zakup peweniejszy...Lampy mają grać w Jolce 502 brc. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/60598-czy-te-lampy-s%C4%85-dobrane/

Te napisy jakieś dziwne, nie pokazał czy między nogami ma romb, trudno nawet powiedzieć, czy to oryginał. Pądami coś jedna lampa nie jest za dobrze dobrana, ale chyba Ku (60?) mają równe.

Dzięki za odpowiedź

O romby można dopytać myślę. Anoda wygląda na Telefunkena, to do sprawdzenia oczywiscie. Kompletnie nie znam się natomiast na parametrach lamp. Mam takie ogólne pytanie przy okazji tego tematu:

Na co zwracać uwagę podczas oceny stanu i dobrania pary?

Będę wdzięczny za informacje.Ewentualnie jakie są jeszcze objawy zużycia lampek-najlepiej takie, które można rozpoznać na zdjęciach...

Pozdrawiam

Witam

Z napisów na pudełkach wynika, że zmierzono wartości prądów anodowych dla typowego dla tych lamp punktu pracy, czyli napięcia anodowego 250V i przedpięcia siatki -2V. Wartości prądów są OK: jedna lampa 1,2mA/1,2mA a druga 1,2mA/1,5mA. Jak na te lampy można wię przyjąć, że są dobrane (choć szkoda, że jedna połówka nieco odstaje). Tak jak napisał Przedmówca wartości 60/60 mogą oznaczać wzmocnienia, ale nie byłbym tego pewien - są nieco za małe, ale te wartości zależą również od sposobu wykonania pomiaru i mogą wynikać z błędu pomiaru.

Stan wizualny pokazany na zdjęciu nie pozwala na stwierdzenie, czy były używane, czy też nie. Napisy są w kiepskim stanie - ale to się mogło stać w wyniku złego przechowywania i dotykania lamp paluchami. Zdjęcie gettetu jest niewyrażne, jest on cały popaćkany odciskami palców - trudno ocenić jego aktualny odcień, przebarwienia itd. Aby nie być zawiedzionym założyłbym, że lampy były używane. Podane parametry świadczą jednak, że elektrycznie lampy są OK.

Dzięki

Póki co przeglądam ogłoszenia na E-bay'u. Mimo wszystko mam wrażenie że w niemczech łatwiej można trafić Telefunkeny w dobrej kondycji, choć przyznam szczerze,że ceny jak na razie przynajmniej są sporo wyższe...Może ktoś z forumowiczów może polecić "zaufanego" sprzedawcę NOS-ów?

Pozdrawiam.

neuron, 7 Sty 2010, 19:04

"...

Może ktoś z forumowiczów może polecić "zaufanego" sprzedawcę NOS-ów?

..."

Na ebay'u to nie znam żadnego sprzedawcy.

Jeżeli chodzi o sprzedawcę krajowego, to zobacz www.hornet9.com. Wg mojego rozeznania, to lampy raczej "pewne", aczkolwiek do tanich nie należą.

Jak masz czas i ochotę, to "pobaw" się w poszukanie lamp za oceanem. Wydaje się, że amerykańskie odpowiedniki/wersje lamp są nieco tańsze, a równie dobre co europejskie.

Generalnie z zakupem i wymianą lamp do Twojego nowego wzmacniacza nie warto się chyba zbytnio spieszyć, gdyż pośpiech nie sprzyja przemyślanym i optymalnym zakupom.

pozdr, donic

neuron, 7 Sty 2010, 19:04

c.d.

Z tego co pisałeś w innym miejscu, to lampy 12at7 już wymieniłeś. Pozostałe lampy w Twoim wzmacniaczu, to jakieś "totalne" no name. Zastanów się, czy jeżeli chodzi o parę lamp 12ax7, to nie warto kupić na okres "przejściowy" jakiś "podstawowych" i tanich lamp np. EH, Sovtek dostępnych np. na stronie www.rcm.com.pl, które ba pewno będą lepsze od tych Twoich no name, a wtedy spokojnie czekać na jakąś dobrą ofertę zakupu TFK, Mullard, Siemens itp. Nie wiem co planujesz jeżeli chodzi o kwadrę 6550/KT88 ale tutaj ciężko/bardzo drogo byłoby wymienić na NOS, tak więc musisz albo pozostać przy swoich chińskich no name albo kupić jakieś EH, Tungsol itp. z nowej produkcji (te możesz sprawdzić albo u Horneta, albo w RCM, a pewnie i w jakimś innym miejscu).

pozdr, donic

No te 12ax7 muszę zmienić natychmiast...Mam na oku parkę Telefunkenów na e-bay'u jeśli nie uda mi się kupić to chyba faktycznie zmienię na coś przejściowego ze współczesnej produkcji tylko nie wiem które z nich są najlepsze...

Co do KT88 to nie planuję raczej wymiany w najbliższym czasie (budżet się kończy..)), ale jeśli już to kupię z pewnością też jakieś współczesne wyroby-tak polecał w innym wątku McGyver. Trzeba słuchać doświadczonych ludzi...

Dzięki za rady i namiary na sprzedawców...

Pozdrawiam

neuron, 8 Sty 2010, 20:16

"...

zmienię na coś przejściowego ze współczesnej produkcji tylko nie wiem, które z nich są najlepsze

..."

Jeżeli przejściowo, to raczej szkoda pieniędzy, tak więc raczej szukałbym najtańszych, które i powinny być lepsze od chińskich no name'ów.

donic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.