Skocz do zawartości
IGNORED

Hybrydowy wzmacniacz słuchawkowy klasa A

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

co do zbiorowych zamówień to ja jestem sceptycznie nastawiony :/ trwa to tygodniami,jak nie miesiącami :) a tu każdy jest ciekawy na szybciora jak to zagra,a potem można się bawić w udziwnienia i zamówienia.

Składał ktoś układy z tej strony?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pytam jak się zachowa ten słuchawkowiec w roli pre bo szukam czegoś prostego do końcówki na LM3886 (AVT2180).Obecnie używam jej z PreMini (AVT2886) i pomimo zmniejszenia jej wzmocnienia do 20x mam problem z regulacją głośności tzn. ciężko ustawić niski poziom głośności.Chyba PreMini ma zbyt duże wzmocnienie.

Stronę autora z artykułem (i "Elektronikę dla wszystkich" 1.2010) przeczytałem .Doczytałem się tylko ,ze wzmocnienie 2-5x jest wystarczające ,że E88CC ma teoretyczne wzmocnienie 35 oraz ,że opisywany wzmacniacz ma dzielnik rezystorowy zmniejszający wzmocnienie.

Jako ,ze jest prosty i tani poskładam sobie ten wzmacniaczyk choćby dla porównania z PreMini.

Trochę mnie niepokoi wpis sennki ,że lubi sobie pobrumić (tzn. nie sennki a wzmacniacz) ,w mini jest to bardzo upierdliwe i trudne do zwalczenia (dla mnie oczywiście).

W artykule jest napisane ,że ograniczeniem wzmacniacza jest bias który jest zależny od prądu żarzenia co wyklucza jego podniesienie.Tak sobie gdybam ,ze można by wstawić jakąś lampę która wymaga większego prądu żarzenia i w ten sposób zwiększyć prąd podkładu , ale to tylko takie moje gdybanie ,może wypowie się ktoś kto ma o tym większe pojęcie niż ja.

W pre-mini można też dać na wejście dzielnik , np 10k/40k i zmniejszysz poziom sygnału na wejściu w stosunku 1:4 - lub daj rezystory w dowolnie innej proporcji. Dzielnik to nic innego jak potencjometr, tylko bez płynnej regulacji (tak właściwie to potencjometr jest dzielnikiem).

Co do brumienia - oprócz ekranowania kabli, prowadzenia masy dobrze preamp schować do metalowego pudełka, albo zaekranować lampę - często to pomaga.

Jak dasz inną lampę (np 6N6P o prądzie żarzenia 0,75A) to rozjadą się inne parametry. Nie mówiąc o tym, ze potrzebny jest wtedy także odpowiedniej mocy transformator zasilający.

Witam

Rozumiem już działanie dzielnika rezystorowego na wejściu.Zaraz wlutuje znowu taki dzielnik do mojego mini.Piszę "znowu" gdyż moje mini pierwotnie powstało jako bufor a dopiero niedawno zostało przerobione według opisu na pre.Na problem z głośnością próbowałem zaradzić potencjometrem 100kohm ale z raczej marnym skutkiem.

Brumienie to zapewne problem masy oraz brak metalowej obudowy.

Wracając do wzmacniacza którego dotyczy wątek oraz ograniczenia biasu .Zdaję sobie sprawę ,że prosta podmiana lampy nie wchodzi w grę ze względu właśnie na "rozjechanie" się parametrów.Drążąc temat wydaje mi się ,że możliwe byłoby dobranie punktów pracy do innej lampy tylko pozostaje kwestia tego czy skórka będzie warta wyprawki ?

Poza tym może zbytnio zasugerowałem się tym wpisem o ograniczeniu biasu ? Czy faktycznie lepiej byłoby gdyby można było podnieść bias ponad te opisowe 150mA?

W pierwotnym projekcie wzmacniacza słuchawkowego na MOSFETACH w EdW z 2000 roku autor, Piotr Górecki podaje, ze bias 100mA dla słuchawek 100mW jest wystarczający.

Tutaj bias został podniesiony do 150 mA, sądzę, że taki bias jest wystarczający do większości niezbyt prądożernych słuchawek.

Senki 520 których używałem do prób, są dużym obciążeniem nawet dla typowych wzmacniaczy słuchawkowych wbudowanych we wzmacniacz - słychać wyraźnie spadek głośności. Podobnie jest i z tym wzmacniaczem.

Acha, jeżeli użyjesz ECC88 i podniesiesz napięcie żarzenia do dopuszczalnego 6,6V, to bias będzie wynosił prawie 200mA. A to już wystarczy do napędzenia chyba większości słuchawek...

Należy pamiętać, że radiatory przy takim prądzie powinny być sporych rozmiarów by skuteczne odprowadzać ciepło!

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam

Mam pytanie. Mierząc napięcie na wyjściu słuchawkowym i mam 15 volt. Normalne to/ Druga rzecz jaka mnie nie pokoi to, że trafo strasznie się grzeje. Pozatym słychać straszny brum z owego toroida. Czekam na wskazówki.

Witam :)

Na wyjściu słuchawkowym ma być blisko 0V (za kondensatorami). Natomiast przed kondensatorami ma być tak jak napisałeś 15V u mnie jest około 12V. I tak ma być. Jeżeli to napięcie 15V jest po kondensatorach masz gdzieś zwarcie. Pokaż fotki...

Grzejący się transformator zasilający hybrydę to normalna rzecz i nie musisz się tym przejmować. Trafo powinno mieć wydajność prądowa nie mniejszą niż 700mA !!

Brum w słuchawkach był opisywany wcześniej. W skrócie masz pętle masy. Pare postów wyżej masz napisane co zrobić :)

Oto moja hybryda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O to moje utrapienie

Ukryta Zawartość

post-23223-100009743 1268514052_thumb.jpg

post-23223-100009744 1268514052_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy wylutowanych T1 i T2 (wg zdjęć) masz napięcie na wyjściu ?

Wyciągnij C2, C3 i C2A, C3A i zmierz czy masz tam 15 Voltów ?

A toroid TST 20/013 grzeje się mocno i brzęczy - można jajka smażyć :)

a zrób może zdjęcie płytki od strony lutowania - w tym momencie chyba to najciekawsze :)

wylutowałeś te kondensatory i pomierzyłeś napięcia na wyjściu ?

popatrz na schemat - bez tranzystora T1 i T2 pojawianie się tam napięcia jest dziwne

zrób dokładne zdjęcie płytki od spodu

cyna gdzieś nie zwiera ?

obok wyjścia przebiega ścieżka z LM317

może gdzieś się zwiera ?

nie ma zwarć na tych pinach ?

patrzyłem też na te tranzystory, na oko widać, że połączone ok

btw

w tych układach te tranzystory nie lubią za dużej odległości między bramką a R10 i R10A

w jakim momencie masz to napięcie na wyjściu ?

cały czas ?

z włożonymi tranzystorami ?

bez tranzystorów ?

cyna gdzieś nie zwiera ?

obok wyjścia przebiega ścieżka z LM317

może gdzieś się zwiera ?

nie ma zwarć na tych pinach ?

patrzyłem też na te tranzystory, na oko widać, że połączone ok

btw

w tych układach te tranzystory nie lubią za dużej odległości między bramką a R10 i R10A

w jakim momencie masz to napięcie na wyjściu ?

cały czas ?

z włożonymi tranzystorami ?

bez tranzystorów ?

Sprawdzałem luty pod lupą, nic.

Podejrzenie pada na LM na wejściu ma 34V na wyjściu 16V na 3 nodze 15 za C106 idąca do masy 0.

Złącza T prawidłowo lutowane sprawdzane miernikiem, ok.

Przed włożeniem lampy wszystkie napięcia poprawne, brak brumu transformatora, nawet się nie grzeje.

Ale po zainstalowaniu lampy, trafo brumi, grzeje się. Pierwszy transformator "spocił się" ugrzał się do 100 stopni C.

Napiecie jest na wyjsciu słuchawkowym, mierząc masa do masy plus do L i plus do P. Z lampą.

Na każdej z 3 lamp< tesla, rft, jan> jest tak samo. Tranzystory to 4x buz 10A a 2 zestaw to irf 540.

Mierząc napięcie stałe miedzy masą obok masy lampy ze złączem Ark, w lewym pinie jak i w prawym jest ok 25 V.

jak nie ma lampy w podstawce to prawie nic się nie dzieje :) przez R9 prąd nie płynie

napięcie zasilające miało być między 18-20 Voltów

zmieniaj R103

czemu masz przy C104 "kombinację drucianą" ? :)

jak odłączyłeś D1 przerywając ścieżkę to nie masz prostownika :)

zewrzyj wejścia WeR i WeL do masy jak robisz pomiary

może się całość wzbudza ??

wylutuj C3 i C3A i zmierz napięcie na wyjsćiu

potem wylutuj C2 i C2A i zmierz napiecie na wyjsciu

jak bedziesz mial napiecie caly czas to masz zwarcie na ścieżkach

a jak napięcie zniknie to wsadz inne kondensatory sprawne

Jeżeli trafo ma wydajność prądową powyżej 0,7A a grzeje się bardzo mocno, to jest gdzieś zwarcie.

Jeżeli trafo bez obciążenia nie grzeje się, to sprawdź czy tranzystory są dobrze włączone, czy nie są zwarte.

Tranzystory mocy, niestety bardzo łatwo uszkodzić podając zbyt duże napięcie na bramkę G (powyżej 20V)

Jeżeli wyjmiemy lampę, to przez tranzystory NIE płynie prąd podkładu, więc NIC się nie powinno grzać. Jeżeli mimo tego elementy się grzeją - to znak ze tranzystory mocy (lub stabilizator)są uszkodzone (albo zwarcie na ścieżakch)

Problem napięcia na wyjsciu słuchawkowym rozwiązany.

Okazało się, że masa słuchawek nie jest tym punktem zaznaczonym kolorem czarnym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.