Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Roban.

Tak sobie myślę, jak masz specyfikację napięć Twojego ,,SMOKA,, to popatrz na trafa z tego linku :

http://www.sansui-parts-shop.com/index.php?page=details&prod=291&cat=20&group=29

może uda się coś dobrać. O ile pamiętam mam rozpiskę jakie napięcia występują w końcówce do której zrobiono

te trafo , które jest jako ostatnie na pierwszej stronie.

Jan

Może jeszcze moje 5 groszy do 911 Pawła.

Jednym z w/g mnie ważniejszych argumentów przemawiających za tym wzmacniaczem, pomijając jego niezaprzeczalne muzykalne walory, jest jeszcze wbudowany wewnętrzny DAC. Może taki argument przważy szalę na rzecz 911. Jeżeli popatrzeć na ceny luzem oferowanych przetworników DAC, to zakup 911 jest sprowadzony do poziomu zakupu 701 i niezłego DACa w wolnostojącym wykonaniu. Kurcze, ten Sansujowy Dac jest naprawdę dobry. Może nie jest aż taki ja Wadia 12 ale nie ma się czego wstydzić.

Popełniając taki zakup ma się więc pewność wyśmienitego dźwięku, ma się również dobrego DACa i bardzo estetyczny wzmacniacz o ponadczasowym wyglądzie. Śledzę wszystkie aukcje Sansui z wyższych półek, jakie pojawiaja sie w większych serwisach aukcyjnych. W przeciągu ostatniego półrocza 911 była wystawiana na aukcji tylko raz. Niby wyższy model, jakim jest alpha 707, była w tym czasie wystawiona czterokrotnie. 701 czy 901 potrafiły być wystawiane nawet po trzy w tygodniu. Ten wzmacniacz, jak już ktoś da mu szansę się wykazać, zostaje jako główny w systemie na wiele lat. To tyle z mojej strony. To dziwny produkt Sansui, dziwny, bi jego koncepcję nie pociągnęli, jak ciągnęli rozwój innych modeli. Wyszła tylko seria trzech modeli. Rozwiązania zaś w niej zastosowane były cały czas rozwijane w serii Alpha.

Jan

Dzięki Janie. Wcześniej pisałem do tego sklepu odnośnie orginalnych transformatorów do G-33 ale niestety nie ma. Co do napięć to sprawa wygląda tak:Dok1.doc

Nie wiem jakie są napięcia w transformatorach od B-2101 i B-2102.

Mogę jeszcze dodać ,że posiadając wcześniej wysoki model integry innej firmy byłem zadowolony w 100% jednak słuchając porady Pawła oraz dzięki uprzejmości Janka wiem co potrafią wzmaki Sansui -to jest inna bajka.

Witam.

Roban, napięcia w wersji 2301 są podobne, można by się pokusić o dostosowanie. Jednak ważne są moce. Jak możesz , pokaż kawałek schematu z trafem i zasilaczem, wtedy będę wiedział jakie moce są potrzebne na każdym uzwojeniu. Jest duże prawdopodobieństwo, że trafo od modelu 2301 może zastąpić to Twoje. Jedynie obawiam się, że może być za duże, bo 2301 to potężna końcówka. Trafo do niej to istny potwór. No i jeszcze szczypta dziegciu, nie wiem czy ten sklep ma te trafa. Jednak widywałem trafa do tej końcówki na Ebayu.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Właśnie Janku ! 911-ka posiada "kręgosłup" wyżsych modeli.

Bartek ! Tak jak się umawialiśmy części do Twojej 901-ki czekają ! Zrobię Ci ją na poziomie Radka więc możesz być spokojny o efekt. Dodam też odrobinę basu co napewno podniesie Ci humor zważywszy na Twoje wrażenia po odsłuchu swojej muzy u mnie. Potem - tak jak wspominalem - zajmiemy się kolumnami !

Hej Janie, posłałem wiadomość do Ciebie na priv. odnośnie schematu do G-33. W sumie to też nie jest maleństwo 2x300W przy 8Ohm i 2x450W przy 4Ohm. Czyli podobnie do B-2301 ale tam jest to w jednym saganku a tu w dwóch i faktycznie może być problem z zamontowaniem tak wielkiego trafa.

Roban

Twój ma układ dual mono łącznie z transformatorami. Było tak jeszcze w serii wzmacniaczy AU-od 5xx w górę. Później rozdział następował na uzwojeniach wtórnych. Trzeba przyznać , że okrutny smok z tego sprzęciora. Ma też wygląd, zawsze mi się podobała ta seria. Co powaliło te trafa, naprawdę solidnie są zabezpieczone, no jedynie od strony pierwotnego, poprzez złe ustawienie selektora , można go załatwić w jakiś zrozumiały sposób, ale i tu trzeba się postarać. Wiem, wiem, wszystko jest możliwe, ale naprawdę trudne.

Jan

Cezar, zostaw tylko główne zasilające. Te kondensatory raczej nie padają i nie wysychają. Najbardziej zawsze narażone na degradację z upływem czasu, są elektrolity małej pojemności. Co do obudowy, raczej trudna do dostania, ale podejrzewam, że każdy stolarz potrafi dorobić. Nie zmieni to wyglądu, bo w 661 jest właśnie imitacja drewna. Mam nadzieję, że nie odstawisz takiej maniany jak w linku który zamieściłem.

Pozdrawiam i udanej zabawy. A , bym zapomniał, witamy w klubie.

Jan

u mnie panel przedni jest w b.d stanie wszystkie napisy są całe i nie pościerane,jedynie z elektroniką są problemy.

główne kondy wymienione bo przed moim zakupem ktoś przestawił zasilanie z 230v na 110v i te kondy były rozp........e

Witam.

Jeżeli ktoś pomieszał zasilanie, to i tranzystorami będzie zabawa. Jak zaś poszły w końcówce, to trzeba będzie ponownie zestroić prądy spoczynkowe końcówki. Będziesz miał Kolego sporo zajęcia, ale to dobrze, bo to rozwija. Zawsze to kolejne doświadczenie. Dobrze, że panel nie ma wad. Po naprawie będzie fajny Sansuj. Staraj się kupić możliwie dobre kondy. Sansui w późniejszym okresie opierało się o Elnę Silmic. To dobre kondy. Dostępne nawet na naszym Al.... i cenowo jeszcze przystępne. Jak poszły duże kondy w zasilaczu, warto pokusić się o Nippony, ale to spora kasa.

Pozdrawiam.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Główne zasilające dać Nichicon bo właśnie takich (KG-Golden) używało Sansui w późniejszych konstrukcjach (dawniej Hitacon ale ich nie masz szans dostać ...) Potem faktycznie do Nichiconów dodawano Elny o bardzo niespotykanych pojemnościach .

http://cgi.ebay.pl/2x-10000uf-100v-105C-Nippon-Chemi-con-KMH-capacitor-/270738997359?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f094d406f

CZY TO JEST ORGINAŁ?

zamontowałem tam dwa po 10000uF(jakieś tanie) chciałem sprawdzić czy to wszystko działa,wszystko jest ok.

wymieniłem też wszystkie bezpieczniki bo były przepalone.

najgorsze jest usuwanie śmieci po rozwalonych kondensatorach.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Kliknij w to pole, aby otworzyć szybką odpowiedźTo jest oryginał tylko nie bardzo wiem dlazcego szukasz nipponow ??? Czy w tym Twoim faktycznie były na zasilaczu nippony ??? Calkiem możliwe że w niektorych takie dawali bo cała reszta kondów w starszych wzmacniaczach Sansui to wszelka gama nipponów właśnie

Gość czubsi

(Konto usunięte)

są na allegro Nichicon KG golden suply 15.000 uF ...tyle, że masakrycznie drogie ... Popatrz za takimi na ebayu

Teraz trochę z innej beczki

Po 18 godzinach pracy na klęczkach (cała podłoga w częściach dwóch rozebranych wzmacniaczy) Moja docelowa 911-ka jest już w pełni skończona (moja ostatnia wersja moda, którą słyszał janvideo oraz bartass). Druga na ukończeniu w nieco skromniejszej wersji jest już zarezerwowana. Z racji dużego zainteresowania wersją ze zmianami (choć nic na to nie wskazywało) obiecuję, że odezwę się gdy znajdę kolejną ! ... Acha i jeszcze jedno ! Tej mojej docelowej NIE SPRZEDAJĘ !!! I nie proponujcie mi cen za, które kupiłbym takie dwa bo ja jego wartości nie przeliczam na pieniądze ...

Edytowane przez czubsi

Pawle, gratulacje za wytrwałość.

Odnośnie zaś efektów, wiesz dobrze jaki to ma skutek. Właśnie mam porównanie. Słucham 907 i muszę napisać, że Twoja 911 nie ustępuje wcale 907 - modelowi topowemu w swojej klasie.

Może mocą, ale przecież nie ma możliwości słuchać tych wzmacniaczy na pełną moc. Można wywalić szyby w domciu, nie wspomnę o sąsiadach. Ja słucham na 10-tej max i szklanki wędrują po stole. Powiem szczerze, po modach 911 jest bardziej dźwięczna w dźwięku. Jednak co nowe kondy to nowe, no i dodają przestrzeni. Jednak nie sprzedam mojej 907, pogrzebię w niej. Teraz niestety muszę poszukać kondów do zasilania głownego do mojej 707. Ostatnio widziałem na Ebayu, teraz nie ma. Muszę uzbroić się w cierpliwość. Przy większej mocy jeden przebija, to już pewne. Kurde 100$ pójdzie jak nic.

Pozdrawiam.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Janku ja spróbowałem dać nieco większe pojemności polistyrenów (5600 a było 3300) na odczepy zasilania (te 1000 na bokach na modułach końcówek) no i jak wiesz zrobiłem podział ich na 3 części 470 + 220 + 220 na każdej stronie. Efekt ... Wymiata ! Jest szybciej żwawiej energiczniej przejrzyściej - po prostu jestem zadowolony. Bas nie stracił nic na swej potędze i nadal gram z zatkanymi br ale znacznie zyskał na kontroli i tempie. Co ważne - bałem się , że zmiany "przyśpieszające" - czyli te ktorych teraz dokonałem spowodują , ze bas będzie drewniany i twardy ale nic z tych rzeczy ! Jest bardzo zróżnicowany i pozbawiony jakichkolwiek naleciałości - dla mnie bomba ! Dziś gra lepiej i to wyraźniej niż wtedy gdy byłeś u mnie. Dla mnie punktem porównań zawsze był tuner. Jako, ze jest to urządzenie totalnie pozbawione trików, naleciałości itp pokazuje faktyczny materiał, ktory jak wiadomo z reguły jest lichej jakości toteż trudno "odlecieć" przy tunerze ... no a teraz to przy nim muszę się chyba przypinać pasami do łóżka ...

Muza od bartasa weszła na stałe jako materiał pokazowy i testowy ! Utwór 12 zrywa laczki ! Odsluchy u mnie od dnia dzisiejszego tylko z własnymi tabletkami nasercowymi i na własną odpowiedzialność :-) Pozdrawiam !

Witam ponwnie.

Pawle ,nie wytrzymałem, musiałem się przekonać. Pojechałem na caość, wymieniłem wszystkie AWG na SilmicII i BG. Na razie tylko w płytkach wzmacniaczy, ale już efekt jest ekstra. Pewnie jeszcze się poprawi, te kondy muszą się uformować. Wszystko co było, jest jeszcze bardziej przestrzennie i w/g mnie wyrównała się charakterystyka. Wszystkiego jest tyle ile powinno być. Zmywam się do pracy.

Pozdrawiam.

Jan

Witam wszystkich.

Czytuję ten wątek od jakiegoś czasu i dzięki Wam stałem się posiadaczem wzmacniacza AU-X701. Cieszę się nim już ok. miesiąca i wiem, że to dopiero początek przygody z Sansui.

Pozdrawiam

Andrzej

Witam kolegę Dzieju .

Miło witać w klubie. Jak już od miesiąca, to masz już jakieś wrażenia. Podziel się z nami. Napisz jakie masz źródło sygnału. Wrażenia. Przygoda jak widać już jest, teraz powoli wdepniesz w Sansujo manię.

Ponieważ dawno już nie pisałem, wrażeń kilka odnośnie Alphy 907i. Mam ją krótko, ale już wiem, że zagości na długo. Oczywiście pozwoliłem sobie na spore modyfikacje. Krótko, takiego wzmacniacza jeszcze nie słyszałem. Jak potrzeba rozwali ściany, jak ciszej, zagra tak słodko, że aż się nie chce przestać słuchać. Moc i dynamika powali każdego na kolana. Jednocześnie jest bardzo detaliczny i dźwięczny. ładnie wypełnia scenę i buduje przestrzeń. Dzięki Czubsiemu podążyłem w kierunku modyfikacji, dzięki wspólnym wymianom doświadczeń mogę się cieszyć z niesamowitego wzmaka. Dziękuję Pawle. No , dość tego, wracam do muzyki.

Jan

Witam.

Mam pytanie do szanownych Sansuio miłośników. Jeżeli jest ktoś zainteresowany Sansui AU-alpha 707DR po małym tuningu , proszę o priv. Stan dobry z p;use, a to za sprawą trochę porysownych drewno pochodnych boczków.

Pozdrawiam.

Jan

Witam wszystkich

Też od paru lat cieszę się z użytkowania sprzętu SANSUI aktualnie posiadam

gramofon sr 222mk2

tuner TU-X701

CD-X501i

wzmacniacz AU-555A

KLOCKI Z RÓŻNYCH LAT I LINI ALE RAZEM BARDZO BARDZO, BARDZO OK

POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!

JACEK

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.