Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

z pierwszej generacji serii 07 mam 607 (au-517),

z drugiej generacji serii 07 mam D907 (au-919)

i teraz pytanie, czy lepiej kupić:

a) z trzeciej generacji seri 07 model D907F

lub może sięgnąć dalej w przyszłość i wybrać

b)X911DG

Z pkt. a) przemawia ciągłość kolekcji za pkt. b) nieco inny charakter

brzmienia i rozwiązania funkcjonalne.

X911DG jest którą generacją serii 07?

pozdrawiam,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Witaj.

911 nie jest kontynuacją. To osobny rozdział. Krótki i zamknięty.

Odnośnie serii 07 , jak chcesz mieć coś jak kolekcję serii, oczywiście D907F. O ile pamiętam, było jeszcze coś wyżej.

Jednak później to już sporo będziesz miał do kupienia. Obojętne czy wejdziesz w Alpha 607 czy 707 czy 907 . LądujesZ w 11 sztukach następnych wyrobów. Alpha 607 cała seria to 6 do 8 tysięcy EUR wydatków. Seria Alpha 707 to już około 10 tysięcy. Seria Alpha 907 to wydatek około 15 tysięcy. Nie licz w tym wypadku na zakupy na Ebayu. Sporadyczne egzemplaże. Wszystko import z Japonii.

AU-X911DG warto kupić z kilku powodów. Wielkie możliwości poprawy brzmienia. Sterowanie zdalne wzmocnieniem i przełączaniek kanałó i DAC wbudowany. Trudno jednak kupić z pilotem. Zwykle bez, szkoda.

Seria Alpha 907 zaczyna się od AU-Alpha 907, zaraz jest 907i a później jeszcze 8 sztk. Sprzedaję teraz model 907i .

Pozdrawiam.

Jan

jako, że interesuje mnie tylko seria 07, wybór mam zatem prosty.

Raczej nie będę kupował sprzętu w Japonii, mam czas, więc poczekam, na

ebay.de trafić można fajne rzeczy.

D907 jest bardzo mocny, wulkan dynamiki, jak trzeba to delikatny, a do tego niesamowicie muzykalny, ze świetną

przestrzenią.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

D907 jest teraz na Ebayu.De , nawet nie tak drogo. Te modele są dostępnew Europie. Z kontynuacji 07 jest alpha x07 i tu już wieki wybór. Na Europejskim rynku to tylko Alpha 707DR, jest kilka sztuk. Sporadycznie Alpha 607 i to tyle.ModelAlpha 907 xx był już tylko na rynek Japoński. Ale jak D907 to wulkan dynamiki, mmm, niby racja, ale co powiedzieć o modelach Alpha 907xx. Ale to i dobrze, jeszcze przed Tobą masę niezapomnianych doświadczeń z Sansui. Są też integry AU-X111 i AU-X1111, na Fetach. Też odrębny temat. 1111 potrafi dopiero walnąć z wykopem. Co tu gadać, masę jeszcze odkryć przed Tobą i to jest fajne. Każdy nowy nabytek sprawia frajdę i wzbogaca doświadczenia. Kieszeń cierpi, ale czego się nie robi dla frajdy...

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

D907 to stara konstrukcja - mocno odstaje pod względem precyzji i konturów względem późniejszych konstrukcji. O neutralności to nawet nie ma co wspominać bo staruszki grały po prostu trochę po swojemu ... W nowszych wypustach układ alpha x balanced dodalo prawdy i jeszcze większej kontroli i wykopu

za hifiengine.com

"Sansui Integrated Straight DC Stereo Amplifier with Exclusive DD/DC Power/Phono Amps and MC Amp.

Sansui engineers have perfected the Straight DC circuitry of the AU-919 Integrated Stereo Amplifier right down to the very last superlative.

Fastest rise time, highest slew rate, lowest TIM or Transient Intermodulation Distortion are not the least on the list.

Then there are the words which describe its phono equalizer and flat amp - cleanest, quietest and definitely latest.

Add the fact that the Diamond Differential DC circuit in the power amp and phono equalizer offers one of the widest frequency ranges ever achieved in audio - extending from zero Hz (DC) to an amazing supersonic high of 500,000Hz - and you have some of the reasons the AU-919 delivers the purest musical performance you've ever heard.

The AU-919 isn't the cheapest integrated amp on the market, and at a modest 100 watts per channel, it isn't the most powerful.

But we're convinced that for the serious audiophile who really cares about sound quality, and who is willing to make an investment in truly state-of-the-art equipment designed for nothing less than straight, uncolored, dynamic audio performance, the AU-919 deserves the most superlative of all - The Finest."

portal ten rzadko w taki sposób ocenia wzmacniacze, wygląda na to, że au-919 udał się firmie.

czy koledzy słuchali tego modelu?

Tak się składa, że właśnie dziś model AU-919 oraz AU-Alpha 707DR idą do klijenta.

Mam jeszcze model AU-710 odpowiednik 717 na Stany, który naprawiony czeka na przyjazd właściciela i mój AU-Alpha 907i. Jak Kloega chce nie czytać, a porównać, zapraszam do Grodziska Mazowieckiego. Lepiej usłyszeć jak się domyślać. Ostatnia szansa , bo 907 też już szuka nowego właściciela.

Jan

na ebay.de nie ma obecnie d907 (au-919)

jest jego następca au-d11.

w sierpniu d-907 poszedł za 560E.

x911DG dzień przed końcem osiąga 226E, raczej pójdzie poniżej 400E.

skoro tak, to d907 jest lepszym wzmakiem od np.x911DG.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Mam prośbę ! Zaraz po skończeniu aukcji napisz za ile poszedł 911 ok ??? bardzo zmęczone sztuki idą po 550 ... Sam pamiętam jak brałem udział w aukcji 911-ki i na 2 minuty przed końcem było 35 euro ! Poszedł za 520 bo za nisko ustawiłem maxa ... To było ze dwa lata temu. Teraz wiara wie o wiele więcej na temat Sansui toteż nie wierzę by poszła za małe pieniądze ! Sam powiedz : dlaczego wszystkie 911-ki znajdują nabywcę a taki 907 buja się czasami miesiącami ???? Co jak co ale 911-ki nikt tu tak sobie nie przepuści. Z całym szacunkiem do 919-ki i jej podobnych ale to nie to samo granie. Jeśli lubisz analogowe pląsanie z rozszerzoną po horyzonty średnicą to nie dziwię się, że Ci się dziadki podobają. Kiedyś taki sposób prezentacji był uznawany za objawiony model dźwięku - związane to było także z ówczesną techniką projektowania kolumn oraz możliwościami technologicznymi z tym związanymi. Nowsze konstrukcje w tym i 911-ka mimo, że w hierarchii jest to model niższy to gra zupełnie inaczej - dla mnie nieporównywalnie lepiej - chociażby dlatego, że prawdziwiej ! Nie zmienia to faktu, ze 919 to fdajny wzmacniacz ! 901-ka też nie jest do bólu neutralna a jest to świetna konstrukcja. Równiez dletgo, ze jako jedna z niewielu łączy oba modele brzmieniowe Sansui ! Jak nastepny raz bedziesz śledził aukcje to policz ile jest 717-ek, 517-ek ... a ile jest takich np alpha 607, 707 czy nawet 911-ek czy 901-ek. Potem przeanalizuj, które sa licytowane a które bujają się w nieskończoność - zapewniam, ze dojdziesz do konstruktywnych wniosków. Miałem całą starszyznę pod dachem łącznie z 917-ką (mniej oszczędna wersja niż 919 w której to już widać odszczędności i cięcie kosztów) i nie bez powodu zostałem przy 911-ce. Potencjał tej konstrukcji jest wręcz olbrzymi. Musisz też wiedzieć, że nie każdy musi znów lubić prawdziwość w muzyce. Jest wielu takich którzy po prostu lubią jak wszystko gra tak samo i ok - dla nich 919-ka będzie końcem poszukiwań ! Osobiście uważam, ze 917 / 919 to bardzo fajne konstrukcje i na pewno warte pieniędzy o których wspomniałeś !!! Ale nie możesz stawiać go do porównań z 911-ką bo to dwa różne światy ! cena (która jest bardzo podobna) nie jest w tym wypadku żadnym odniesieniem ! Jak już mówiłem 911-ka jest cenna bo łatwo podnieść jej poziom do brzmienia najwyższych modeli czego o 919-ce powiedzieć się nie da ...

Edytowane przez czubsi

myślę, że kupię lepszy wzmak od au-919, bez odsłuchów. (sansui)

co do tego, czy będzie to x911DG to nie jestem pewien.

uważam również, że technologii budowy wzmacniaczy pod koniec lat 70 nie brakowało niczego,

by konstruować i budować wspaniałe, ponadczasowe urządzenia z poprawnym przetwarzaniem

całego pasma, bez aplikowania rozwiązań wynikających z ówczesnej mody na takie, a nie inne słuchanie.

co do oszczędności w au-919 to oglądając zdjęcia środka ich po prostu nie widać,

możesz bliżej określić rodzaj tych oszczędności w tym modelu?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Masz właściwe do tego podejście :-) Model 919 powstał gdy rynek wymagał innowacji. W Sansui sposobem na wrzucenie na rynek czegoś nowego okazał się ten sam wzmacniacz (917) w "nowszej" wersji. Za bardzo nie mieli wyjścia bo ceny Sansui nie były wcale takie niskie a utrzymanie ich na przyzwoitym poziomie wykluczało przeinwestowywanie samego urządzenia. Wiedzieli o tym japońscy księgowi. Osczędności są w materiałach toteż nie dziw że ich nie widzisz :-) Mając oba modele zauważysz że w 919 jest w niektórych miejscach mniej wzmiocnień więcej plastiku itd. blachy są cieńsze i lżejsze. Różnic jest więcej ale nie ma sensu ich wymieniać - robili to już na zachodnich forach. Wielu sądzi, że powsadzali gorsze części itd ... głupota ludzka nie zna granic ... sansui dbało o swój wizerunek i czegoś takiego po prostu sobie nie wyobrażam. Do końca istnienia firmy uczciowść techniczna konstruktorów powalała na kolana nawet w dobie cwaniactwa innych firm i wsadzania pustostanu do wnętrza. To w końcu doprowadziło do upadku ale honor był do końca. Porównanie z samurajami jest nie bez powodu !

Edytowane przez czubsi

skąd ten 917?

pierwsze modele serii 7 to 607 (au-517) i 707 (au-717). konstrukcje dual mono.

druga seria 7 to d607, d707 i d907(au-919).

trzecia seria to d607f, d707f i d907f (au-d11)

gdzie to jest 917? nie mogę się połapać.

Z innej beczki, gdzie należy umieścić model Au-9900?

Bo zdaje się, że z nim ma coś wspólnego au-919.

Jeśli po włączeniu miga kontrolka power a potem po około 5 sekundach się załącza to wzmacniacz jest sprawny. W trakcie włączania przysłuchaj się czy w tylnej części po prawej stronie słychać kilkukrotne załączanie się silnika selektora. Zanim cokolwiek zrobisz rozkręć go z tyłu i zobacz czy gumka selektora jest cała (może być rozciągnięta !). Masz na moim wątku o tuningu tą część wyjętą ! Stary numer ! Nie dawaj nikomu najpierw sam to rozłóż. Uprzedzam - tam jest z 50 śrub ... Żadna to filozofia - wystarczy robić zdjęcia jeśli nie czujesz się pewny w składaniu po robieniu. Co do samej naprawy to jeśli poszła gumka - możesz póki co zrobić prowizorkę - związać inną gumkę. Ważne by była też od napędów bo one się nie rozciągają - no i oczywiście dłuższa bo inaczej nie zwiążesz :-) Powodzenia !

jeszcze jedno : skąd masz 911-kę ?

Witam

Jeszcze raz dzięki Czubsi. Faktycznie gumka luźna - do wymiany.

Śrubek, tak jak uprzedzałeś 46 sztuk :))

Idę jutro na giełdę we Wrocku, może uda się zakupić taką samą.

Pozdrawiam

eddie9

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Kup sobie kilka większych i zwiąż ! ważne żeby była nierozciągliwa i cienka. węzeł nie będzie wtenczas powodował problemów z pracą urządzenia.

grzechniks chodziło mi o D907 nie 917 czyli ten model na Japonię. 917 to cd był ... 907 był bodaj odpowiednikiem 919-ki ktorą przygotowano na Europę. Muszę sobie notować co mi przez rece przechodzi ... Miałem prawie 10 lat Technicsy i dziś nawet nie pamiętam niektorych oznaczeń ... Kiedyś pytałeś o to, ktora to seria 911DG no więc między 9 a 10 :-) Z ostatniej chwili : nowy nabywca AU-alpha 707 DR od janvideo jest bardzo bardzo bardzo zadowolony ! Postaram się go nakłonić do opisania swoich wrażeń na forum ale najpierw musi dojść troche do siebie :-) jednym słowem nie spodziewał się tego co dostał i to w najlepszym tego słowa znaczeniu ! grzechniks postaraj się kiedyś posluchać nowszych modeli - możesz mocno zmienić swoje upodobania ! Nic nie stoi na przeszkodzie być sobie dziadka równiez zachowął w końcu ja tez mam kilka zabawek :-)

Edytowane przez czubsi

czubsi,

dziadek 919 zostanie u mnie.

dzisiaj było u mnie spotkanie, słuchaliśmy winyli.

pre phono w au-919 zagrało lepiej od forumowej Nudy.

studiując strony niemieckie i amerykańskie, stwierdziłem, że tam sansui kończy się na początku lat 80.

nie ma danych o późniejszych modelach.

np. http://www.hifi-studio.de/hifi-klassiker/sansui_1.htm

nie wiem z czego to wynika.

na pewno alfa 707, 907 warta jest sprawdzenia, tyle, że trafia się b.rzadko w europie.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

grzechniks nic dziwnego ! Tak jak wielokrotnie pisaliśmy danych, schematów itd. na temat nowszych alf 707,907 po prostu nie dostaniesz ! 907 nie znają bo nawet w stanach bylo ich jak na lekarstwo ale na ich temat amerykańce mieli pojęcie i to calkiem niezłe ! To w Europie dopiero po latach odkrywa się to markę na nowo. Jak już wiesz w Europie dostępne były tylko 707DR oraz dosłownie kilkadziesiąt sztuk 907MRX ! To wystarczyło by wiedzieć czym są !!! Do dziś taka 707 jaką sprzedawał janvideo to niebywała gratka i to w kontekście dzisiejszych jej cen około 800-850 euro za taki sobie stan ... wie coś o tym jej obecny właściciel. W sumie nie dziwię się, że u nas niewielu wie jak grają nowe Sansui. Dlategoteż całkiem ostrożnie podważa się o nich opinie a raczej niedowierza niż podważa. Tego dylematu nie mają Ci co się z nimi zetknęli ... Ja zarówno jak i paru moich kolegów miałem to szczęście zetknąć się z całą gamą Sansui i mam pełniejszy obraz. Żaden jednak z nas mając świadomość porównawczą starych modeli do nowych nie wybierze tych pierwszych !!! Pozdrawiam ! Jak będziesz kiedyś koło Gorzowa daj znać ! Z checią poszerzę Twoje horyzonty na temat tej marki w następstwie odsłuchu mojego egzemplarza 911-ki !

P.s. jeśli chcesz przekonać się jaka jest pozycja staruszków na rynku względem nowych modeli pooglądaj oferty u japońców na hifido.com ! Polecam - zobaczysz , że 907F nie osiąga często ceny najniższej i najstarszej alfy 607 ... Gdyby się taka 907DR czy MR pojawiła na ebay.de kosztowałaby grubo ponad 1600 euro ! U Japońców jest nieco taniej ale trzeba to stamtąd przywieźć i opłacić cło z podatkiem a to prawie połowa wartości wzmacniacza. Trzeba też pamiętać że mówimy tu o 20-toletnich wzmacniaczach ... O cenie 907 limited czy mos limited nie wspomnę to samo dotyczy serii 907NRA ...

Edytowane przez czubsi

grzechniks

Jakoś kiepsko śledzisz Ebay. Proszę link :

http://www.ebay.de/itm/Sansui-AU-D907x-Vollverstarker-/110736300456?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item19c865d9a8

Tak model AU-11xx jest, albo do niedawna był. Mnie nie interesują te modele. Model 1 był uwa żany przez wielu na zachodnich forach za szczytowy. Był w tamtym roku dwa razy na Ebayu. Ceny miał wysokie. Jednak cena nie zawsze jest wykładnikiem. Dla wielu to wartość kolekcjonerska, nie zawsze idąca w parze z jakością brzmienia.

Co do wzmacniaczy Sansui, większość obserwowałem, brałem w wielu aukcjach udział.

Każdy AU-X911DG jaki się pojawił, widziałem. Paweł dobrze prawi, starsze od serii Alpha wzmacniacze , to konstrukcje zupełnie inne niź ostatnie wzmacniacze Sansui. Modele Alpha pojawiają się sporadycznie. 4 przypadki w okresie od 2010 do teraz. Trzy kupiłem. Jeden nie , został sprzedany we Francji i nie wiem gdzie poszedł. Moi koledzy cieszą się teraz brzmieniem 707DR-k. To nieliczne modele z zasilaniem 230V. Trafo zaś w nich jest ogromne. Nie neguję walorów wcześniejszych konstrukcji, jak pisałem, słuchałem ich, bo kilka naprawiałem. Sansui ewaluowało. Stosowało nowsze, często robione na zamówienie tranzystory. Od bodaj modelu DR

stosowali tranzystory LAPT. To naprawdę słychać. Jak widzę szukasz brzmienia, zainteresuj się wersjami MOS. Zobaczysz jak brzmią. Całkiem odmiennie.

Co do ewaluowania , samo zasilanie też zmieniali. Modele, które tak lubisz , to ostatnie jakie mają od strony zasilania pełen tor dual mono. Mają oddzielne trafa na każdy kanał.

Później Sansui raz w ostatnich modelach, zrobiło zwrot ku separowaniu zasilań na dwa trafa. To model AU-Alpha 607 NRA 2. Wzmocnili ścieżkę zasilającą do 16A i dali trafo toroidalne, oddzielne dla toru korekcji. Wersii 707 i 907 NRA 2 nie było. Piszemy jednak o intergrach. Jak zerkniesz na czyste końcówki mocy i bloki sterowania, o tu już pełne szaleństwo. Paweł podesłał ci namiar na sklep w Japonii- właściwie sieć sklepów. Teraz jest tam jedynie pre , ale jakie. Wielkością dorównuje końcówce mocy. Wewnątrz istny majstersztyk. Cena powala. Końcówka do tego modelu też powala i brzmieniem i ceną.

Odnośnie zaś tego co piszesz, że nie widziśż różnic w wykonani. Zerknij sobie do fotek, co i jak w środku CD-ków. Np CD - X701i, oraz Cd-alpha717DR. Niby podobnie, ale jeżeli chodzi o zastosowane elementy, u dużo zmian. Może złe porównanie. Porównaj modele alpha 717Dr i 617. To jedna linia, nawet piloty pasują. To tyle.

Pozdrawiam.

Jan

ten d907x to jednak nie jest au-919 (d907F)! zdjęcie 919 poniżej.

przeglądam tylko zakładkę 'HiendAudiogerate', nie Raritaten, stąd umknięcie tego modelu.

model au-x1 z 1979r uważany jest za najlepszy wzmak sansui.

za: http://www.classicsansui.net/Integrated%20Amplifiers.htm

te dane należy jakoś logicznie interpretować. czyli koniec lat 70 w opinii

wielu to złoty okres Sansui. nie wiem jak to się ma z wywodami Czubsiego o

wyższości modeli późniejszych.

zobaczymy za ile pójdzie X911DG.

post-11688-0-14898300-1315125705_thumb.jpg

Edytowane przez grzechniks

grzechniks.

Paweł jest mocno osłuchany w sprzęcie Sansui. Ja zaś podzielam jego opinie, bo również sporo z tych sprzętów słyszałem. Co potrafi 911 wiem. Miałem ten model. Odnośnie modeli, oznaczenia na końcu serii są wyznacznikiem okresu, w którym dany model wszedł do produkcji i co zawiera. Ponieważ mało mnie interesuje seria AU-907x , nie wnikam. Jak by ta 911 miała pilota, pomyślał bym nad licytacją. Jednak w tej postaci, nie.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

grzechniks

Masz prawo uważać co tam sobie chcesz. Zapewne po jakimś czasie znów jakiś dziadek się na allegro pojawi ... Ja czy Janek mamy ten komfort , że wybieramy między tym co dobrze brzmi a nie tym co akurat mamy czy co chwalą potencjalni sprzedawcy "legend" ... Byłbym wdzięczny gdybyś przestał się zasłaniać opiniami na forach gdzie wiedza w temacie wcale wiele szersza od naszych twardogłowych nie jest ...

Najpierw posłuchaj jeszcze cegoś zanim obiektywnie zajmiesz stanowisko. Nie jestem za tym by stawiać 919 kontra 911 itp. gdyż niczemu to nie służy ! Grają inaczej i to jest fakt - dla mnie lepiej gra 911-ka bo ma klasę i precyzjzę. Mogę tak mówić bo słuchałem i starych i nowych modeli. Ty z kolei konfrontujesz to co masz ze swoim "wydaje mi się" ... 911-ka jest modelem niższym ale pod względem cech, które uważa się za wyznacznik brzmienia wyższej klasy 919 niestety odstaje i nic tu nie zmieni Twój do niej sentyment i status jej posiadania. Prozą życia jest też fakt, że za pieniądze oferowane mi przez tych którzy słyszeli mój wzmacniacz spokojnie kupiłbym dwie sztuki 919-ek ... Dziś dopiero do mnie dotarło, że przepuściłem okazję zakupu 707DR od Janka i to nie pozwala mi spać po nocach ... Cieszę się jednak, że kolega ze śląska zaufał mojej opinii i teraz nie potrafi nawet wyrazić swojego zadowolenia z nowego nabytku a o odsprzedaniu to zapomnieć należy ...

grzechniks

Tak czy siak cieszę się,że kolega dał się zarazić pozytywnie brzmieniem Sansui bo czy to stara szkoła brzmienia czy nowa to i tak wyśmienite granie ze smakiem i potęgą !!! Jeszcze całkiem niedawno ta nazwa nie mowiła większości nic a dzięki takim wątkom jak ten więcej ludzi doceni firmę, która naprawdę na to zasługuje !

Kup sobie kilka większych i zwiąż ! ważne żeby była nierozciągliwa i cienka. węzeł nie będzie wtenczas powodował problemów z pracą urządzenia.

grzechniks chodziło mi o D907 nie 917 czyli ten model na Japonię. 917 to cd był ... 907 był bodaj odpowiednikiem 919-ki ktorą przygotowano na Europę. Muszę sobie notować co mi przez rece przechodzi ... Miałem prawie 10 lat Technicsy i dziś nawet nie pamiętam niektorych oznaczeń ... Kiedyś pytałeś o to, ktora to seria 911DG no więc między 9 a 10 :-) Z ostatniej chwili : nowy nabywca AU-alpha 707 DR od janvideo jest bardzo bardzo bardzo zadowolony ! Postaram się go nakłonić do opisania swoich wrażeń na forum ale najpierw musi dojść troche do siebie :-) jednym słowem nie spodziewał się tego co dostał i to w najlepszym tego słowa znaczeniu ! grzechniks postaraj się kiedyś posluchać nowszych modeli - możesz mocno zmienić swoje upodobania ! Nic nie stoi na przeszkodzie być sobie dziadka równiez zachowął w końcu ja tez mam kilka zabawek :-)

Witam

Już po wymianie i .... na razie wszystko chodzi.

Teraz już tylko pozostaje tuning.

Pozdrawiam

eddie9

Tak czy siak cieszę się,że kolega dał się zarazić pozytywnie brzmieniem Sansui bo czy to stara szkoła brzmienia czy nowa to i tak wyśmienite granie ze smakiem i potęgą !!! Jeszcze całkiem niedawno ta nazwa nie mowiła większości nic a dzięki takim wątkom jak ten więcej ludzi doceni firmę, która naprawdę na to zasługuje !

ŚWIĘTE SŁOWA

ŚWIĘTE SŁOWA

czubsi,

mając 919, myślę o zakupie kolejnego, lepiej grającego modelu.

Wybór tego modelu muszę oprzeć na forach miłośników sansui.

919 w sierpniu poszła na ebay.de za 560E, 911 za 500E. Mimo, że dzieli je różnica ok. 10 lat. Należy to zinterpretować.

Zaglądając do środka obu wzmaków, lepsze wrażenie robi jednak 919.

Nie jestem wcale przekonany, że zrobię krok do przodu kupując 911. Zwłaszcza, że dochodzi jeszcze kwestia phono pre, które

w 919 jest na właściwym poziomie, a mam trochę winyli.

Tylko tyle. Oczywiście, najchętnej bym posłuchał u siebie 911, ale na razie nie zanosi się na taką możliwość.

Najchętniej szedłbym w stronę Au-X1 lub alfa907.

Z drugiej strony, dotychczasowe wybory zakupu sprzętu oparte na opinich miłośników danej marki były więcej, niż trafione.

Także fora są dla mnie cenne.

sentymentów dla sprzętu nie mam. grają te najlepsze, inne trafiają do ludzi.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Widzę, że uparty jesteś ale to Twoja sprawa :-) Przyrównuj dalej ceny zapewne daleko dojdziesz ... Tak dla porównania mam Marantza CD-16, który kosztował nowy około 7.500 zł; kupiłem go za nieco poniżej 2 tys. Mam też Kenwooda DP 8020 (po Kenwoodzie jak wiesz jadą "forumowi znawcy" ...) który nowy kosztował jakoś ca: 1100 euro (2300 DM;) ja go kupiłem za 450 zł; z przesyłką. I co się okazuje, że Kenwood jest znacznie bliżej prawdziwości niż Marantz i chyba tylko fakt, że Marantza dość łatwo można nieco poprawić jeszcze jest u mnie w systemie ... Twoja kasa Twoja sprawa, może i dobrze bo dzięki takiemu podejściu jak Twoje parę staruszków zostanie ocalonych przez ząb czasu :-)

Chcę żebyś mnie dobrze zrozumiał. Nie twierdzę, że kupując 911-kę zrobisz dobrze. Po prostu staram się namówić Cię do osobistej konfrontacji i nabrania własnych doświadczeń w tej kwestii. Prawdą jest natomiast to, że jeśli kupiłbyć taką alfę 907 to napewno 919-ka przepadłaby w przedbiegach i za to ręczę !!! Problem jest jednak taki, że bez zakupu w Japonii czy stanach to cienko to widzę nie wspominając o ich cenach ... Mówię o 911-ce ponieważ udało się nam doprowadzić ją sonicznie do efektu zbliżonego do alpha 907NRA. W kontekście wydanych kwot to jest po prostu rewelacja i tyle. Jeśli się kiedyś zdecydujesz zrobić krok do przodu i samemu posłuchać a nie twardo powtarzać za innymi to zapraszam ! Acha jeszcze na temat phono pre , otóż w późniejszych modelach również było chwalone i to bardzo więc obawy Twoje są bezpodstawne, a biorąc pod uwagę, że praktycznie we wszystkich jest podobne to ryzyko wtopy jest minimalne. Pozdrawiam !

Edytowane przez czubsi

grzechniks.

Nie wiem, czy to była taka znów dobra cena za 911. 500 EUR i to bez pilota, ale ...

Nie oceniam zaś walorów po cenach. AU-X07 kosztuje masę kasy a ja nie kupił bym teraz go. Lepiej kupić alpha 907 z ostatnich wypustów, czyli XR, MR, czy najlepszy NRA.

Nie wiem skąd jesteś. Jeżeli masz blisko w okolice Warszawy, zapraszam, 907 jeszcze jest do odsłuchu. Tak, czy siak ją sprzedam. Od tego zależy moja wyprawa do Indii. 707DR poszła i jak czytam kupiec jest więcej jak zadowolony. To fajnie. Zaręczam, że 907 gra jeszcze lepiej.

Ceny starszych modeli Sansui są rzeczywiście wysokie, grają dobrze. Modele 717 i919i są niejako pokłosiem sprzedaży Sansui dla wojsk USA stacjonujących w Europie. Mieli spore upusty. Opuszczając nasz kontynent sporo odsprzedali i pozostały. Najwyższe modele z serii Alpha 907 nie były dostępne w Europie. Pojawiło się kilka sztuk, dla selsów i tyle. Można je jedynie kupić z zasilaniem 100V na Japonię. Nie stanowi to kłopotu, bo zakup odpowiedniego trafa nie jest taki kosztowny.

Nie upieram się nad tym co wypisują na innych forach odnośnie Sansui. To jak grają odnoszę do własnej wiedzy i odsłuchu. Przewinęło się ich sporo. Starsze wyglądają bardziej bajerancko , te nowsze są już inne. Wielu osobom mniej to przypadło do gustu. Dla mnie nie liczy się wyglą, a to jak grają. Tu zaś mam wyrobiony pogląd.

Ponieważ słuchałeś, miałeś 717, mam jeszcze 710, którą naprawiałem dla naszego forumowego kolegi Romka J. Masz więc możliwość porównania.

Jeszcze jedno. Nikt nie przekona mnie, że środek starszych 717 czy 919 prezentuje się lepiej jak modeli alpha 707 czy 907. Może wzrokowo komuś się bardziej podobać. Jednak różnica tkwi w tym co jest źródłem dźwięku. ELEMENTY z których zmontowano. Myśl techniczna . W modelach Alpha, zastosowano nowsze rozwiązania w konstruowaniu toru, później pojawiły się w Accuphase. Nowsze, od serii L produkowane specjalnie pod Sansui tranzystory LAPT. Nowe modele kondensatorów. W torze sygnału nie ma rzadnym wzmacniaczu Sansui kondensatorów. NIGDZIE. Jednak blokujące, filtrujące są . W modelach X1X były one ELNY, ale wybacz, to co w modelach Alpha to już nie to. Nawet sobie nie zdajesz sprawy, jak wpływa to na brzmienie .

Odnośnie jeszcze tranzystorów, wielokrotnie spotkałem się, że sprzęty z Niemiec miały wymieniane w czambuł wszystkie tranzystory mocy na Toshiby. Im się to podoba, ale pozbawili się specyficznego brzmienia . Wolą sucho i ostro.

To tyle.

Pawle.

Uprzedziłem Cię, że będę sprzedawał moje 707 i 907. Wiedziałeś o tym pierwszy. Trudno. Muszę sprzedać, zdecydowałem , że wyjazd ważniejszy. Nadal jeszcze mam 907 i choć wyglądem 707 była Ci bliższa, zapewniam gra jeszcze o klasę lepiej. Sam wiesz to dobrze.

Pozdrawiam Kolegów.

Jan

>jan

alpha907 to niewątpliwie krok w dobrą stronę. tu nie mam wątpliwości.żadnych.

potężne trafo, wielkie kondensatory. 28kg.

to co lubię:

Slew rate ±200V/μsec

Rise Time 0.5μsec

Ratio of SN 120dB or more

Total harmonic distortion Less than 0.003% (8Ω)

Effective Output (10Hz ~ 20kHz, both ch driven)180W+180W(8Ω) 180W +180 W (8Ω)

fakt, alfa 907 to klasa!

grzechniks

Owszem, te dane mówią same za siebie, ale pamięta, to tylko liczby na papierze.

Alpha 707 też ma te parametry , oczywiście mniejsza moc, ale ma zdecydowanie słabszą mikrodynamikę.

Jan

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.