Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za rade, zaraz kupie kilka szt do samej końcówki mocy i porównam, z preampa i tak nie korzystam.

O takie coś chodzi???

http://allegro.pl/100uf-35v-elna-silmic-ii-for-audio-cena-2-szt-i2219231184.html

Witam Wszystkich

Mam takie pytanko.Czy zmiana mojego Advanca Acustic 105 na Sansui 701 to dobry krok?Pytam gdyż w zestaawieniu z usherami v-602 Advance brzmi za miekko . Czy według was coś sie poprawi? Brzmienie kolumn mi bardzo odpowiada ale w zestawieniu z Advancem brakuje mi góry i szczegółowości. A wybór padł na 701 bo na wyższy mnie nie stać narazie.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Dzięki za rade, zaraz kupie kilka szt do samej końcówki mocy i porównam, z preampa i tak nie korzystam.

O takie coś chodzi???

http://allegro.pl/100uf-35v-elna-silmic-ii-for-audio-cena-2-szt-i2219231184.html

tak tylko uważaj na napięcia !

No właśnie nichikon w sansui kojarzy mi się z dość ostrym, suchym, zbyt dźwięcznym brzmieniem. Elna zaś jest cieplejsza, bliższa naturalności, choć czasami potrafi zbyt ocieplić. Dziwnym kondem jakim stosowało sansui jest Elna Silmic Alpha kondensator o małej pojemności a dużych gabarytach.

Przemek ja na Twoim miejscu posłuchał bym rad Pawła odnośnie kondów, chłop ma już spore doświadczenie i wie co gdzie jak zabrzmi w sansui, oczywiście możesz dochodzić do tego sam, ale już wiem że będą to podobne wnioski. Poza tym masz NAPRAWDĘ fajny wzmacniacz i tylko czekać jak technics pokaże się na aukcji :-)

Jak spotkanie jest nadal aktualne to podaj na PW numer telefonu. Zrobiłem dziś skrzynkę w samochodzie, a jutro będę w Szczecinie nie wiem jeszcze czy starczy mi czasu i oczywiście nie wiem czy Tobie pasuje, ale można było by spróbować - Prawda?

W sprzedanej 901 miałem mieszane kondy Nichicon, Elna i Black Gate, ostatnia kombinacja grała naprawdę imponująco, prawdopodobnie janvideo już coś o tym może powiedzieć.

Surfbrother

Wzmacniacz, jaki posiadasz, to francuzki sposub grania, specyficzny. Nie wiem czy AU-X701 to dobra zamiana. Nie jest to najwyższy wypust, gra przyzwoicie, ale nie wyśmienicie. Nie wiem jak dokładnie gra Twój Acustic, a 701 jest tylko jak wszystkie Sansui szybka i dynamiczna, choć i tu są dużo lepsze wypusty. Pewnie się znów narażę, ale doradzam trochę wyższe modele. Może sprecyzuj, jakiego grania oczekujesz, czego spodziewasz się po Sansui.

Jan

Wydajem mi się że jeśli chodzi o górę i szczegóły to 711 byłaby dobrym wyborem do tych Usherów i nie puściłaby cie z torbami , jak bedzie z 701 nie mam pojęcia , nie miałem nigdy ale z wypowiedzi kolegów śmiem wnioskować że powinna mieć ładną góre tyle że bedzie mniej potężna , 701 to przyzwoity poziom jak napisał Jan ( on jest osłuchany z nią)

Surf...

Acustik to przyzwoity poziom i jeżeli już zamieniać, to na coś lepszego zdecydowanie. Minimum AU-X711 lepiej AU-X911 - co polecił by też Czubsi. Jednak są to już leciwe wzmaki i trzeba nad nimi popracować. Wtedy czarują grą. 701 jest doobra na początek przygody z Sasui. Ma już dobry poziom i nie ma się czego wstydzić, ale jest sporo lepszych. Czasem dostępne są Alphy 707DR, ale raz, dwa razy w roku.

Seria Alpha jest zdecydowanie warta polecenia, od modeli 7xx.

Jan

Witam ponownie,

Od niedawna zachwycam się muzyką z AU-D9. Na wejściu tylko gramofon Denona (DF-37) a dźwięki płyną z Pioneerów HPM-100.

Potężna odmiana po kinie domowym Yamahy ;). Szczególnie zadowolony jestem z duetu D9 i HPM-100 ;)))

Jednak ostatnio "na próbę" D9 zastąpiłem leciwym ale wciąż sprawnym amplitunerem Kenwooda KR-7600. Dźwięk nie jest może taki... hmm majestatyczny?, poukładany... generalnie "klasę" niżej choć Kenwood też potrafi sprawić radość. Ale do rzeczy, niezmiernie spodobało mi się słuchanie z radia i zerkanie na kolorowe zegary.... to ma swój urok ;)

Wiem, że Sansui tworzyło wyśmienite amplitunery. Który z nich jest w stanie sprostać poziomem AU-D9?

Myślę o 8080, G-8000 lub 7700? Może macie doświadczenie, porównywaliście te sprzęty?

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam, Andrzej

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Dzięki Chłopaki

czyli minimum to 711 zebym poczuł różnice . Dół w tym zestawie jest baardzo oki ale szczegóły mniej. Ale strasznie mnie wkręciła ta marka Sansui więc zaryzykuję i łyknę tą 701. Mam tylko nadzieje ze regulacja barwy której brak w advance doda cóś w moim zestwie . Aha ale podobno można tą 701 troszke podkręcić czy to coś pomoże? Jeżeli tak to bardzo proszę opodpowiedż

janvideo

może tak słucham rocka i electro advance jest u mnie jako końcówka.Pre to amp onkio 807 żródłem jest ps3 i wszystkiego czego mi brakuje to tzw.powietrza i góry

janvideo

może tak słucham rocka i electro advance jest u mnie jako końcówka.Pre to amp onkio 807 żródłem jest ps3 i wszystkiego czego mi brakuje to tzw.powietrza i góry

acha

kable na zasilaniu to gigawat a głośnikowe to chordy rumory

Witam Sub...

Jeżeli brakuje góry, polecam właśnie 711 i 911. Trochę trzeba pogrzebać, by dopieścić, ale to maszynki z ogromnym potencjałem .

Każdy Sansui dół ma mocny i szybki. Ogólnie są bardzo dynamiczne. Góra w starszych wzmakach zawsze wyjdzie po wymianie kondensatorów na nowe. Wymieniac jednak trzeba z głową, bo można mocno namieszać w brzmieniu.

Właściwie zabawy w kable zasilające nie ma. To potężne maszyny i Sansui ma rewelacyjne transformatory. Wydajność ich jest super.

Nie słyszałem, by jakiś Sansui miał problem z zasilaniem przy potencjometrze na max. Nic się nie zwija i nie tnie nawet przy pełnej mocy.

Jak już wspominałem, poluj na minimum AU-X711 a lepiej na AU-X911. Obie mają sterowanie wzmocnienia z pilota. Pilot można zastosować Logitecha. Najlepiej zapolować na jakiś model z serii Alpha. Tu nodele od DR w górę.

A_ndy

Sansui miało kilka wyśmienitych tunerów. Jak sobie przypominam to w pietnastce rankingowej, zwykle mieściło się 3 do 5 Sansui.

Liderem, ale koszmarnie drogim jest TU-X1 - choć nie jest n najwyżej notowany.

Tu masz linka do jednego z zestawień.

http://www.fmtunerinfo.com/shootouts.html

Myślę, że Tu-S9 pasował by do D9. Czasem można upolować na ebay-u de.

Bardzo ładne i dobre są TU-919 i TU-717 , niestety drogie.

pozdrawiam.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

janek 711-ka nie jest na pilota :-)

Sub...

Kolega sądzi, że "podkręcenie" 701-ki załatwi sprawę ale osobiście to odradzam bo to nie jest konstrukcja podatna na zmiany i bardzo łatwo zniszczyć jej walory brzmieniowe - to samo dotyczy 901-ki. To bardzo trudne wzmacniacze w kwestii poprawy. Inna sprawa 911-ka czy 711-ka :-) choc też dobry efekt wymaga sporego nakładu finansowego i nie ma się co czarować, że sprawdzalna jest tu wszelka dowolność na pałę !

Jeśli kolega chce kręcić gałkami to zalecam faktycznie 711-kę lub 901-kę - kręcenie w nich pokrętłami tone control to zbędna czynność ...

Dzięki panowie

mam tylko taką nadzieję że mi trochę podpowiecie jak i co pozmieniać ale dopiero jak bede miał na miejscu u siebie coś sansuja .Jeszcze raz dzieki i pozdro.

Do diabel vel laa83:

Jako ze nie odpowiadasz na prive to pisze publicznie. Prosze o wywiazanie sie ze zobowiazania. Od ponad dwoch lat czekam na czesci, jezeli nie mozesz mi ich wyslac to odeslij pieniadze.

UUUUUUU !!!

Szanowny Panie, to jak widzę i ze słowem u kolegi diabła nie jest na ok.

No proszę, mało, że nerwowy, to i niesłowny. Fee.

Pa diable, i zwróć co należy.

J23

Słowny nie słowny-wyjechany do zielonej góry, na 3 tygodnie.Pisałem czubusi.Teraz i tak byśmy sie nie mogli spotkać bo zródło mi padło i szukam jakiejś arternatywy, może coś polecicie???

Janek dopiero co zszedłem z ciebie, prawie cie polubiłem, nie zaczynaj:P

Czubusi miałeś racje, jest spory problem z kondami elny, wcześniej nie było problemu ponieważ się nie zrozumieliśmy i wstawiłem nichicony, a są łatwiej dostępne jak elna

Nie pchaj nichiconów, jak już to nippony. Możesz kupić u tubeshuntera w hong kongu.

Pogrzebię , może i na elny znajdę namiar.

http://www.banzaimusic.com/Elna-America-Inc./

http://www.ebay.de/itm/380243077175?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Drugi link do gościa o którym pisałem, ma on dużo różnych kondów, patrz sklep.

J23

Witam.

Trzy dni już jak wymieniłem kondy w Cd-ku Blaupunkta Artech CP 2990 produkowany przez Sansui .

Jest to odpowiednik Sansui CD-X701i .

Efekt jest mało , że słyszalny, to namacalny.

Jak mówiłem, robię stopniowo. Wymiana kondów ,czas na uformowanie i ocena.

Już jest super. W bipolarnej końcówce na wyjściu, gdzie normalnie jest 8 sztuk 100mikro/25V Nippona AWD zastosowałem kondensatory Rodestaina 220mikro/25V. Zbocznikowałem zaś w miejsce, które przewidział konstruktor, kondensatorem MK Vishay 0,47mikro .

Kondensatory zasilające duże 1000mikro Duralex zbocznikowałem kondensatorami 0,47 mikro polistyrenowymi i równolegle 6800nF styrofleksami. Znakomicie poprawiła się średnica i wyrazistość instrumentów. Bas ciut głębszy , ale nie rozlazły, dobrze kontrolowany. Góra zyskała na przejrzystości. Poprawa brzmienia jest wyraźna.

Teraz pora na wymianę reystorów w torze od BB do wyjścia.

Jan

Witam, przeglądam aukcje i słabo orientuję się w numerologii wzmacniaczy sansui, prosiłbym o podpowiedź czym różnią się serie au-x701, au-x901 od serii au-x711, au-x911 oraz serii au alfa607, 707,907. Dręczy mnie też pytanie co ze starszymi seriami i które z nich warte są uwagi, np: au-x717, au-d9, au-d11 , a może coś innego...? Z góry dziękuję za usystematyzowanie tej numerologii w seriach. Pozdro surf..

jeszcze jedno pytanko, szwagier znalazł w Niemczech w miejscowej gazetce ogłoszenie że na sprzedaż jest au-x711 z cd 701, chcą za to w przeliczeniu 2,9 tys zł.Wiem że tego 711 mi polecaliście. Pytanie czy to dobra cena bo szczerze powiem mnie troszkę zmroziła bo na alegro model au-x501 można kupić za niecałe 400 zł. Co o tym sądzicie? Czy ten hitlerowiec zza Odry się trochę wygłupił ?

Narazie gramz ps3 więc cd sansuja teżmi się przyda

Witam Kolegę.

AU-X701 i 901 to serie produkowane pod rynek europejski. AU-X 711 i 911 też. Serie Alpha 607 to tyle o ile odpowiednik 901 czy 911 ale nie do końca. Serie Alpha były produkowane w bardzo malych ilościach na nasz europejski rynek. Były to Alpha 607 MRX i Alpha 707DR.

Te modele mialy zasilanie na 220V. Modele najwyższe Alpha 907xx nie były oferowane na Europę.

Modele AU-X 717 i pozostałe, jakie wymienileś, to starsze modele, nie znaczy że złe. Potrafią grać bardzoładnie i z werwą. Każdy z nich, o ile na chodzie, wart jest zainteresowania. Różniły się tylko niewiele między soba, przy czym ja osobiście preferował bym AU-X11 z nich.

Jak coś sobie wypatrzysz, napisz priv, zawsze służę radą.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

kolego surbrother

Z łaski swojej przeczytaj cały wątek (w końcu właśnie po to jest ...) bo przez tego typu pytania mamy tyle stron watku ile mamy. Po sto razy padają te same pytania ... Janek z tego wszystkiego tez trochę namieszał ale się nie dziwię skoro on sam już z 10 razy odpowiadał na właśnie takie pytania. Nie ma czegoś takiego jak au-x717 !

AU-X701 (japoński odpowiednik to AU-alpha 607i) i AU-X901 (japoński odpowiednik to AU-alpha707I) a także AU-G99X są to modele przejściowe grające pośrednio pomiędzy starą szkołą dźwięku sansui i nową (analogowe kolorowe plumkanie kontra precyzja i naturalność). - jak już Janek powiedzial są to modele na Europę.

AU-X711 to europejski odpowiednik AU-alpha 607 extra - grający po nowemu

AU-X911DG - to to samo co wyżej + DAC - można też doszukiwać się podobieństw z japońskim modelem AU-alpha777DG ale jest między nimi parę istotnych różnic - co ważne - był na pilota

Generalnie przyjąc należy zasadę, że serie oznaczone jako alpha były przeznaczone na inne rynki niż europejski. Stało się jednak tak, że parę modeli w końcu do Europy trafiło.Dotyczy to : AU-alpha707DR, AU-alpha907DR, AU-alpha 607MRX, AU-alpha 907MRX, AU-X1111 MOS Vintage - wszystkie one były na 220 Volt. Oprócz tego jakimś trafem sprzedano też doslownie śladowe ilości AU-alpha 907XR - ale generalnie na wyspach i oczywiście z zasilaniem na 100 V. Całość sprzedaży wymienionych europejskich alf oceniono swego czasu na około 1600 sztuk a samego modelu 907 DR i MRX na około 140 ... Nie wiem czy te dane są prawdziwe ale coś w tym jest, zresztą model 907 na europejskiej aukcji to (jak zwykłem mawiać) zjawisko porównywalne z odnalezieniem kolibra na opolskiej wsi ...

Edytowane przez czubsi

surfbrother

AU-X711 a AU-X501 to niebo i ziemia. 501 to coś ala fiat , 711 to już prawie mercedes, taka Cklasa. S klasa to alpha 907xx. Cd-k 701 to taki europejski koń roboczy Sansui, mocny, z dostępnym ciągle laserem. Gra solidnie, choć bez wodotrysków. Jak nie ma do niego oryginalnego pilota, można dokupić wersję 1030 od innego modelu i będzie działał, z jednym wyjątkiem, nie będzie wysuwania szuflady. Koledzy już to przećwiczyli. Za ile można dostać 711, nie wiem . Nie obserwowałem ostatnio cen. Cd-ka można kupić w Niemczech za około 100 do 150 Eur. Tego Cd-ka można nawet z niezłym skutkiem trochę poprawić brzmieniowo. Czasem na Allegro można kupić za 450 do 650 zł. Co do trafności ceny nie wypowiem się, każdy musi to sobie sam kalkulować. To są pieniądze i nie chce póxniej mieć niesnastek.

Pozdrawiam.

Jan

Edytowane przez janvideo24

Naszym kolegom zza wschodniej granicy możemy chyba pozazdrościć wyboru:

http://molotok.ru/listing.php/search?change_view=1&order=pd&string=sansui

... tylko strach ryzykować bo ceny nie są w "rublach transferowych" ;)))

Pozdrawiam, Andrzej

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Witam.

Wyboru to może i mogę pozazdrościć, ale cen to już nie. Mam wybór w niższych relatywnie cenach.

Kupowanie zaś z tej strony, to ruletka i to rosyjska... Jak masz ochotę, zawsze możesz próbować.

Znam takiego, co nawet dwa razy kupił to co licytował i raz nawet to dostał. Trzeba tez pamiętać,

że dojdzie jeszcze clo i podatek. Więc nie wiem, czy tanio to wychodzi.

Pozdrawiam.

Jan

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.