Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie, za kilka dni zamykają kontener w Chinach. Za parę groszy będę mógł do niego wrzucić jakąś alphe 907! Wyboru wielkiego nie ma, Są alphy 907 z przyciskami po prawej stronie to chyba starsza wersja (zawracać sobie nimi głowę?) i jedna 907KX ok 3700PLN + koszty. Czy to atrakcyjna cena ?

pozdr

Witam

Czubsi możesz coś napiasać o CD16, jesteś chyba posiadaczem, właśnie się nad takim zastanawiam, chociaż w grę wchodzi tez denon 3520, 3560 lub S10 oraz Pioneer PD-75, w sumie to nie bardzo wiem co wybrać? ktoś mial doświadczenia z powyższymi modelami, a może warto wybrać coś innego, może jakiś niedoceniany kenwood? ogólnie szukam cd-ka do max 2k zł.

Czy ktoś może polecić jakieś IC w rozsądnych pieniądzach tak do 250 zł ...:)...wiem że mało ale nie każdy ma budżet na kable 5k:)

pzdr.

Sunjammer, brać WIELKIE sztuki - 907KX . To maszna supeer.

Jan

Jeszcze jedno. Może tam jest wśród tych czarnych Au-Alpha 907i MOS Limited lub AU-X1111. Te cacuszka też są warte zakupu.

Jan

Sunjammer

wejdź w "zakończone" sold items na HiFi-Do.co.jp

wpisz SANUI a 907 /lub coś podobnego :-)/ i sprawdź stan swego portwela,

targuj /o ile to mozliwe/ i

ładuj sprzętu do oporu - nie stracisz, bądź pewien

Pozdrr

ZbyszeK

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Artcar

Znam wszystkie jakie wymieniłeś. Jeśli chodzi o Denona to ja osobiście ich nie lubię (może z racji czerpania garściami z rozwiązań innych producentów w tym Sansui ...) choć nie znaczy że są złe, dla mnie zbyt ociężałe i w zasadzie to zamyka u mnie ich temat. Miałem swego czasu długie parcie na najwyższe denony. S10 sobie odpuść - nie wart pieniędzy jakie za niego chcą ... Jeśli chodzi o PD75 to świetny cd-ek ale musisz się liczyć z niewesołą sytuacją dotyczącą lasera do niego i to może być punktem zwrotnym dywagacji o nim. CD-16 niekłopotliwy bo jest na CDM 4 w wersji 36 ale spokojnie pracują w nim wahadła takiego CDM 4/19 a dawcę na allegro znajdzieśz za 50 zł z wysyłką :-). Jestem za Marantzem bo łatwo go można trochę obudzić, W oryginale jest jak taki kolorowy misiek ale może właśnie to Ci się podoba ? Rewelacyjnie zgrywa się z 907 DR nieco gorzej z MR bo oba urządzenia grają z nutką lampowego nalotu i dochodzi do kompensacji ich cech. Inna sprawa, ze to są drobne aspekty a nie jakieś tam degradujące ! Jak nie masz daleko wstąp do mnie w Gorzowie Wlkp. - Posłuchasz dotkniesz ocenisz - wypiejsz kawę i dokonasz wyboru :-)

Edytowane przez czubsi

Czubsi dzięki za wyczerpującą odpowiedź, właśnie mi się kończy laser w moim PD-8500 i wiem jak to boli pójdzie za grosze na alledrogo pewnie, pytałem o S10 ponieważ można je tanio wyrwać w USA myślałem że to spoko sprzęcik, ten marantz mnie już trochę temu zainteresował ale też cieżko go trafić, będę szukał.....o 907 na teraz muszę zapomnieć bo nie ten budżet na razie tylko 701 ale teź nie wiem jak długo bo na dniach powinien u mnie się pojawić Luxman M-02, aż jestem ciekaw jak wypadnie przy 701, w domu zostanie lepsze wg mojego ucha :)

Do Gorzowa kawałek z Krakowa ...ale dzięki za zaproszenie.

pzdr.

cook74.

Poszperałem tu i tam odnośnie kolumn o których pisałeś. Czterodrożne na 6 głśnikach . 32 cm basowy.

Ważą coś około 25 lub więcej sztuka. Bas z kolumn Sansui, jakie słuchałem, jest mocny i szybki. Potrafi zauroczyć. Przy okazji , jako, że grzebię codziennie na eBay - ach wszelakich, napotkałem je też w Niemczech. Nie napiszę nic o cenie, nie mam pojęcia ile warto za nie dać. Zważywszy na profil sprzętu jaki kolekcjonujesz, mogą być ciekawym zakupem. Jak by nie było, są strojone do sprzętu Sansui. Piękny gril , wycinany i robiący wrażenie. Szukałem też taśmowców i tu raczej niewiele. Tu i tam jakieś się pojawiają, ale są drogie i w różnym stanie. Słuchałem kaseciaków właściwie od niskich po najwyższe modele naszej ulubionej marki i muszę powiedzieć, że robią wrażenie, oczywiście te najwyższe modele. Jak na taśmę grają rewelacyjnie. Co uderza to eliminacja szumów. Bardzo czysty i klarowny dźwięk. Myślę, że typowa szpula na wyższych obrotach powinna być super.Jak lubisz, taki zakup będzie fajną przygodą. To co zawsze piszę, warto zwracać uwagę na wyższe modele, gwarantuje to wyśmienitą jakość/ Niestety jest wiele masowych wypustów i tu raczej nie ma co się ładować w zbieractwo na siłę. Podoba mi się podejście do tematu. Fajne starsze modele z wyglądem i oczywiście Sansujową duszą.

Pozdrawiam.

Jan

Dziękuję JAN za odpowiedź.

Uzbrajam się w takim bądź razie w cierpliwość - czekam na aukcje, może coś ciekawego się znajdzie :)

Generalnie szukam godziwych głośników, potem szpulowca i na koniec kaseciaka.

Jakby coś ciekawego gdzieś wpadło w oko lub ucho - będę bardzo wdzięczny za info :)

Pozdrawiam Serdecznie,

ToM,

Sunjammer, brać WIELKIE sztuki - 907KX . To maszna supeer.

Jan

Jeszcze jedno. Może tam jest wśród tych czarnych Au-Alpha 907i MOS Limited lub AU-X1111. Te cacuszka też są warte zakupu.

Jan

Tak są, 907i za około 3000zł a X1111 za około 7500zł

Piotr

I jeszcze jedna kwestia, chodzi o ten nieszczęsny certyfikat CE. Mogą zatrzymać na cle???

Edytowane przez sunjammer
Gość czubsi

(Konto usunięte)

sunjamer czytaj ze zrozumieniem bo później będziesz mówił, że Jan Cię w błąd wprowadził ! alpha 907i to nie to samo co alpha 907i MOS Limited a o taką Jankowi chodziło ! MOS Limited to za 3 tys. sam wezmę chętnie :-)

Edytowane przez czubsi

sunjamer czytaj ze zrozumieniem bo później będziesz mówił, że Jan Cię w błąd wprowadził ! alpha 907i to nie to samo co alpha 907i MOS Limited a o taką Jankowi chodziło ! MOS Limited to za 3 tys. sam wezmę chętnie :-)

czubsi, ja przeczytałem ze zrozumieniem tylko skróciłem nazwę, przepraszam za wprowadzenie czytających w błąd.

Jeszcze raz: Sansui AU-alpha 907i MOS Limited cena 3500PLN+wszystkie koszty+moje za fatygę :)

Jak przypłynie albo raczej przyleci to dam znać, do Gorzowa mam 90km

a co z tym CE?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Z dodaniem kosztów to już żadne halo bo wyjdzie podobnie jak z Hifido ... Za te 3500 można ją dostać poza hifido z kosztami i właśnie o coś takiego chodzi ! Ten z kosztami na chwilę obecną może wyjść nawet 7 tys. w tej cenie mnie nie interesuje !(oczywiście zależy od ich wysokości - w końcu statkiem najtaniej i Twojej prowizji) a jaki to sens za model 3 w kolejności ??? Miej to na względzie bo okaże się że naściągasz i zrobisz sobie problem ...

Oczywiście do Gorzowa zapraszam na odsluch porównawczy itd.

Witam wszystkich! Chcę być w społeczności SANSUI. Wygrałem SANSUI AU-x111 MOS Vintage.

Kupiony w Yahoo Japan aukcji. Myślę, że będzie tu w ciągu miesiąca. Będzie w domu, będą zdjęcia. Mam nadzieję, że nie zerwać z drogi.

Pragnę zaznaczyć, że nikogo do sprowadzania w celach zarobkowych nie namawiam i nie zachęcam .

Padło pytanie, odpowiedziałem. Pierwsze co napisałem, Alpha 907XR, później dodałem czym mogą być starsze czarne modele. Osobiście w moich planach jest ,,już,, niewiele zakupów. Może jeszcze CD Alpha 717DR czarna do kompletu z moim 907DR. Kiedyś już taki miałem ale w złoto szampańskim kolorze. Chcę też kupić w celach zaspokojenia ciekawości CD-X901i bo nigdy go nie słyszałem i nie widziałem w rzeczywistości a wiem, że istnieje. Pozostaje też kwestia wzmacniacza, który wciąż mi chodzi po głowie AU-111, modelu kultowego, lampowego. Brzmienie tego wzmacniacza przyświecało niejako inżynierom Sansui do modyfikacji brzmienia tranzystorowych modeli serii Alpha.

Koledze Mikhail gratuluję zakupu, który mam nadzieję, ucieszy i oczaruje grą. Ciekawe co będzie napędzał i jakie źródło sygnału.

Teraz Artcar, pytałeś o sensowne IC, ja szukając XLR-ów napotkałem wyrób pod nazwą Namles lub Numles. Przepraszam, dawno już, w zeszłym roku. Kupiłem i więcej już nie potrzebuję. Poszperaj na Allegro a może spotkasz. Możesz też zapytać o IC kolegę Czubsiego na priv, on może coś wiedzieć o dobrych IC.

Pozdrawiam

Jan

Dzieki

Widziałem już kiedyś te kabelki, są chyba 3 rodzaje, to są płaskie kable o ile się nie mylę, co do CD Sansui to gdzieś widziałem 907i ale nie wiem jak to się ma do tego o którym piszesz.

pzdr.

Artcar

Tak, moje są płaskie. Trzeba im dać sporo czasu by dźwięk był super.

Co do 907i, tak tylko wtedy to jest CD Alpha 907i i jest na rynek Japonii. CD-X 901i to ozbaczenie na Europę.

Jan

Wiem, jest na eBay.de za 690EUR . Nie jest tyle warta.

Mnie osobiście nie sprawia różnicy czy wersja Japan czy Europ. Jednak nie za taką kasę. Była w Stanach ale nie chciał gość wysłać do Polski. Poszła za 104 dolce i to z pilotem. Owszem uszkodzona, ale to usterka na 10 minut roboty i już. Teraz nic przez dwa miesiące nie kupię. Wchodzi sezon rozliczeń energii, gazu i opłat za samochody , sporo więc wydam na ,,niekoniecznie,, przyjemności.

W dalszym terminia tak, bardzo chętnie bo jest to jedyny model jakiego nie miałem w rękach i nie słyszałem. Z budowy , co widzę na fotkach, jest ciekawie w środku. Oddzielne trafa zasilające toru cyfrowego i analogowego, rozdzielone zasilacze na kanały a każde monofoniczne wyjście ma oddzielną płytkę. Nie wiem też co to za płytka nad płytką cyfrowej części . Sporo niewiadomych a to kusi. Porównać z tym co posiadam, usłyszeć.

Jan

Witam

Dziś dostałem Luxmana M-02 z pre C-03, porównuje do Sansui 701.

Spodziewałem się że ta końcówka to zagra a tu wielkie rozczarowanie jak na razie, w porównaniu do 701 gra muliście jest przytłumiona, bas co najmniej taki sobie, wysokie też bez rewelacji, ogólnie dość przeciętnie, Sansui w każdym momencie lepszy. Ale ponieważ jestem miłośnikiem obydwu marek dam jeszcze szanse Luxmanowi, dopiero go uruchomiłem i z każdą minutą albo lepiej gra albo się przyzwyczajam :)

Niestety połączenie pomiędzy pre a końcówka mam bardzo słabym kablem to też może trochę szkodzić.

Oczywiście zakup internetowy 100% sprawne w opisie, niestety rzeczywistość zweryfikowała trochę te 100%, potencjometr od balansu w pozycji neutralnej nie łączy...czy da się go jakoś uratować?

Przełącznik wkładek gramofonowych całkowicie obluzowany ale to już zrobione.

Brak podświetlania wskaźników

Czy ktoś wie co to za ukłąd warm-up raz mi się zaświeciła diooda od tego i już po żadnym włączeniu się nie zapala, to jakieś podgrzewanie?

Gra to albo coraz lepiej albo już mi się na słuch rzuca ..:)

pzdr

Art

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Luxman to jak dla mnie najbardziej "ściemniająca" firma w historii ... na kilku modelach zbudowali sobie opinię rzekomo wysublimowanego producenta audio. M-02 to taka sobie popierdułka i jeślei już bawić się na poważnie to minimum M-05. Sam swego czasu zamiast Sansui 907MR niemal kupiłem Luxmanna M7i - widać pisane mi było jednak Sansui bo Lux ponoć okazał się nie do końca sprawny :-)

Edytowane przez czubsi

Czubsi Luxman jak każda firma produkowała śmieci oraz najwyższą półkę, mieli sporo udanych konstrukcji oraz wielką ilość budżetówki i to marnej, no i przetrwali do dziś, nie będę się wypowiadał co dziś produkują bo nie miałem okazji posłuchać ale cenią się ..:)

Co do M-02 to przyznaje racje gra to co najwyżej przeciętnie, miałem nadzieje że będzie lepiej, myślałem nawet o zakupie 2 szt. i podpięcia jako 2 końcówki mono ale już mi ten pomysł wyleciał z głowy.

Kupiłem to dlatego, ponieważ mają całkiem dobrą opinię w sieci (niestety nie do końca tak jest), lubię tą firmę i chciałem sprawdzić jak to gra, ale na moje szczęscie nie dałem za wiele więc zapewne nie stracę na tym.

M-05/C-05 to budżet min 20k zł. nie ma szans dla mnie.

Reasumując Sansui zostaje ...:), ale przyznasz że wskaźniki wychyłowe fajnie wyglądają w M-02. ale niestety nie są odpowiedzialne za jakość dźwięku.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

no widzisz m-05 moglem mieć wraz z pre za 7 tys. zł (oczywiście japończyk) w tych samych pieniądzach M7i - (popatrz jakie to ma wskaźniki :-)) ale ... zdarzylo się tak ze przeskoczyłem na Sansui .... i tak już zostało. Na Luxmanie przejechalem sie już kilka razy i powiem Ci, ze przy Sansui nawet zamiatać nie powinien ...

To wcale nie musi być jakaś wielka wada M-02 ...wiele osób to ma i sobie chwalą nawet patrząc na ceny to nie są tanie, wręcz bym powiedział że z pre to co najmniej 2x droższe od 701, u mnie w systemie po prostu się nie sprawdza gra ciemno mam ciemne kolumny robi się z tego jedna wielka ciemna masa.

..:) Mam też inny zestaw kolumn na którym Sansui grał dość badziewnie bo bardzo jasno, mi taki dźwięk nie leży.

Niestety nie każdy ma budżet naście kilo i wiele osób czytających to forum chciałoby od czegoś zacząć, czy to od budżetówki czy jakiejś średniej półki i tak jak ja próbują to tu to tam.

M7i ... ehh te wskaźniki, pomarzyć zawsze można.

Lux mi się podoba ale chyba kolejny zakup do będzie Sansui....tak mi jakoś wychodzi z kalkulacji :)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Artcar właśnie dlatego to piszę - nie trzeba wydać majątku by cieszyć się świetnym dźwiękiem ! Luxman w tą zasadę się nie wpisuje. Ceny są właśnie wykładnią tego tworzenia legendy ... z niczego ... Wobec tego występuję ze swoją krytyką - nie wart nawet połowy cen za jakie chodzą ... W Sansui relacja jest dokładnie odwrotna ! M 7i gra na poziomie przeciętnej alpha 707 i to znacznie bardziej muliście. Luxman = brak konturu oi generalnie misiowate mydło - kiedyś kultowa kombinacja a teraz ... Nowe Luxy starają się wchodzić w precyzję ale ... to już nie Lux i do tego w kosmicznych cenach za istny pustostan. Nie lubię za to tej firmy bo poszła na zysk a jedzie od nich przeciętnością na kilometr. Nie slyszałem luxa który by mnie zachwycił na tyle bym wybaczył mu jego cenę. Miałem do czynienia Z L 570 i wyższymi - szybciej wyłączałem niż włączałem ... Jedyny który mi się podobał to właśnie M-05 ale w kwocie ponad 7 tys. - to chore po prostu - nowy kosztował podobnie jak 907 (i tak znacznie za dużo w kontekście tego co oferował) ale oczywiście legendy swoje robią. Dla kogoś co całe życie pilował Su-v 500 technicsa taki Lux L530 powoduje palpitację serca (co akurat zbytnio nie dziwi) ale ja patrzę już na sprzęt znacznie bardziej krytycznie i szukam ideału szczególnie w kontekście ceny jaką za ten ideał się płaci. W sansui ta relacja jest wybitna i stąd ten wątek koledzy moi ! ....Tym się właśnie chcę podzielić i nie chodzi mi o to by ktoś przesyłał mi gratulacje typu : ale to u Ciebie zapier...a ! bo sam mam świadomość w którym punkcie mojej przygody z audio jestem :-) Pewnie, że wszystkim Wam życzę dojścia do najwyższych modeli ale wierzcie mi - cieszę się każdym pozytywnym doznaniem jakiego doświadczacie obcując nawet z modelami najniższymi bo to potwierdza słuszność i celowość "misji" jaką wypełniam wraz z kilkoma dobrymi kolegami z mojego otoczenia. Odkryliśmy "lepszy" świat i dzielmy się nim ! Nasze forum jest postrzegane jako jedno z niewielu, w którym nikt nie obiecuje złotych gór a to o czym pisze potwierdza się w realu z nawiązką - czy warto ? sami oceńcie ....

Czubsi...spróbowałem, zobaczyłem, rozczarowałem się, masz racje aktualnie stosunek ceny do jakosci w Sansui jest świetny w przeciwieństwie do Luxa....co osobiscie mnie nie martwi bo sprzedając zupełnie przeciętny M-02/C-03 kupie sobie za to co najmniej 711....fajnie. Handlarze nakręcają ceny Luxa do tego nowe są w cenach astronomicznych, jedyny problem z Sansui to stosunkowo mała dostępność.

Czubsi do 3k zł. to co można trafić z Sansui w najlepszym wydaniu?

Jan, Jakbyś trafił na coś fajnego w USA a sprzedawca nie wysyła poza Stany to daj znać, moge pomóc. ale tylko jednostkowe sztuki, żadem hurt ..:)

pzdr.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

do 3 tys. to teraz ciężko coś extra no chyba, że lekko uszkodzony . Już za 3500-3700 jest duża szansa na alpha 707 DR czasem nawet taniej (trzeba wyczekać moment np. wakacje - mniejszy ruch na giełdach). To juz zakup rekompensujący czekanie i spory wydatek. 911 , 901 to kwoty obecnie okolo 2100 - 2700, 711-ka 1600 - 2000 a 701 to tak do 1500. Dziwny podzial cen ale cóż ja na to nic nie poradzę :-)

Rok temu kupiłem w USA 911 za 200$ i zrezygnowałem, jeszcze dostałem ostrzeżenie z ebaya .....z przesyłką by mnie wyszła jakieś 700 zł...wtedy $ były tanio:), w Moskwie można coś trafić ale nie mam tam nikogo kto by kupił ..szkoda

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Rosja to prawdziwa kopalnia niesamowitych sprzętów - tam było dosłownie wszystko ! Jednak ryzyko jest o kilka razy większe niż cokolwiek człowiek jest w stanie sobie wyobrazić. Nie słyszałem o udanej okazjonalnej transakcji z kolegami ze wschodu - natomiast mnóstwo przypadków z samą pustą obudową dociążoną żelastwem, cegłami, workami ze żwirem .... Cóż zapewne uda się czasem ale to nie sama osoba wysyłającego jest w sprawę zaangażowana, przesyłka moze "zmienić specyfikację" w wielu punktach ... Moje wzmacniacze miały międzylądowanie w Ałma-Acie - nie pytajcie jak mnie stres zżerał przed pierwszym otwarciem kartonu ...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.