Skocz do zawartości
IGNORED

Jakosc wtykow a jakosc interkonektow

Woody

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio doznalem niemilego zaskoczenia. Jako posiadacz sprzetu klasy „nizszej sredniej” dosc sceptycznie podchodzilem do kwestii zakupu kompletu 4 czinczy za 270 PLN:) Ale tak sie zlozylo, ze nie mogac sprzedac Mogami Blue Rocket postanowilem przerobic go na 2 interkonekty Blue Diamond. Zamocowalem „tymczasowe” wtyczki (jakies badziewie po 8 zl szt) i efekt byl taki sobie. na tyle jednak zachecajacy, ze postanowilem kupic wtyki za 15 zl szt.:) Rozgladajac sie po sieci znalazlem wtyki WBT i Monster (te lepsze) za rozsadna cene. jako, ze bylo swiezo po wyplacie, postanowilem zainwestowac. A moglem tego nie robic... Roznica jest nieoczekiwanie duza! W kategoriach absolutnych mniejsza niz miedzy interkonektami ale wieksza niz po podlaczeniu kondycjonera. Gorzej jednak, roznica miedzy WBT i Monster tez jest slyszalna! Przeciez to takie male „gowienko”... Jeszcze gorzej, WBT brzmia lepiej:(( Monstery przy tym wcale nie sa jakies „kompromisowe”. Wygladaja nawet solidniej. Ciezko zalozyc, jeszcze ciezej zdjac. I co tu, kurcze robic, wymieniac wszystkie wtyki? W starym Secondzie sa takie badziewne a wiem ze ich zmienic samemu nie mozna. Na razie poszly glosnikowe i ww. Za to te mogami juz u mnie zostana (zaoszczedze na nowych interkonektach).

https://www.audiostereo.pl/topic/6099-jakosc-wtykow-a-jakosc-interkonektow/

Patefon

Dobre firmy takie Vampire Audio czy Cardas od dawna stosują wtyki i gniazda z miedźi OFC w dodatku bezpośrednio złoconej (bez warstwy niklu).

No ale u nas WBT to najwyższa pólka wiec pozostańmy w tym niewiedzy padole.

Pytanie za 10pkt: Co to za kabel?

[obrazekLUKASZ-86363_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak naprawdę to chciałem pochwalić się tym kablem (DIY) i zrobić interes na wtyczkach.

Grają bardzo ciepło (wtyczki), z bardzo głębokim i kontrolowanym basem, fenomenalną przestrzennością i precyzją. Dla zainteresowanych mogę umieścić więcej zdjęć!

Sprzedaję po 5,5PLN/sztukę.

_igod_

Ależ oczywiście !!!!ile masz tych zdjęć ? Dawaj wszystkie!!!! - jesteśmy bardzo, ale to bardzo zainteresowani.

Jeśli zdjęcia będa ładne, to zrobimy sobie z nich tapetę.

Ale lepiej , gdybyś miał jakies ładne kabelki sieciowe.

a ja juz mialem odpowiedz.....wygralem te 10 pktow?

[obrazekLUKASZ-86397_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Bartek 1

Zawsze mozna lepiej, drozej i egzotycznie (dotyczy to wszystkiego, nawet sexu i smierci:)

Sek w tym, ze nawet, gdybym mogl kupic wtyczki z miedzi za powiedzmy 900 zl (tak, tak, prosze sie nie smiac) to nie mialoby sensu w kablu za 100 zl/metr. Przedtem myslalem, ze wystarcza wtyczki za 5,5 ;) i tego WBT kupilem „niechcacy” (4:00 nad ranem po przepracowanej nocy). Ustalamy na wstepie, ze oba koplety sa z mosiadzu i pozlacane. WBT- zacisk, Monster- turbinka. Oba solidne jak kac po weselu. Co zatem tlumaczy taka roznice brzmienia? WBT- sladu granulacji, Monster- wyrazne szorstkosci. Ta sama miedz, ta sama lapa lutujaca, ta sama dlugosc przewodow... Wola Boska na „szafce” ale na x-canie. nie ma watpliwosci.

>lechu

Za 350-400 jest nowy second/second-hand:) Sam nie wiem co robic. Moze ktos konfekcjonowal ten kabel samodzielnie?

>Woody

Przepraszam cię ale twojego wątku nie przeczytałem do końca,odpowiadałem Patefonowi odnośnie wtyczek z miedzi OFC.Nie zauważyłem nawet ,ze ty napisałes iż kupiłeś WBT.

Chodziło mi o to ze u nas w Polsce WBT uważane jest za najwyższa półkę ,a sa lepsze rzeczy,tak samo jak Scan-Speaki uważa sie za najlepsze głosniki a to tylko marna popularka.

A że WBT lepsze od zwykłego gówna za 5zł (na przykład takiego jak to na zdjęciu z tym pomarańczowym kablem) to oczywiste i chyba nie podlega dyskusji.W końcu za coś sie płaci.

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Ciekawe czy są gdzieś w handlu wtyki RCA z miedzi monokrystalicznej. Pare firm takie montuje w swoich kablach (np. brytyjski Ecosse, oraz bodajze Atlas, czy jakoś tam).

Zastanawiam sie tylko, po co torx jest u WBT zlocony, jakis wplyw na dzwiek? Moze to jest ta roznica? Swoja droga, niezle zmasakrowalem banany WBT, bo kupilem bez torxa a takiego malego nie moglem dostac:)

_igod_

świetną cyną do lutowania ic jest cyna tzw sześćdziesiątka - służy głównie do lutowania garnków, ale ma bardzo długie kryształy cyny, a to daje wspaniałe efekty soniczne :-)

Fakt - zaczepiam Ciebie.

_igod_

Pseudoaudiofilem to ty jesteś , bączku - sam przyznałeś ,że nie słyszysz, Bozia nie dała - no cóż nie przejmuj się , prawie wszyscy tak mają.

Tylko nie rozważaj więcej o rodzaju cyny bo i tak to tobie nic nie da.

_igod_

Bez obrazy - ale widzisz - to jest tak -śmiejesz się z cudzych poglądów na temat kabli sieciowych i ludzie przyjmuja lub nie twoje argumenty - a teraz inni - czyli ja ,żartują z twoich ''paranoi'' audiofilskich , a ty niestety

spinasz sie maksymalnie - troche wzajemności kolego . Zacytuję klasyka - nie przeszkadza ci belka w twoim oku, ale zapałka w cudzym tak , czy jakoś tak :-)

=>Vinyl_pl

Dzieki za Cross over ... juz wszytscy znajomi admin'i maja - jeden juz wydrukowal i powiesil nad biurkiem ;)

Takiego schematu to dawno nie widzialem ... mi przypadl do gustu brazowy :)

A nie masz normalnego A-A

Woody, pozłocenie tego torxa kosztuje pewnie poniżej grosza (jako usługa detaliczna - 10-50zł za dm2). Jakbys miał kupić takie ze złoconą śrubką o grosz droższe, zastanawiałbys się? No, to po to są złocone :)

fadeover wiesz co: prędzej był uwierzył w różnice między sieciówkami niż samymi wtyczkami chinch.

Wtyczka ma być stabilna i dobrze trzymać, a to, że autor tematu słyszał różnice tylko pogłębia mnie w przekonaniu, że naprawdę musiał być zmęczony i do jego głowy przychodziły różne rzeczy.

Może porozmawiajmy o dźwięku diody sygnalizującej włączenie wzmacniacza?

Albo włącznika sieciowego?

Ktoś może słyszał różnice pomiędzy bezpiecznikiem szybkim i zwłocznym po pierwotnej stronie transformatora?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.