Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek: ekran

Kenjiro

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Beata,

czy już dokonałaś wyboru?

Mam podobny dylemat, Epson TW3800, podobne pomieszczenie. Oglądałem ekran z napinaczami, rozwijany elektrycznie, REWELACJA. Ale, no właśnie... cena zwala z nóg.

Wiele osób chwali ekran Suprema Andromeda, ale różnica pomiędzy ekranem z i bez napinaczy jest bardzo duża

co wybrać? "rysio" wybrał ekran kaubera.

Czuję się jak dziecko we mgle...

celina888,

z uwagą prześledziłam różne wątki poruszające temat ekranu. Ponieważ jest to ważny element "prawdziwego kina" w domu nie chcę pozwolić sobie na kosztowną pomyłkę.

Pierwotnie obraz wyświetlam na specjalnie przygotowanej do tego celu ścianie i muszę przyznać, że efekt jest niesatysfakcjonujący. Drugi problem dotyczy... pomieszczenia. Nie chcę mieszkać w kinie, a nie mam możliwości zaadaptowania pomieszczenia na salę kinową :/

Zrobiłam test. Kupiłam dwa duże arkusze papieru w kolorze: białym i szarym i nakleiłam na ścianę. Później była projekcja, która bardzo szybko rozwiała moje wątpliwości względem koloru powierzchni projekcyjnej. Dla mnie jedynym słusznym kolorem jest: SZARY! Zdecydowałam się również na ekran ramowy 90' - 92', który muszę atrakcyjnie wkomponować w salonie.

Moje dylematy dotyczą producenta ekranu. Chodzi mi o powierzchnię (np. współczynnik Gain). Muszę osobiście ocenić różnych producentów. W tym celu zaplanowałam wyjazd do smoczego miasta. Szukam sklepów w Krakowie w których mogłabym ocenić interesujące mnie ekrany :)

Zwróciłam się również o pomoc do bardziej doświadczonych Kolegów (pw). Na obecną chwilę nie odpowiedzieli (przypuszczam, że są na wakacjach :).

Jak podejmę decyzję dotyczącą zakupu napiszę na co się zdecydowałam.

POzdrówka :)

Beata

Dodam jeszcze, że zakup kina to w moim przypadku poważna inwestycja, która trwa już... długo. Niestety brak środków bardzo utrudnia. Muszę pogodzić się z myślą, że nie stać mnie na Stewarta i muszę mądrze wybrać kierując się zasadą: best value for money.

:)

Przepraszam za wpis pod wpisem :)

Niektórzy sobie chwalą, szczególnie stosunek cena - jakość:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Proszę o pomoc w interpretacji wyników uzyskanych przy pomocy: Projection Calculator.

Za pomoc serdecznie dziękuję smile.gif

Pozdrawiam Beata

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak w skrócie, będzie dobrze. ;)

Nawet biorąc pod uwagę najniższą możliwą do uzyskania jasność tego projektora (pomiar według testu na Projector Reviews, tryb Cinema 1 po kalibracji, niski tryb lampy i duża odległość / min. zoom), jasność obrazu wyniesie 14 fL (49 nt); czyli też dobrze.

Wiatrak,

dziękuję za odpowiedź. Nie śmiej się ze mnie ale nie planowałam projektora i ten temat jest dla mnie zupełnie obcy.

Z ustawień, które zamieściłam wg mnie wynika, że:

- powinnam siedzieć w przedziale od 2,8 – 4,4 metra,

- jak natomiast przedstawia się wielkość ekranu: 200 cm podstawy (to za dużo czy w sam raz) martwi mnie, że ta wielkość ekranu mieści się wg kalkulatora na czerwonym polu?,

- nie rozumiem image brightness: 63 nits... o co w tym chodzi?

Serdecznie Cię pozdrawiam :)

Beata

No na moje cztery oczy, to ekran o szerokości 200 cm mieści się jeszcze na zielonym polu... ;)

"Image brightness" to jasność obrazu, zależna od jasności samego projektora oraz od powierzchni i gain ekranu. SMPTE zaleca jasność 55 nt (16 fL), w warunkach domowych i zaciemnionym pokoju za komfortowy uznaje się zakres 12...22 fL (41...75 nt); niektórzy chwalą sobie nawet tylko 8 fL, ale to raczej przy naprawdę dobrym zaciemnieniu (czarne, matowe powierzchnie ścian, podłogi i sufitu).

Gdy w kalkulatorze zmienisz parametry projekcji i "wejdziesz" na czerwone pole, to nie oznacza że coś jest nie tak, tylko że jasność obrazu robi się na tyle duża, że można uzyskać w miarę dobry kontrast przy niewielkim zewnętrznym oświetleniu. Oczywiście, w takim przypadku tracimy na poziomie czerni, będzie się ona robiła tym jaśniejsza, im jaśniejszy będzie obraz...

Edit: A co do odległości od ekranu, to powinnaś siedzieć w takiej, jaka Ci pasuje... ;) Skoro już wyświetlasz obraz na ścianie, to kręcąc zoomem znajdziesz sobie odpowiednią wielkość obrazu (ekranu).

Wiatrak,

dziękuję za Twoją pomoc. Teraz mam jasność co do tematu który był mi całkowicie obcy. Podczas dzisiejszej projekcji zdecydowałam się ostatecznie na odpowiednią dla mnie wielkość ekranu.

Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

Życzę wszystkim spokojnej nocy

Beata

• 1 miesiąc później...

witam ponownie,

ja odłożyłem zakup ekranu na później, narazie oglądam na ścianie. Denerwujące jest to , że szukając ekranu nie masz możliwości porównania produktów, większość sprzedawców nie ma ekranów na "wystwie". Nie można "dotknąć" popatrzeć, a najważniejsze nie ma możliwości "obejrzeć" swojego ulubionego filmu na różnych ekranach.

w następny weekend po świętach 6-7 listopada w Warszawie odbędą się targi i tam będzie 2 wystawców z ekranami. Jadę "dotknąć" porównać, obejrzeć i dopiero podejmę decyzję. Wkurza mnie to , że musiałem tyle czasu czekać ale pozostał już tylko tydzień.

Po targach opiszę wrażenia.

Pozdrawiam wszsytkich

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.