Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogowce do 3kzł

Walery

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumn tych nie słuchałem bezpośrednio po sobie, stąd zdaję sobie sprawę że ocena jest niedokładna. Mogę tylko napisać o moich wrażeniach - ale nic Ci nie zastąpi odsłuchu i osobistego porównania ;)

Ja odniosłem wrażenie, że dźwięk TLC to jest półka wyżej niż AE - ale nie potrafię jednoznacznie powiedzieć czy była to przepaść, czy ot, po prostu trochę lepiej lepiej. Jest różnica, ale nie taka jak pomiędzy kolumnami za 1kzł i 30kzł - tu można mówić o przepaści. Dla mnie dźwięk TLC jest porównywalny z "markowymi" produktami w sklepach za 6-7kzł, może nawet troszkę lepszy jeśli chodzi o średnicę. Słyszałem też dużo lepsze kolumny od TLC, no ale na zakup miałem bużet w okolicach 3 kzł., stąd mój wybór - jak na razie go nie żałuję :)

M.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Witam

Różnice brzmieniowe pomiędzy Talismanem a Elixirem....

Talisman ma dzwięk bogatszy w większą ilość szczegółów zwłaszcza na średnicy , cieplejszy bas ( jakkolwiek dobrze kontrolowany ) - jednak jest to kolumna bardziej wymagająca w stosunku do towarzyszącej elektroniki . Przy projektowaniu "koniem roboczym" były Gryphon Tabu2*100( końcówka) Thorrens (pre) DPA SX128 -zródło

Często słuchane były z ECI-1 Electocompanienta . ECI -2 wydaje sie "minimalnym minimum" , świetnie grają z lampą (jolida502 czy 302) . Nieżle poszły też z Deltą EL34

Elixir jest kolumną o dzwięku może mniej szczegółowym, nie tak bogatym w harmoniczne , odrobinę bardziej suchym, ale bardzo dynamicznym - tu swietnie spisują się np MusicalFidelity A1 , A2 hybryda Vincenta , czy inne dość ciepło brzmiące wzmacniacze...

Troche wstyd mi się przyznać ale NAD350 nie za bardzo znam , więc nie chcę wprowadzić w błąd polecając konkretny model.

Najlepszym wyjściem jest posłuchanie i jednych i drugich. Pracujemy nad tym aby nasza oferta była bardziej dostępna . Póki co , jest możliwość wypożyczenia do odsłuchu....

Co do stosunku jakość /cena to na jakość dzwięku składają się nie tylko głośniki ale ich umiejętne zestrojenie. Samo zastosowanie np. ScanSpeak'a jeszcze o niczym nie świadczy... Na pewno spotkali Państwo dużo kolumn zbudowanych w oparciu o takie same głośniki - każda gra inaczej. Każdy ma inny gust , inną wizję dobrego dzwięku. Tak jak wsród malarzy- postawmy jedną modelkę ( koniecznie gołą...) wezmy 10 malarzy i .... każdy namaluje coś innego .

Pozdrawiam

Bardzo dziekuje za odpowiedz - ale pytalem o roznice pomiedzy Talizman 3.2 a EXCEL 3.2. Obydwa modele kosztuja dokladnie tyle samo, jak sie jednak domyslam, maja zapewne nieco odmienny charakter dzwieku...

Witam ponownie

Przepraszam , ale niedokładnie doczytałem- po prostu kilka wpisów wyzej była mowa o Elixirach....

Excell jes zbudowany w oparciu o Vifę z serii PL , a więc głośnik o raczej ciepłym i miękkim charakterze , dość mocny "celulozowy" bas , pastelowe barwy - nie jest to szybkie "konturowe" brzmienie. Excell dobrze współpracuje z większością dobrych wzmacniaczy tranzystorowych - lampę raczej bym odradzał .

Talisman i Excell kosztują tyle samo ale mają inny charakter brzmienia i inne wymagania co do elektroniki.

Dla naszych Klientów jest to możliwość dbrania zestawów do swoich gustów i posiadanej elektroniki - nie skazujemy nikogo na "jedynie słuszną drogę"

Pozdrawiam

Moze zdecyduje sie na pozyczenie kolumn, jednak nie wiem, na ktory model sie zdecydowac. Kolumny mialyby grac w pokoju powierzchni 19m^2. Niestety w dosc bliskiej odleglosci od scian tylnych. Preferuje brzmienie, plastyczne, naturalne, pozbawione agresywnosci, takie, ktorego mozna sluchac godzinami. Lubie jednak szczegoly i dynamike - dzwiek nie moze byc zmulony. Graloby to z NADem 350, ktory pomimo sporego potencjalu dynamicznego, jednak ociepla. Jakie sa panstwa sugestie?? Poruszamy sie w przedziale do max 4000 zl

Witam

Moim zdaniem , jedynym miarodajnym odsłuchem jest odsłuch u Zainteresowanego w domu , na Jego systemie, Jego płytach i w Jego akustyce . Od lat praktykujemy ( wręcz namawiamy Klientów) wypożyczanie na odsłuch przed ewentualnym zakupem.Takie użyczenie jest oczywiście niezobowiązujące- nie wiąże się z koniecznością dokonania zakupu. Każda opinia , zwłaszcza negatywna , daje nam możliwość zareagowania - doradzenia odnośnie ustawienia , kabli itp , bo "wina" często wynika z nieoptymalnego podłączenia.Często jezdzimy do Klientów z kolumnami i na miejscu pomagamy w instalowaniu i zgrywaniu całego systemu.

W taki sposób działamy w Bydgoszczy i miastach ościennych (Toruń, Włocławek itp) Przy dalszych odległościach pozostaje Servisco lub inny kurier.

Pozdrawiam

W przeciagu najblizszego miesiaca jestem zainteresowany zakupem kolumn podlogowych i nie wykluczam jakiegos modelu z Panstwa oferty. Wczesniejszy odsluch jest jednakze warunkiem koniecznym przed podjeciem wiazacej decyzji. Zastanawiam sie, czy byloby mozliwe wyslanie 2 par roznych modeli kolumn lub zorganizowanie odsluchu gdzies w poblizu. mieszkam na gornym slasku. pozdrowiam serdecznie

PS czas juz spac, a ja ciagle slecze w sieci :-)

Witam ponownie

Szczerze powiedziawszy , do umeblowanego pokoju mieszkalnego ok,19m2 , gdzie kolumny miałyby stać blisko ściany poleciłbym model Talisman2.2 . Kolumienki z indeksem 2.2 są optymalizowane do pomieszczeń o trudnej akustyce np. pokój długi i wąski (tzw. tramwaj) . Nawet w trudnych warunkach potrafią przekazać niezłą głębię i lokalizację . Mały ( 14cm) głośnik

nie powoduje zbyt dużych interakcji z pomieszczeniem i pozostaje czysty . Zwłaszcza jeśli nad ilość basu przedkłada Pan jego jakość..Na naszej stronie powinno już być zdjęcie Talismana 2.2

Pozdrawiam

Witam

Z wysłaniem 2 par nie powinno być kłopotu...

Jeśli chodzi o zorganizowanie jakiegoś większego odsłuchu np w jakimś sklepie-salonie , to pracujemy nad tym. Będziemy informować na bierząco....Jesteśmy też otwarci na inne propozycje np. zamknięty odsłuch dla kilku zainteresowanych..

Pozdrawiam

Witam

Ten 14 cm glosniczek w malych talizmanach troche mnie nie przekonuje. Czasem lubie zagrac troche glosniej jakies dobre kawalki rockowe. Bardzo neca mnie modele Talizman 3.2 i EXCEL 3.2. Jesli dobrze zrozumialem Excel gra bardziej miekko i cieplo, a Talizman bardziej dynamicznie i konturowo. Ktora z konstrukcji jest bardziej uniwersalna i moze lepiej zagrac z 60-watowym nadem 350?? Ciekaw jestem czy sa tu jacys forumowicze z bydgoszczy lub okolic, ktorzy mieli przyjemnosc posluchania tych zestawow. Jakies opinie??

Czy charakter brzmienia kolumn serii Talisman mozna porownac do specyfiki dzwieku ktorejs z importowanych konstrukcji popularnych na naszym rynku?? Wyczucie mowi mi, ze moga przypominac Avance serii Dana. Mam racje czy moze sie myle??

-> Marcin T.

Mówiąc szczerze, gdyby ktoś próbował polecać mi głośniki mówiąc, że grają (a nie daj Boże wyglądają) jak Avance serii Dana, to w życiu bym się nimi nie zainteresował. Logic by Vifa przy odpowiedniej aplikacji mogą zapewne zagrać znośnie, ale zarówno Dana jak i podobne do nich System Audio to kolumny co najwyżej przeciętne.

hehe - nie wiem, jak graja te kolumny, szukam jedynie jakiejs analogii, jezeli chodzi o ogolna koncepcje brzmienia. avance tak po prostu przyszedl mi do glowy, a kojarzy mi sie z brzmieniem raczej lagodnym, plastycznym, przestrzennym, nasyconym w srenicy, acz malo dynamicznym i z kiepskim basem

epsilony charakteryzowały się przyciemnioną górą, niezłą średnicą i bardzo przyjemnymi niskimi składowymi. Może nie byłto poziom odniesienia ale mi osobiście się podobały, zwłaszcza 960

------> Marcin T.

Witam

Przepraszam za brak szybkiej odpowiedzi .

Nie chcę porównywać brzmienia naszych kolumnz naszą szanowną konkurencją, bo przecież nie mnie zabierać głos w takiej sprawie- byłoby to nie fair , zarówno wobec innych firm jak wobec siebie.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zaproponowanie Panu wypożyczenie jednego lub kilku wybranych modeli na odsłuch -

wtedy to właśnie Pan będzie mógł się wypowiedziec jakie w Pańskim systemie zaobserwował Pan zalety a jakie wady , czy widzi Pan podobieństwo brzmieniowe do firmy X czy Y.

Wracając do Talismana 2.2 i 14cm głośnika.... Wydaje mi się że jedynie odsłuch może to rozstrzygnąć... Być może Pańskie oczekiwania wobec basu są inne niż moje , być może że w Pana akustyce rzeczywiście lepiej zabrzmi model z głośnikiem 17cm

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Wielkie dzięki dla każdego kto wtrącił swoje 3grosze w tym wątku.

Już niedługo zawitają do domku ESA Vivace2 - i temat zaczyna się od nowa - czyli ewentualnie za jakim ampli niedrogim ze second handu mógłbym się rozglądać? Szczerze powiem że interesują mnie najbardziej z preampem phono MM

Cos tu padlo o Jamo D590 za 3000 zl. W Danii obecna cena na wyprzedazy jest okolo 3650zl i to jest 50% katalogowej. Kolumny te w 2001 roku wygraly test porownawczy z 5 innymi kolumnami niemieckimi w podobnej cenie w niemieckim piemku Audio. (!) Cena deklarowana 1500 euro. Mysle, ze wszelkie porownania tych kolumn do rozwazanych tutaj jest zbedne bo jest to produkt o klase wyzszy niz wspominane esy czy AE Evo 3.

I przy okazji - bass-reflex w D590 dmucha do tylu a do dolu nadaje woofer. Srednie i wysokie sa w ukladzie A'apolito. Kolumna 3-drozna/4 glosnikowa, 26 kg sztuka.

Jezeli ktos chce wiecej informacji to sluze bo mam je od roku.

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.