Skocz do zawartości
IGNORED

Czy mission E82 zagrają z marantz pm8003?

ROBOLOWSKI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na tym forum i moja hifi przygoda dopiero się zaczyna :) .Mam okazję kupić kolumny mission e82 ,które obecnie są wystawione na ebayu.Zastanawiam się czy po pierwsze są to kolumny na które warto wydać pieniądze, i czy wzmak poradzi sobie z nimi.

Nigdzie nie znalazłem opini na temat tych głośników , może ktoś z was miał okazję ich odsłuchać.

Dodam , że będę ewentualnie kupić je w ciemno więc wasza pomoc była by tu nieoceniona.

Nie pytaj bo tu nikt ci nie odpowie,tu na forum nikt zapewnie tej firmy nie uważa za godna uwagi,wolą wynalazki o dziwnych nazwach za to opisywane w pismach sponsorowanych samymi ahami i ohami.A teraz barzdiej powaznie seria Elan a wśród niej E82 to bardzo dobre zestawy z "górnej" półki Mission i gzdies mi sie obiło o oczy że Marantz dobrze sobie radzi z kolumnami tego producenta.Inną sprawa jest akustyka twojego pomieszczenia i problem w odsłuchu przed kupnem.Nie namawiam do zakupu to twoja autonomiczna decyzja i jednocześnie ryzyko.pzdr

ps.sam mam zestawy tej znanej i cenionej firmy i sobie chwalę(ja męcze Mission 796 znakomity dzwięk,a wygląd to juz inna bajka).

Hmm nie sądzę , żeby firma Mission była aż tak niepopularna i nielubiana na tym forum.Jeśli tak ,to bezpodstawnie.Słuchałem kilku słabszych modeli i zupełnie przyzwoicie brzmią.Seria elegant jest zrobiona z myślą o nowym podejściu do konstrucji kolumn , łamiąc starą prostokątną zasadę drewnianych skrzyń.

Jeśli chodzi o mój pokój to raczej z tych większych ok 35m2.Z tego co się orientuje to są typowe podłogówki do dużych pomieszczeń.

Miałem E 52 czyli podstawkowe z tej serii. Jeśli grają podobnie + jest więcej basu to będziesz zadowolony, grały u mnie z Denonem, dlatego myślę że spokojnie z Marantzem zagrają, szczególnie że są tam membrany bierne. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

No właśnie, podłogówki z serii E, czy ktoś ma, ktoś testował, słuchał?

Opinie są skrajnie różne. Ciekawi mnie przede wszystkim jakość wysokotonówki, bo to własny wytwór Mission. Za samą elegancję zyskują, ake czy głośniki 13 cm z koszami są w stanie dać pełen dźwięk?

Wydaje mi się , że w kolumnach o tej cenie nie powinno być źle z basem , zwłaszcza że jest sporo głośników i raczej nie na pokaz :)Widzę że w Polsce te podłogówki chodzą za duże pieniądze!

Bo sa z bardzo górnej półki producenta a jak grają nie wiem nikt oficjalnie ich pewno nie testował ja mogę sie wypowiadać tylko w kwestii troszkę(bodajże wyższej)a mianowicie serii"7" bo takowe posiadam jak w "o mnie".Lecz jeśli zagrają podobnie to właściciel będzie miał dużo frajdy z muzyki.

Widzę, że Mission zdaje na "5" z marketingu. Muszą grać ok. skoro są drogie lub bo mają po kilka głośników. To są typowe słupki z malutkimi głośnikami. Ładne w formie, ale kolumna ma mały litraż.

Seria "7", to 77, 79... Seria E też się rozgałęzia na E3, E5, E8...

Może jest ktoś, kto ma w domu i opisze dokładniej co i jak jest z tymi modelami (seria E).

Ja miałem serie E5. Dokładnie E 52, poszły dalej w dobre ręce do jednej z osób z tego forum. Jednak zanim przejdę do opisu brzmienia E 52, chce poruszyć kwestię różnic.

Serie "7" mają trochę inny charakter brzmienia niż serię "E", serię "E" też się różnią oprócz wykonania, również brzmieniem. Seria "7" ma bardziej spokojny charakter brzmienia, z dużo większym udziałem średnicy, to ona tam wiedzie prym(przynajmniej w podstawkowych, bo podłogowych z tej serii nie słyszałem). Ma też inne materiały wykonania membran przetworników. Odnośnie różnic między poszczególnymi seriami "E" to najtańsza to seria Elan(E3), która ma najtańsze materiały i która brzmi trochę gorzej niż dwie kolejne serię (E5 i E8) można śmiało przyrównać do serii Elegante. Która oprócz lepszych materiałów, zapewnia też lepsze brzmienie. Czas na opinie o moich byłych E 52:

Jeśli chodzi o brzmienie. Przede wszystkim jest Brytyjskie, ale to raczej nowe Brytyjskie brzmienie wytworzone na kanonach starego, niż to stare które siedzi w głowach audiofilii(czyli średnica nie jest piorytetem ponad wszystko). Średnica jest fundamentem, jej górna cześć nie jest wyeksponowana, lecz idzie w innym kierunku, ma większe podparcie w niższych częstotliwościach. Jednak wokal nie jest nosowy, więc dla mnie na plus, bo tego oczekiwałem.

Basik, biorąc pod uwagę litraż, zaskakuję, w 12m2 nie odczuwałem żadnego niedostatku z jego strony, może nie schodzi tak nisko jak z większych kolumn, ale to normalne. Co lepsze ma tempo i można powiedzieć że czuję rytm muzyki.

Wysokie tony, pozwalają sobie wyjść przed średnicę, co dla mnie jest plusem. Są wyraziste, ale daleko im do ostrości czy nachalności, przekazują sporo informacji, spora dawka powietrza i otoczki.

Scena i przestrzenność grania, śmiało można ją porównywać do spooooro droższych monitorów i mielibyśmy problem w odróżnieniu tańszych monitorów w tym aspekcie.

Różnicowanie nagrań wyraźnie słyszalne.

Wygląd mi się spodobał, zarówno z względu estetycznego(świetne wykonanie), jak i akustycznego. Do tego dochodzi to że kolumny zostały zaprojektowane i wytworzone w Anglii. Co jest dla kolejną zaletą. Tańsze modele Missiona są wytwarzane na wschodzie.

Teraz trochę o przetwornikach, wysoka kopułka jest tekstylną kopułką, mocno powlekaną, ma ona jednak trochę fajnych "bajerów". Nisko-średniotonowy jest wg. mnie membraną "sandwiczową", co potwierdza info na stronce producenta. Kolumna mimo niewielkich rozmiarów waży 8kg.

A tak one wyglądały:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17052-100004562 1264234918_thumb.jpg

post-17052-100004563 1264234918_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.