Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet 350zł - Dźwiękówka czy cd-ek

harvester88

Rekomendowane odpowiedzi

Po krzyku jak po krzyku. Nie jest to zenetrzna karta niestety;/

A co do Pc Audio to ten dzial jest niestety duzo mniej dynamiczny niz stereo pod wzgledem chetnych do udzielenia odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie cos znalazlem w zasiegu moich funduszy. Co myslicie?

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

harvester88, 24 Sty 2010, 14:09

>Po krzyku jak po krzyku. Nie jest to zenetrzna karta niestety;/

Nigdzie nie zastrzegłeś, że ma to być wyłącznie karta zewnętrzna.

A to co pokazałeś to na serio dobrze rokuje. Uważam, że byłby to rozsądny zakup. Można wtedy kabelki skrócić do 5 cm i ich pojemność i opór byłyby pomijalne.

Nie zastrzeglem ale zasugerowalem. Zdecydowanie by mi to ulatwilo sprawe. Ten DAC nostromo wyglada calkiem interesujaco. Jeżeli uda mi sie naprawic zepsuty kanal w moim drugim dualu to problem wzmaka bede mogl odlozyc na dalsza przyszlosc i zainwestowac w tego daca, z tego co widze to gosc z allegro ma gdzies zrodlo bo juz wczesniej sprzedawal.

No teraz to nareszcie coś ciekawego "wynalazłeś" :) Ten Nostromo faktycznie ciekawie się zapowiada. Aby go w pełni wykorzystać musisz dokupić zasilacz, ale to już będzie mniejszy wydatek. Kup i koniecznie napisz jaki dał efekt.

Hmm... tylko dlaczego tam są aż trzy cyfrowe wyjścia (RCA, BNC, Optical), a wejście tylko przez USB? Na początku myślałem, że te pozostałe to też wejścia. To ogranicza funkjonalność, ale skoro jedynym źródłem sygnału ma być komp, to OK.

Zastanawia mnie jeszcze sprawa podlaczenia sluchawek do tego ustrojstwa. Moze to robic za wzmacniacz sluchawkowy czy nie? Bo wyjscie jest tylko rca wiec jesli juz to trzeba by przez jakas przejsciowke kombinowac. jednak jak tyle kasy to moze warto zeby wzmacniaczem sluchawkowym tez bylo bo moze sie kiedys na sluchawki bede chcial szarpnac.

Jak się mocno skupisz i dobrze przyjrzysz, to na przednim panelu wzmacniacza znajdziesz taki magiczny okrągły otworek - to jest Twój ratunek jak już się szarpniesz na te słuchawki.

No do wzmacniacza ok ale tego daca moglbym sobie razem z laptopem nosic i nie zabierajac wzmaka sluchac z sluchawek. Sam DAC nie ma wyjscia sluchawkowego.

Jeżeli w grę wchodziła by karta PCI to zamiast polecanego wyżej M-Audio Audiophile 24/96 polecam ESI Juli@ - posiadam tę kartę i jakość jak za te pieniądze REWELACJA, super dynamika i szczegółowość - żadne Sound Blastery nie mają startu, dlatego też poleciłem ESI Dr DAC'a, bo podobno brzmieniowo nie odbiega od tej karty i jest w Twoim zasięgu cenowym, ale przyznam się, że osobiście go nie słuchałem, a bazuję jedynie na pochlebnych opiniach.

Z tego co mozna o tym nostromo na necie przeczytac to bardzo dobre bez zewnetrznego zasilanie. A z zasilaniem jeszcze duzo lepiej wiec moze l=rzeczywiscie warto te niecale 200zł dolozyc i miec wieksze mozliwosci.

Tylko nie podoba mi sie brak wyjscia sluchawkowego, glupota troche przy takim sprzecie;/

Ukryta Zawartość

Znalazlem wlasnie na allegro. Dobre by to bylo? Lepsze niz fabryczne DACe? Nie wiadomo jeszcze za ile to udaloby sie wylicytowac. Kwestie obudowy jakos bym rozwiazal, jakis aluminiowy panel plus drewniana skrzynka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo taki. Nie poszedl to moze cos stargowac by sie udalo? Warto sie w takie cos bawic? Zadnej gwarancji na sprzed diy sie nie dostaje w koncu i jak jebnie cos to kiszka.

Ukryta Zawartość

Tylko i wyłącznie Asus STX. Będziesz mial audiofilska jakość przez słuchawki i przez wyjście liniowe oraz cyfrowe- wszystko w jednym. jedna uwaga- żeby uzyskać pełnię mozliwości takiej karty musisz mieć pliki audio 24/96 czyli tzw. audiofilskie, których pełno w necie. Sprzedaje je Linn i inne firmy. Oczywiście możesz słuchac zwyklych 16 bitowych płyt CD z kompa ale to profanacja tak dobrej karty. ta karta może ci przesłać do wzmaka pelny audiofilski sygnał np. z płyty DVDAUDIO, a to mjuz innna bajka. natomiast wypocin diskomaniaka nie czytaj, on zasnął w epoce badziewiastych 16 bitów z których audiofile sie śmieja.

No niestety ale to jest kolejna stowka wiecej, takim torem mozemy dojsc do sprzetu i za 1000zł. Te 500zl to jest taki wyzylowany max. Poza tym ja jestem w epoce duala, kolumn diy za 1k zł, flacow sciaganych z netu, czasem mp3 i niewielkiej kolekcji plyt cd-audio i bynajmniej nie zajebistego akustycznie pokoju. Wiec nie ma dla mnie raczej sensu pakowanie kasy w taka karte ktora na dodatek jest wewnetrzna przez co traci na mobilnosci.

Pytałem o lampucery, na lampie lub nie. Warto sie w to bawic? reprezentuje sie to lepiej niz przytaczane sprzety fabryczne?

• 3 tygodnie później...

Odgrzeję :) Nie wiem czy kolega coś zakupił ale Dr DAC nano ma jedną przewagę nad innymi zewnętrznymi DACami USB. Otóż większośc DACów na USB przyjmuje jedynie 16-bit/48kHz. Nano ma układ Tenora umożliwiający przyjęcie 24-bit/96 kHz. Choc nie wiem jak brzmi bo go nie słuchałem. Ewentualnie polecam jakąś produkcję kolegów z działu DIY na PCM2702 lub PCM2704. Poza tym DAC różni od karty dźwiękowej z reguły fakt że karta DAC to tylko DAC (przetwornik cyfrowo-analogowy) a karta dźwiękowa w większości to prócz DACa (często marnej jakości) ma również ADC (przetwornik analogowo-cyfrowy) plus bajery typu MIDI. Jednakże do odtwarzanie muzyki z kompa (także z CD) potrzebny jest TYLKO DAC + ew. stopień analogowy. W najprostrzym wypadku jest to kondensator lub rezystor...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.