Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podłogowe do 1500zł do rocka (wzmacniacz Yamaha RX-550 lub Marantz PM67)

teel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam aktualnie zestaw Yamaha RX-550 oraz głośniki Quadral QLX-165 i po paru latach użytkowania przestałem być zadowolony z dźwiękuprzez ten zestaw oferowanego (szczególnie brak sceny), dlatego rozważam wymianę obydwu elementów, ale stopniowo. Pokój to 16m2, panele podłogowe, bez dywanu.

Jako pierwsze chciałbym wymienić kolumny, zupełnie nie wiem co zagra dobrze Pink Floydów, Led Zeppelin, Dream Theater lub Pearl Jam z moją Yamaszką i w przyszłości z Marantzem PM67, którego upatrzyłem :-) Poszukuję sprzętu używanego.

Czy mogłoby szanowne towarzystwo coś polecić, czy koniecznie muszę udać się na odsłuch?

Pozdrawiam

Tomek

Koniecznie.

Magnat Quantum i Heco Metas, jednak zastanów się czy nie lepiej jednak monitory z solidną podstawą basową. Masz mały metraż.

pozdrawiam

Z odsłuchem problem jest taki, że Yamahy RX-550 nie ma od parunastu lat w żadnym sklepie, więc musiałbym wziąć pod pachę i się przejść tu i tam. Inna kwestia to CD, które przecież też istotnie wpływa na ostateczne brzmienie.

Natomiast z poszukiwań internetowych zainteresowały mnie kolumny Mission M33i, które mają ciekawe notowania nawet na tym forum (piszę "nawet", bo towarzystwo mocno obeznane i dosyć wymagające się wydaje), nowe wychodzą w cenie lekko ponad 1kPLN, zastanawiam się czy wymania na nie moich Quadrali QLX-165 to gra warta świeczki.

Poszukuję czegoś bardziej miękkiego, choć wiem, że Yamaha jest raczej "twarda" i "chłodna", coś co budowałoby ładną scenę również podczas cichych wieczornych odsłuchów.

Sluchalem chwile tych missionow i dla mnie brzmialy wlasnie twardo. Jak cos miekkiego to wyzej wspomniane Quantum 605 sa mieciutkie i cieple. I zrob jak napisales. Wzmaka pod pache i poszedl. A z CD juz nie musisz koniecznie latac. Napewno nie zmieni one znaczaco charateru brzmienia wiec bedziesz wiedzial i tak jakie brzmienie kupujesz.

?👈

M33 w sumie prawie kupiłem. Na pewno ocieplą yamahę. Wtedy były po 900 pln za kompl. Trochę gorsze od w/w ale lepiej je oceniam od np Wharfedale 9.4 .

Podsumowując moje dotychczasowe poszukiwania błądzę pomiędzy podstawkami i podłogówkami. Niechaj przedstawię co upatrzyłem:

Podstawkowe:

- DIY toma085

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1600zł - zupełnie nie wiem jak grają

- B&W 602 S3 SORRENTO, podobno ciemne są raczej i nadają się do jasnej elektroniki (ok 1200zł, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Podłogowe (nie wiem czy ten pokój nie jest zbyt mały):

- Audio Academy Phoebe II

- Audio Academy Mimas II

- Tonsil Excellence, podobno to samo co Epos

- B&W 602.5

- Wspomniane Quantumy 605 (niestety cenowo trochę wychodzą poza budżet)

- Wspomniane Mission M33i

- No i kolumny, które kupuję oczami: Wharfedale Diamond 10.4, po prostu mnie urzekają :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, że trochę w tym bałaganu, ale może coś mogę odrzucić w przedbiegach?

Pozdrawiam

Tomek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W 16tu metrach podłogówki prawdopodobnie będą rzucały muzykę na pysk, będzie można spokojnie słuchać ciszej, ale wtedy kolumny nie "rozwiną skrzydeł". I teoretycznie za 1,5k kupisz lepsze monitory niżeli podłogówki. Co do konstrukcji cieplejszych to zauważyłem że tak grają kolumny z tekstylnymi kopułkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.