Skocz do zawartości
IGNORED

Kable kierunkowe - jaki efekt?

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

piter to chyba zart

jek chcesz merytorycznie to raczej podaj publikacje z czasopism z listy filadelfijskiej

a nie gazetek reklamowych

z calym szacunkiem ale wiele bzdur wyczytac mozna z czasopism audio

nie mowie ze jest do dupy

mowie tylko ze jest niewiarygodny

kazdy artykol z czasopisma komercyjnego nie moze byc

brany pod uwage jako podstawa dyskusji

zraszta juz na oko nie moze byc w porzadku albo cala moja wiedza o jaka zdobywam

jest o d... rozbic

Chyba nie dokładnie patrzyłes z ta bibliografią :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

G31 ARTICLE: The Essex Echo: 1995, Stereophile, USA, vol. 18, no. 10, pp 53-69, October 1995

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie da sie przaczytac wiec nie wiedomo co tam bylo - a watpie po namysle zeby cos madrego

zreszta jesli facet podaje w liscie publikacji artykuly w stereophile

to troszke trace zaufanie

to tak jak jakby ktos podawal np swoje teksty w dziale nauka w gazecie wyborczej lub w wiedzy i zyciu

żenada

patefon >

...watpie po namysle zeby cos madrego

zreszta jesli facet podaje w liscie publikacji artykuly w stereophile

to troszke trace zaufanie...

Przeczytaj sobie gdzie jeszcze publikuje i nie oceniaj proszę kogos , o kim w ogóle nie słyszałeś i nic o nim nie Wiesz. Ktoś kto ma tyle publikacji - równiez w bardzo poważnych periodykach naukowych oraz ''występów'' na

konferencjach - jest człowiekiem godnym zaufania - i nie ważne ,że pisze w gazecie branżowej,

Należy sądzić,że jednak nie pisze głupot - za wiele miałby do stracenia.

Poza tym poziom wiedzy , sądząc po tematach jest imponujacy - nieprawdaż ?

fadeover? ilez tych publikacji? w jakich znowu renomowanych periodykach?

ludzie - facet pracuje na nastawionym na edukacje studentow glownie uniwerku w essex ktory nie ma nawet wlasnego instytutu fizyki - jedynie zaklad fotoniki ktory zatrudnia trzech profesorow

w tym jednego emertytowanego - zero ludzi majacych pojecie o fizyce ciałą stalego, a szkoda

bo moze by ktos faceta przystoopwal o ile wogole tekie bzdury pisal bo ja artykulu nie czytalem

znam ludzi z doktoratami ktorzy maja wiecej publikacji i wszystkie w czasopismach z listy

filadelfijskiej

bez jaj? myslicie ze profesor to renoma i nieomylna wiedza?

Hi,

mysle ze jak sie uprzec to za pomoca teorii kawantowych, tektow tunelowych, rozbierania kabli na atomy mozna udowodnic co sie chce, mamy tutaj kilku specjalistow od tego :-)) Jest to podobne do tego, jak w statystyce nie dane a sama interpretacja danych sie liczy i mozna nia dowiesc czego sie chce.

Ale to wszystko dla mnie zbyt odbiegle od rzeczywistosci (chyba jestem zbyt przyziemny i za mocno stoje obydwoma nogami na ziemi by byc podatnym na takie pomsly/tningi). Przypomina mi to za bardzo podobne "audiofilskie" rozwiazania jak Shaktis (czy ktos jeszcze przypomina sobie te brykiety), Bedini Claryfier, niebieskie diody montowane w napedach (nawet Krel sie na to nabral), ktore kilka lat temu wywolywaly zagorzale dyskusje i znalazly liczne grupy wyznawcow, a potem .... rownie szybko znikly jak sie pojawily.

Niektore poruszane tutaj tematy typu wtyki cinch, sieciowki, wtyki 230V przypominaja mi w pewnym stopniu wlasnie taki "hype". Zwroccie tez uwage na inne rownie "dlugowieczne" tematy/tuningi jak CSC String Suspention, Enacoms, lakier C37. Czy jeszcze nie dotarly do Polski, czy na szczesie ominely Polske i zaoszczedzily polskim audiofilom wiele zbednych dyskusji i wydatkow :-))

xajas

www.jaschiks.com

• Redaktorzy

Jedno jest pewne: po moich felietonach w HFM pies z kulawą nogą nie rzuci już okiem na moje artykuły gdzie indziej... Przykre to, oj przykre... Jedna pociecha że Omar Hawksford oberwał pierwszy...

O ile sie nie mylę, M. O. Hawksford zdaje sie ma coś wspólnego z firmą LFD, więc drań nie tylko ośmielił się pisać w prasie audio, ale także produkować sprzęt, co już chyba całkowicie go dyskwalifikuje jako autorytet

w tej dziedzinie ..

Ten artykuł z hifi.pl to chyba jakaś kpina?

"Jeśli ktoś twierdzi, że według praw fizyki kable nie mogą być kierunkowe po prostu się myli"

I co?

I to ma mnie przekonać?

To ma mi coś udowodnić?

Toż to zwykłe audiofilskie bujdy, nawet jednego wzoru, żadnej teorii, tylko jałowe "bo ja słyszę".

Swoją drogą fadeover fajnie się z Tobą rozmawia, ale nie rób z siebie buraka, OK?

Udajesz niewiadomo kogo ze słuchem idealnym.

Nie żebym się czepiał, ale pomyśl czasami SWOIM mózgiem logicznie.

Twoje teksty przypominają mi recenzję z "HiFi i Muzyka" gdzie siedzi gość i wypisuje co mu na język wleci nie robiąc żadnych pomiarów itp.

>_igod_

Rozwiń równanie pola Maxwella uwzględniając połączenie masa-ekran z jednego i z drugiego końca kabla.

Porównaj wyniki a przekonasz się, że jest różnica.

wątek 6099

Jażeli chodzi o problem wiary to potrzebny jest ksiądz albo egzorcysta

a nie forum audio.

Tak jak ktoś wspominał, jak ktoś bardzo chce to wszystko da się udowodnić, znajdą się teorie, że ziemia obraca się w inną stronę.

Tutaj kierował bym się raczej logiką i zdrowym rozsądkiem.

Wydaje mi sie ,że nie chodzi tu o to czy kabel z ekranem ,który to jest podłączony na jednym z końców jest kierunkowy,bo to jest w miare wytłumaczalne.

Ale czy kabel nieekranowany moze być kierunkowy? Na przykład taki z dwóch zaizolowanych przewodników.

Czyli w sumie czy sam przewodnik może byc kierunkowy?

>darkul

Jeżeli ma znaczenie dla prądu stałego to czemu nie ma dla zmiennego?

Mnie się wydaje ,ze gniazda RCA graja inaczej na tej samej zasadzie na której różne kable grają inaczej-czyli jakość przewodnika,dielektryka i budowa...przeciez przez gniazdka i wtyczki też przechodzi sygnał.

Dlaczego nikt nie robi gniazdek z aluminium na przykład?

A jeszcze takie pytanie,jak do kierunkowości ma sie odwracanie fazy w gniazdku? czy ma to jakiś związek?

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.