Skocz do zawartości
IGNORED

Kable kierunkowe - jaki efekt?

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Panie kolego>Bartlomieju.

Miedzy solidnym gniazdem[RCA]niklowanym,srebrzonym,zloconym[solidnie wlutowanym lub polutowanym]nieuslyszy pan roznicy!Dla sygnalow malej czestotliwosci jest to obojetne!Co innego dla sygn.W.Cz!

Roznice wtedy Pan uslyszy gdy styki,lub kable od gniazd sa kiepsko wlutowane lub punkty i sciezki od nich sa male-cienkie.Do pewnych niedoskonalosci masowej produkcji niedodawajmy szamanizmu.W koncu sa to tanie klocki w ktorych naogol niema pozlacanych gn.RCA,tylko zolty nikiel-tzw.zloto techniczne.

Prawdziwie pozlac.gniazda zyja krotko bo powloke szybko diabli biora po kilkunastu-dziesieciu wpieciach i wypieciach wtykiem.

Solidne styki[Neutrik]sa z rodowanego srebra,a to jest spotykane jedynie w kplt.XLR.

Nie chodzi o pozłacane - nie pozłacane,są przecież gniazda z miedzi OFC są z mosiądzu,rózne są techniki nakładania różnych warstw.Najatńsze gniazdka są czasem ze stali.

A czy wobec Pańskiej teori porządnie nie usłysze róznicy między porzadnie zrobionym interkonektem (na przykład z kabla mikrofonowego Cordial za kilka złotych) a Audio Note za kilka tysięcy?

Pan pomysli,zobacze czy zalapie Pan esencje zagadnienia..

W tem.samych kabli przy amatorskich polaczeniach[standartach imp.obc]roznice sa i to czasem bardzo wyrazne.

W pracy na niskich impedancjach przesylania sygnalow m.cz.[XLR] roznic[praktycznie]niema.

Pogadamy?

_igod_

cyt:...Swoją drogą fadeover fajnie się z Tobą rozmawia, ale nie rób z siebie buraka, OK?

Nie mów mi qr..a co ja słyszę - bo nie siedzisz w mojej głowie - jeśli wmawiasz ludziom ,że nie słyszą - to sam jestes burakiem.

cyt...Udajesz niewiadomo kogo ze słuchem idealnym....

Trzydzieści lat udaję - że nagrywam płyty, trzydzieści lat udaję ,że konstruuję studia, trzydzieści lat udaję, że pracuję z dźwiękiem w studiach.

No cóż bozia mi dała... i nic na to nie poradzę...

Puknij sie w łeb zanim napiszesz takie rzeczy.

Mozna w czyms robic dlugo,i nic z tego niewynika.

Mozna nagrywac-realizowac nagrania z kiepskim wynikiem.

Mozna wiele zeczy......

>Fadeovera

Chetnie z toba pogadam,bo tez mam pojecie o pracy w studio nagraniowym,i systemach studyjnych.....

Moze sie czegos poducze?

darkul

Co do kierunkowości kabli to spotkałem sie z teorią dwójników rozłożonych , cos na podobieństwo lini długiej.

Teoria mówiła - oczywiście powiem ogólnie bo muszę dotrzeć do szczegółów -, że niektóre kable posiadają niesymetrie parametrów rozłożonych tzn impedancji wejściowych i wyjściowych takich mikrodwójników - parametry globalne tzn impedancja wejściowa całości po jednej stronie i po drugiej stronie nie jest taka sama.

Oczywiście ta cecha nie jest immanentna dla wszystkich kabli. Było trochę o budowie kabli, jakie są najbardziej podatne na zmiane kierunku, w szczególności były to kable zrobione z miedzi o bardzo dużej czystości, gdzie dielektrykiem były materiały o długich łańcuchach węglowych, gdzie technologia wydobywania takiego dielektryka z ustnika wtryskarki - kierunkowo polaryzowała izolator.

żajrzyjcie sobie jeszcze do książek o półprzewodnikach - a jest tam jak byk napisane, że metale - tak Panowie METALE - w niektórych przypadkach( np przy pewnej krystalizacji) mogą mieć niewielkie własności półprzewodnikowe - DIODa Panowie!!!

Dla porządku - nie miałem tu zamiaru udowadniac komukolwiek czegokolwiek.

I nie interesuje mnie bicie piany, nie ja to napisałem.

Zgoda,masz w tym wpisie racje.

Kable sa wykonywane w roznych technologiach,i maja rozne struktory wewnetrzne.

Stad roznice w brzmieniu.

Ale jak sam wiesz lekiem na cale zlo jest pedzenie linii po malych impedancjach a w szczegole symetrycznie.

A wtedy jakosc kabli jest mniej istotna,a jedynie istotne jest ich wlasne ekranowanie.

Lezc roznice tez wystepoja,wynika to z tego ze czesto jakosc wykonania[projekt]wzmac.nadajacych i odbierajacych jest niedostateczna,dotyczy to wielu urzadzen,niewylaczajac mojego ulubionego Studera.

chlopaki pol nocy myslalem o tej kierunkowosci bo zwykle takie rzeczy nie daja mi spokoju

i doszedlem do wniosku ze tlumaczenie ze elektronowi w jedna strone kabla jest podrozowac

latwiej niz w druga (pomijajac ze jest nieprawdziwe dla metali) prowadzi do pewnego paradoksu dla metali

nie wiem czy was to przekona ale:

jesli ktos wie jak wyglada struktura elektronowa metalu i wie co to kula fermiego to zrozumie

elektrony nie spoczywaja w metalu tylko poruuszaja sie jako gaz fermiego (przynajmniej te z pasma przewodnictwa). jest to ruch chaotyczny jesli nie ma pola ale, nieunikniony z powodu zakazu pauliego ktory wymusza odpowiedni rozklad elektronow na poziomach. jesli teraz przyjmiemy ten durny poglad ze elektron w jednym kierunku porusza sie latwiej niz w drugim to w jednym koncu znajdzie sie ich wiecej niz w drugim a na koncach kabla wygeneruje sie roznica potencjalow taka duza aby odpychania kulombowskie blokowaly dalszy ruch elektronow - czyli przykladajac mikroskopijna zaroweczke dostaniemy zrodlo prądu - wiec kolejny przyklad perpetum mobile.

pozdr

nie mylic z termoparą bo tam zasada dzialania jest logiczna.

jeszcze do fadeovera

to ze metale moga zachowywac sie jak polprzewodniki (najczęsciej ich tlenki) to jeszcze nie znaczy ze maja anizotropie

wez pod uwage ze nawet z drutu z polprzewodnika nie da sie zrobic kierunkowego kabla - dalej bedzie mu wszystko jedno

dioda to dopiero ZŁĄCZE Z DWOCH POLPRZEWODNIKOW O ROZNYM TYPIE PRZEWODNICTWA

wiec stawienie wniosku skoro polprzewodnik to dioda jest jak najbardziej nieuprawnione

pozdrawiam

fade alez to jest teoria pasmowa

tyle ze interesujace rzeczy dzieja sie w pasmie przewodnictwa bo jest czesciowo puste

w pasmie walencyjnym mimo ze jest chaoryczny ruch to elektrony nie moga przewodzic pradu

bo masz je zapelnione - i nie mozesz polem zmieniac pędu elektronów - zakaz pauliego

patefon

Oczywiście - biorę to pod uwagę - to co piszesz jest oczywiste i nie podlegające dyskusji ,nie mniej jednak to co przeczytałem dawno temu- teoria dwójników rozłożonych - patrz powyżej też mnie przekonywało - reklamacje do autora ( spróbuję znaleźć źródło ) nie do mnie .

Widzę,że fizyk z Ciebie pełna gębą: więc zadam Ci zagadkę

Mamy rurę - na wlocie ma 1 cal , a na wylocie 5 cali - puszczamy przez nią wodę - potem odwracamy

i też puszczamy wodę - pytanie czy rura będzie zachowywac sie w taki sam sposób ? To znaczy - czy jej przepustowość, ciśnienie wody na wejściu i na wyjściu będa takie same ?

Darkul > Przy odpowiednim wyciaganiu miedzi powstaja : kryształy z miedzi , jej tkenków oraz

zanieczyszczeń i na skutek defektów sieci krystalicznej, a w szczególności domieszek obcych atomów, istnieją elektrony w paśmie wzbronionym, które określa się wówczas pasmem domieszkowym - a to bardzo bliska droga do diody lub inaczej do mikrodiody - którą oczywiście o kant dupy potłuc przy wysokim potencjale - sygnał przechodzi jak nóż przez maslo - efekt słychac dopiero przy małych sygnałach - to powiedział autor - nie ja -

więc ze mną nie polemizujcie.

fade ale od pasma domieszkowego do diody jeszcze daleka droga

ps. nie myl pasma wzbronionego z poziomem akceptorowym/donorowym

we wzbronionym nie ma elektronów

a zeby byla dioda musisz dopiero polaczyc dwa polprzewodniki - jeden donorowy a drugi akceptorowym

ale cos takiego jak warstwa zaporowa w metalu nie powstanie nawet jak masz domieszki

zreszta w metalu nie ma wiazan kowalencyjnych wiec musialbym sie zastanowic czy wogole mozna mowic o poziomach domieszkowych - gdzie one wypadna

to ja tez ma fajne zadano

masz metr szescienny wody o temp 100 stopni i metr o temeraturze 0 stopni

oraz dowolna liczbe malych naczynek jakich tylko chcesz

mozesz przy pomocy jednej wody grzec druga i dowolnie przelewac ale nie mieszac

nie ma strat na chlodzenie poza przelywem ciepla

do jakiej temperatury mozesz zagrzac ta o temp 0 stopni uzywajac tej o temp 100 stopni?

Patefon > Ja nie próbuję Ci nic wytumaczyć

Autor - mówiąc o kierunkowości kabla powoływał się na mikrodiody, równiez na obliczenia mikrodwójników i czwórników , jak również na izolację która w mikroskali inaczej zachowywała sie przy końcu A kiedy był wyższy potencjał a inaczej kiedy był niższy. To wszystko jeśli chodzi o teorię - nie wiem czy prawdziwą .

Bardziej przekonuja mnie moje doświadczenia - kabel X właczony w pozycji 1-2 gra inaczej niż włączony w poz 2-1. Koniec kropka - to nie są zwidy - tak słyszę - ba - koledzy w ślepych testach słyszeli to samo.

Szaleństwo ???

fade

potrzebuje wiecej informacji

co jest za tym lejkiem tez woda?

bo jesli tak to przepustowosc bedzie taka sama jak by nie odwracac

a jesli pod lejkiem jest powietrze a nad woda to szerokim do dolu bedzie mialo troche wieksza przepustowsc

Patefon > to ja mam tez fajne zadanko:

bąbelek powietrza o pojemności 1 cm sześciennego , jest zanurzony pod wodą - destylowaną na głębokości 10 m.

Po jakim czasie wynurzy się i jaka będzie miał objętość na chwilę przed całkowitym wynurzeniem ?

Zakładamy że dno cylindra leży na poziomie 0 m .n p m. 720mmHg i temperatura zewnętrzna 20 C

Co chce tym udowodnić - ano to,że możemy tak sobie dawać zagadki i nic z tego nie wynika , ponad to - i chyba to, że wszystko to co nas otacza jest baaaaardzo skomplikowanie - nawet rura czy zwykły babelek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.