Skocz do zawartości
IGNORED

radio internetowe :-) Why not ?

rastuch

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

...tak sobie siedzę i myślę: Bardzo dużo narodu słucha radia via internet. Ok ja też czasami słucham zeby mi cos " pierdziało" trójka, tok fm itd - Lubie.

Wpadł mi do łba pomysł forumowego odtwarzacza mediów strumieniowych ( mp3, ogg, ) w strumieniach + FLAC z HDD. Moim zdaniem full wypas. W elfie widziałem gotowe moduły ethernet i WI-FI . ATV sprzedaje całkiem tanio moduł BT.

Może się znajdzie silna grupa na wydumanie takiego diwajsu. Był podobny wątek o serwerze muzycznym ale jakoś dokonał żywota.

rastuch

https://www.audiostereo.pl/topic/61110-radio-internetowe-why-not/

Wprawdzie to nie za bardzo DIY, ale uzywam do takiego celu Popcorna A-110. Natomiast nie odbylo sie to bez pewnego wkladu (wprawdzie tylko programistycznego) z mojej strony. Popcorn jest bowiem urzadzeniem audioWIZUALNYM (pisownia celowa) i w zwiazku z tym trudno na nim sluchac muzyki bez uzycia telewizora (do nawigacji po menu ekranowym).

Trudno, ale jednak sie da. Z pomoca przychodzi linuksowy program MPD (music playing daemon). Sterowac mozemy nim zdalnie z domowego komputera za pomoca jednego z wielu klientow. Albo bezposrednio z popcornowego pilota (i tu byla moja rola - malenki programik w C, ktory tlumaczyl kody klawiszy pilota na komendy mpc - prostego klienta dolaczonego do mpd). Tylko trzeba troche pocwiczyc pamiec, zeby wiedziec co sie ma na ktorej playliscie ;-).

Wiecej informacji na przyklad tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość wswier

(Konto usunięte)

Hmm.

W zasadzie pomysl jest rownowazny serwerowi muzycznemu. Bo niby dlaczego ograniczac sie TYLKO

do radyjek internetowych, skoro ten sam player bez trudu odtworzy rowniez FLACi, MP3, etc zgrane

na dysku ...

Czyli - masz radio internetowe => masz rowniez serwer muzyczny

Z drugiej strony - majac serwer muzyczny z definicji masz rowniez radio internetowe ...

Pomysl jest fajny. Tylko ze ... - jak sam autor napisal - padl ;-).

pzdr

wswier

• 2 tygodnie później...

Ta naprawdę to wszystkie uniwersalne odtwarzacze, bez wzgledu na cenę oparte właśnie na nowych Sigmach HD są zdolne obsługiwać różniaste radia. Bo przecież czytają wiele formatów audio.

Warunek to oczyiście wbudowana karta ethernetowa.

No i wina leży już tylko i wyłacznie w sofcie.

Miejmy nadzieje, że producenci wreszcie w nowych wersjach softów zaczną wreszcie wprowadzeć tą funkcję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.