Skocz do zawartości
IGNORED

Kwadratowy pokój + słupy. Jakieś propozycje..?

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to moja klitka odsłuchowo-kinowa. Opisałem podstawowe wymiary, jak coś pominąłem to dopisze. Generalnie problem jest z basem, a właściwie jego brakiem przy słuchaniu muzyki na kanapie. Wcześniej była ściana miedzy aneksem kuchennym a pokojem i aż wrzało na filmach od niskich częstotliwości. Teraz całość gra dość lekko, ale jak stanąć między kolumnami to czuć i słuchać bas. Na kanapie klapa. Przestrzeń jest nawet dobra, dość głęboka. Zależy jak ustawić kolumny.

kolumny i sprzęt w zakładce o mnie.

Jeśli ktoś ma coś do za informowania, to chętnie poczytam jak to ustawić by dalej grało z fundamentem.

PS: rysowałem w Paincie więc bez jaj :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przegwizdane warunki ;)

w Twoim przypadku ja przetestowalbym to tak:

- regal zostaje

- przed nim kolumny + tv

- kanape ustawic tak aby nie kolidowala z drzwiami pokoju

- zwrocil uwage na slup i sciane boczna czy nie sa zupelnie puste (walnal jakies obrazy lub koc z ladnym wzorem/widokiem)

- byc moze przenioslbym biurko jesli wadzilo by w tej konfiguracji

- ewentualnie koc za kolumnami (kolumny tam gdzie obecnie regal), a regal na slup badz sciane boczna

innego rozwiazania w tym ukladzie nie widze

Dzieki za wpis, niestety to ustawienie też sprawdzałem (zamiane kanape z tv+kolumny stronami) ale było jeszcze gorzej. Wyższy bas i średni znikł zupełnie. (60~120Hz) wzbudzała się tylko częstotliwość rezonansowa BR czyli okolice 40Hz. Najlepsza podstawa basowa jest w WC :)

mnie osobiscie glownie drazni to, ze jeden glosnik ma zupelnie inne warunki od drugiego w obecnej konfiguracji. szlak by mnie od tego trafial, bo nie uwierze ze nie jest to odczuwalne.

nadal probowalbym zrobic to odwrotnie (tak jak napisalem wczesniej), tylko pomanewrowalbym tymi kolumnami:

- zbadac wplyw odleglosci od scian

- zbadac wplyw odleglosci miejsca odsluchowego

- zbadac wplyw skrecania kolumn do srodka (tu bywa roznie, w zaleznosc od miejsca odsluchowego)

powiem Ci ze ja ze swoimi nawachlowalem sie w ostatnich miesiacach kilkadziesiat razy. naprawde wiekszosc przypadkow dawala fatalne brzmienie. obecne ustawienie mam juz z 2 tygodnie i musze przyznac ze chyba sie udalo, poniewaz jestem zadowolony po dzis dzien. prawda taka ze 1 czy 2 dni nie sa wystarczajace aby ocenic dana konfiguracje. na jednym utworze moze wyjsc zachwyt, na innym tylko rozdraznienie. za chwile okazuje sie ze kolejnego dnia masz inny humor, brzmienie jest jakies inne. po prostu przegwizdane. zycze powodzenia =)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.