Skocz do zawartości
IGNORED

ABX, czyli spokojnie to tylko awaria....

octavarium

Rekomendowane odpowiedzi

Trza bylo powiedzic Mulsie przewiozl bym CI to na raz, a tak to jeszcze ryptury dostaniesz na stare

lata-inzynier a taka funkcja tragarza-eeee...troche niepowaznie,bo wiek,wyksztalcenie,status spoleczny

-trza sie Panowie szanowac,czego i w tym watku od Was oczekuje.

stary audiofil, 5 Lut 2010, 17:33

LINIA PW MULS-OCTAVARIUM-SENIORTELEFONO ZAGRZALA SIE JUZ DO CZERWONOSCI>>>

Nic z tych rzeczy stary audiofil.Nie byłoby nawet w tej chwili chyba o czym.Zresztą zbyt interesująco było w trakcie testu.Sporo zostało powiedziane.

Zwróćcie uwagę,wyniki to tak trochę na dwoje babka wróżyła,jednak wahadło przechyla się wyraźnie w jedną stronę.Nie wyciągałbym z tego jednak pochopnych wniosków.Sam test to nie bułka z masłem,utrzymywanie koncentracji na wysokim poziomie jest niesłychanie męczące dlatego starałem się sam test ograniczyć czasowo do minimum.

Interesujące może być to na co zwracałem uwagę podczas testu,jakie zmiany w brzmieniu słyszałem,sam przebieg zapoznania się z urządzeniami dostarczonymi wcześniej,to opiszę później.

l'enfant sauvage

seniortelefono, 5 Lut 2010, 16:36

>Dziękuję octavarium za zaproszenie, kawę i możliwość palenia :-)

>Ze swej strony dodam, że nie podejmuję się interpretacji wyniku testu - każdy może zrobić to sam.

>Chociaż własne zdanie mam :-)>>>

Z tym paleniem to jest tak,że ja generalnie kurteczka i balkon:)Musiałem wietrzyć przez godzinę chyba,reszta domowników już wróciła,nie wnoszą zastrzeżeń co do stanu atmosfery więc chyba nie jest tak źle;-)Ja lecę po manti do apteki bo połakomiłem się na te ciastka za kórymi się z rana wybiegałem a których nie raczyliście tknąć:)

l'enfant sauvage

Yul, 5 Lut 2010, 17:56

>Tak to jest jak się wzmacniacze mulsowym kabrioletem w zimę wozi. Zamarzają na kość i nawet

>głupiego ABX-a przeprowadzić porządnie nie można.>>>

Faktycznie,zmrożony to on był.Jednak od wejścia do domu do rozpoczęcia testu minęło jakieś +/- półtorej godziny.

l'enfant sauvage

modrzew47

ostrożnie,napiszę szerzej co się dzieje po wyrównaniu poziomów,o tym jak słuchałem gainclona który zastąpił set-a w moim systemie na cały dzień,cierpliwości.

l'enfant sauvage

Suche dane testu,które podał muls zamykają definitywnie teorie o nierozróżnialności.Reszta i niuanse są nieistotne.Oczywiście ciekawe z punktu widzenia audiofila...tylko.ABX-poległ.

w kwestii formalnej nie wiadomo kiedy nastąpiła ta zmiana poziomu, bo potem sprawa juz sie ustabilizowała na długo.Ale zauwazylismy ja dopiero po skonczonej pierwszej serii 10 punktowej.

octavarium, 5 Lut 2010, 15:07

>Ilość sesji:3

>Prób w jednej sesji:10

>Wynik dla pierwszej sesji:8/10 trafnych typowań (80%)

>Wynik dla drugiej sesji:5/10 trafnych typowań (50%)

>Wynik dla trzeciej sesji:7/10 trafnych typowań (70%)

>Wynik całościowy (średni) ze wszystkich prób:20/30 trafnych typowań (66,6%)

>materiał muzyczny:własny

>pomieszczenie:ok. 17m2

>Należy zaznaczyć,że po pierwszej sesji nastąpiła korekta wyrównania poziomów

>głośności obu wzmacniaczy,jeden z nich (Arcam-o ile dobrze pamiętam) miał skłonności

>do nietrzymania ustalonego,jednakowego dla obydwu wzmacniaczy poziomu głośności.

>Sprawdzenie poziomów po pierwszej sesji uwidoczniło tą zmianę.

Fakty:

Pierwszą serię należy odrzucić, z uwagi na błąd poziomu. Zostają dwie następne. Wynik 60% trafności, powinien do zaliczenia wynieść 75%, a przy tak małej próbie nawet 80%.

Wynik:

Nie udało się udowodnić tezy, że te wzmacniacze się różnią, więc dla słuchacza były takie same...

Tylko dlaczego ten wątek jest na bocznicy ?!? Autor się wstydzi testu ?!? Wynik wyszedł zgodnie z oczekiwaniami :)

No właśnie mam wrażenie, że 20/30 to raczej porażka a nie sukces :) zwłaszcza biorąc pod uwagę butne zapowiedzi :)

Nijak nie jest to statystycznie znaczący wynik = nie udowodniono słyszenia.

No ale może się wypowie ktoś wykształcony ściśle i oblatany w statystyce.

Yul, 5 Lut 2010, 21:01

>Przy takim procencie o eksperymencie można powiedzieć: wzmacniacze różnią się brzmieniem i nie

>różnią zarazem. Amen.

taaaak, jasne. A teraz warto poczytać wątki z cyklu: "spotkanie w...", chłopaki żonglują sprzętem, kablami, a wszystko gra jak miło :) nie mają żadnych wątpliwości, a tutaj proza: 60% trafień...

To jest 37,7% prawdopodobieństwa, że wynik będzie taki sam jak przy rzucaniu kostką...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:)))

Ukryta Zawartość

>To jest 37,7% prawdopodobieństwa, że wynik będzie taki sam jak przy rzucaniu kostką...

>

Ukryta Zawartość

Z tej tabelki wynikałoby, że tylko pierwsza próba niemalże dała statystycznie znaczący wynik.

Ukryta Zawartość

Podobała mi się natomiast metoda polegająca na szybkim przełączaniu krótkiego fragmentu muzycznego.

Jeszcze skuteczniejszy jest ponoć zwykły różowy szum, szybkie przełączanie na różowym szumie pozwala usłyszeć różnice w paśmie przenoszenia rzędu ćwierć decybela - to by pewnie pozwoliło nawet kable rozróżnić :)

Yul, 5 Lut 2010, 21:36

>Od słuchania białego, różowego czy brązowego szumu albo krótkiej próbki dźwięku do słuchania muzyki

>to jest jeszcze bardzo daleko.

Zgadzam się, to że wzmacniacze różnią się w pomiarach lub na sygnale testowym nie oznacza, że będą się różnić na materiale muzycznym. Co zresztą po raz kolejny wyszło na jaw :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.