Skocz do zawartości
IGNORED

ABX, czyli spokojnie to tylko awaria....

octavarium

Rekomendowane odpowiedzi

Co wyszło na jaw!Na 3 próby 2 były pozytywnie zweryfikowane.Co to znaczy?Ano to,że wzmacniacze sie różnią.Dla tych co uważają odwrotnie to może sie okazać,że w morzu jest za mało wody a w cukrze za mało cukru.To sie robi już farsa.

modrzew47, 5 Lut 2010, 22:32

Skąd u Ciebie takie głębokie przemyślenia? Czyżbyś dostał PW od starego audiofila?

W matematyce 0,5 + 0,5 zawsze równa się 1. W życiu niestety tak już nie zawsze jest.

Daj znak jak zaskoczysz. Niekoniecznie na PW.

Yul

>>Muls będzie miał znów swoją szpaltę!Widzę wyraźnie,że ciężkie czasy dla forum nadchodzą...

Ja się zastanawiam czy forum,te cięzkie czasy przetrwa.To odwracanie kota ogonem musi trwać...dla uprawdopodobnienia do skutku,pewnie.

No i modrzew nie załapałeś. Ale nic to, ciągnij dalej. Myślę, że postarasz się i będzie jeszcze zabawniej. Czekam na następne głębokie przemyślenia.

W razie co, to wiesz - do starego na PW.

seniorku

Zabawnie to jest od początku tego wątku.Załapywujesz?

Cukru w cukrze,wody w wodzie...

Rozumiem frustracje z powodu przegranych testów ale matematyka,równania i odwracanie kota do góry nogami tylko powoduje zażenowanie i śmiech.

Mieszaj seniorku,mieszaj...a herbatka bedzie słodsza.

Seniorek-starego to se poszukaj.........w swoim towarzystwie,tak jak i kolejnych tesciarzy.

Jestescie jak mali chlopcy w krotkich spodenkach,NIECH ZYJA TESTY ABX,NIECH ZYJA-jak przynosi WAM

ta zabawa satysfakcje,to robcie tak dalej.......

I KONIEC I BOMBA,KTO NIE BYL TEN TRABA.

Brawa dla Mulsa za targanie ponad tony sprzetu-bo jak sie nie slyszy,to tylko targanie zostalo.

Seniorek

Na swoim sprzeciku potestuj,tylko jeszcze se kup dojarke elektryczna,wtedy bedziesz mial skale

porownawcza i testy beda na pewno udane.Dobranoc chlopczyku w krotkich spodenkach.

Szkoda audiofilku, myślałem że jeszcze wyskoczysz z jakąś złotą myślą. No ale jak już musisz iść spać to trudno. Dobranoc.

A spodenki wyjątkowo dzisiaj mam długie - zimno w domku.

Uwazam, ze 10 prob to stanowczo za malo. Jak wiemy, prawdopodobienstwo wypadniecia orzelka czy reszki wynosi dokladnie 1/2 , czyli 50%. Jednak wykonujac tylko 10 rzutow, prawdopodobienstwo dokladnie takiego wyniku nie jest zbyt duze. Im wiecej bedzie prob, tym wynik bedzie blizszy 50%. Przy 10-ciu rzutach, przypadkowo moze przeciez wyjsc 3/7, 4/6, 6/4, 7/3, choc wiadomo, ze prawdopodobienstwo wypadniecia orzelka czy reszki wynosi dokladnie 50%.

Ostatecznie mozna by przyjac te 10 prob w jednej serii, lecz aby wynik byl jak najblizszy 50-ciu %, nalezaloby przeprowadzic wiecej serii, niz dwie czy trzy.

Dokladnie to samo dotyczy porownan klockow. Gdyby przykladowo wykonano 4 serie po 10 prob i wyniki uzyskane bylyby dokladnie takie jak przykladowo podane przeze mnie z orzelkiem i reszka - a wiec spore roznice w poszczegolnych seriach, to jak widzimy wynik koncowy wynosi dokladnie 50%. A wiec we wszystkich seriach osoba testujaca taka samo ilosc razy wskazalaby na jeden jak i na drugi klocek, wiec kompletnie nie do odroznienia.

" The_Ghost, 5 Lut 2010, 20:42

>octavarium, 5 Lut 2010, 15:07

>Fakty:

>Pierwszą serię należy odrzucić, z uwagi na błąd poziomu. Zostają dwie następne. Wynik 60% trafności,

>powinien do zaliczenia wynieść 75%, a przy tak małej próbie nawet 80%.

>Wynik:

>Nie udało się udowodnić tezy, że te wzmacniacze się różnią, więc dla słuchacza były takie same...

>Tylko dlaczego ten wątek jest na bocznicy ?!? Autor się wstydzi testu ?!? Wynik wyszedł zgodnie z

>oczekiwaniami :) "

Dokladnie jak pisze The_Ghost, w tym przypadku pod uwage mozna wziac wylacznie druga i trzecia serie, gdyz porownania maja tylko sens, przy dokladnie wyrownanych poziomach glosnosci. Choc tych prob w jednej serii, lub samych serii bylo troche za malo, to i tak z Waszych testow jednoznacznie wynika, ze brzmienie tych klockow jest nierozroznialne, a wiec dla sluchacza BRZMIĄ JYDNAKOWO.

Wy koledzy wykonaliscie prawidlowo dokladnie tylko dwie serie po 10 prob, a mimo to wynik 40/60 kolejny raz potwierdza nierozroznialnosc klockow. Jestem przekonany, iz gdybyscie wykonali wiecej prob, to wynik jeszcze bardziej zblizylby sie do 50/50.

Dla jeszcze niewtajemniczonych przypomne, iz u mnie odbylo sie juz bardzo duzo tego rodzaju porownan elektroniki z udzialem roznych sluchaczy, z czego dwa ostatnie testy zostaly dokladnie opisane w watku: " Wielkopolski test ABX ", a ktory to zostal przeniesiony na bocznice. Testujacymi byli: "piopio" a w drugim tescie "palton", ktory oprocz czterech klockow, przywiozl rowniez swoje kolumny. W sumie u mnie porownywane byly rozne cd-ki ( 6 egzemplarzy) - od taniutkiego, po najdrozszy Accuphase DP500 ( ok 20 kzl - ostatnio w promocji widzialem 16 kzl) i dokladnie bodaj 16 wzmakow ( w tym dwie koncowki i dwa pre), od takiego za 1,5 kzl (hybryda) za nowy - o najmniejszej mocy 13W - poprzez sredniaki (6 - 10 kzl), do takiego za ok. 20 kzl (Accuphase E308) i za ok. 30 kzl (Musical Fidelity kW250S - wlasnosc "piopio"). Accu i Musical braly udzial wlasnie w tych opisanych na forum testach. Dodatkowo jako ciekawostke przypomne, ze Accu byl wpiety wypasionymi kabelkami - glosnikowe ok. 16.000 - 17.000 zl za nowe, pozostale wzmaki: IC z kabelka mikrofonowego po pare zlotych i glosnikowe po 10 zl mb.

Dodatkowe wyjasnienie: Tak naprawde, u mnie nie odbywaly sie testy ABX z prawdziwego zdarzenia. Sluchacze rezygnowali z nich, gdyz porownujac " w jasno" - a wiec wiedzac za kazdym razem ktory klocek gra - przyznawali, ze przeprowadzanie testow ABX nie ma sensu, gdyz klocki graja identycznie, wiec tym bardziej nie wiedzac ktory gra, nie beda

w stanie ich odroznic - bylaby to wowczas zwykla "zgaduj zgadula". Prosze wiec na okraglo do znudzenia we wszyskich watkach w tym temacie nie powtarzac, ze to przez ABX nie slychac roznic. Okazuje sie, ze roznic niestety nie ma rowniez dla sluchaczy, wiedzacych ktory w danej chwili klocek gra.

Wszystkie te testy, ponad wszelka watpliwosc wykazaly, ze brzmienie - wraz ze wszystkimi jego aspektami - kazdego z tych klockow JEST NIEROZROZNIALNE i kable nawet za kilkanascie tysiecy zl w niczym nie pomogly - kompletnie na zadne aspekty brzmienia nie mialy wplywu i nie roznily sie w stosunku do najtanszych.

To tyle, tytulem wyjasnienia.

octavarium, 5 Lut 2010, 15:07

>Nie było kolejnych prób,nikt z gości nie nalegał,co nie ukrywam było mi na rękę,ze względu

>na szybko postępujące odczuwalne zmęczenie po trzeciej próbie.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Lutek, 6 Lut 2010, 01:34

>Uwazam, ze 10 prob to stanowczo za malo.

Stanowczo za mało !!! octavarium nie powinien przeżyć tego testu !!!

Tarik, prostaku bez wyobraźni -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lutek

My tu o teście u octavarium...u niego on rozróżniał!!Uśredniając(odrzucam pierwszy i ostatni test)7/10 rozróżnił.Wszystko na ten temat.Widocznie masz słaby słuch jak ty nie rozróżniasz i tyle.

Po co to bicie piany.Dla mnie sprawa jasna ABX-to mit.Telefonik nie pomoże swoją matematyką i inteligencją tego wyjaśnić a nawet muls naśladowany przez telefonika.

aaaa.... generalnie boze krówki atakują.Duzo ryczenia bez mleka.Prób było za mało, ale mnie to wystarcza.Bylismy wszyscy ograniczeni czasem.Widziałem wysiłek Pawła, zeby ten test zrobic.Wysiłek był pozytywny i tu Pawłowi chwała.Jest zreszta w tej materii dobrze oblatany.Obrał własciwą metode i sie skupił.A ja byłem chętny mu w tym maksymalnie pomóc.Natomiast widząc ten proces rozrózniania -jeszcze raz ....chetni testerzy brani od zaraz.Wykluczam jedynie ryczace krówki.

serie powinny byc ograniczone czasem i powinny byc krótsze i wtedy sprawdzane powinny być poziomy.Wzmacniacze moga je zmieniac zaleznie od rozgrzania.Te 0,2 dB to jest naprawde BARDZO mało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.