Skocz do zawartości
IGNORED

Czy są w Krakowie posiadacze dobrych magnetofonów kasetowych? (odsłuch)

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marzy mi sie kasetowy odsluch. Chetnie Pioneer CT 959 jakies wysokie Sony ES a moze Revox lub Tandberg? Nawet rochu cos ostatnio wspominal ze chetnie kupilby sobie decka z sentymentu:) Co do procedury odsluchu mozna byloby sie dogadac ale proponuje:

1. kompletny system: CD wzmak kolumny i mozliwie jak najwyzszej klasy gramofon

2. magnetofony nagrywaja TEN SAM MATERIAL na TYCH SAMYCH NOSNIKACH z TYM SAMYM POZIOMEM WYSTEROWANIA (optymalnym wedlug instrukcji obslugi)

3. roznorodna gatunkowo muzyka ale TE SAME PLYTY i TE SAME UTWORY (CD i winyl)

Jak macie jakies sugestie to czekam. No i ujawniajcie sie Krakusy:)

1. discomaniac71 - Kenwood KX 1100 HX

2 ?

discomaniac71

Napisz kiedy i co mogę zabrać

Co do poziomów nagrywania to nie jest takie proste np Tandberg ,Sony ,Pioneer oraz inne maja różnie wysterowania na wskażnikach chyba zdajesz sobie sprawę no ale każdy posiadacz deca wie o tym dobrze

Kiedy się to odbędzie?

Planujesz jakieś klasy czy wszystkie na raz?

audiomagia.blogspot.com

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Hm... prawde mowiac od dawna nosze sie z zamiarem zorganizowania czegos podobnego. Co do metodologii itp itd jestem otwarty. Nie wiem ile osob byloby chetne.

discomaniac71

Ja bym to widział tak

Jeśli chodzi o testy jest to złożona sprawa sam organizujesz więc wiesz jaka to trudna sprawa.

Co innego zatachać trochę sprzętu CD,WZM,ZG troche poustawiać po dwóch godzinach i powiedzmy lampce dobrego w... można słuchać.

W testach magnetofonów trzeba więcej czasu mnóstwo czynności manualnych Kasetowe odtwarzacze także muszą się podgrzać sam jak chcę mieć idealną kopię to tylko się nie śmiej , ostatnio robiłem to 3 godziny JEDNA KASETA

To może być odkrywcze i fascynujące

Dobry temat ,dobrze gdyby na pierwsze słuchanie (nie nagrywanie) tylko odsłuch ludzie przynieśli dobrze nagraną jedną kasetę lub dwie z domu nagrywanie na miejscu to kłopot ,niecierpliwość oczekujących jest tutaj zgubna.

discomaniak71

Chętnie bym w takowym uczestniczył ale Wiesz odległość (sam kiedyś w wątku magnetofony)chciałem takie odsłuchy zorganizować)ale nikt nie był chętny

Masz szansę żeby to zrobić w Krakowie na pewno znajdziesz posiadaczy dobrych magnetów .

Ja może mógłbym dołączyć w okolicach Wielkiej Nocy

Trzymam kciuki i będe obserwował rozwój wydarzeń brawo ANNALOG:)

audiomagia.blogspot.com

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Co do kaset nagranych: nie zgadzam sie. Sa rozne zrodla a tu musza byc ROWNE SZANSE. Sam wiesz ze wysokie Pioneery czy to Twoj PD 95 czy moj oczko nizszy PD 75 to dosc wymagajace klocki. Jednak nie wszyscy takimi dysponuja. Sa oczywiscie takze lepsze ale to rzadkosc. Ma byc jedno zrodlo i jeden system.

Jak mi zafundujesz bilet to będe nawet jutro:)

Jeśli przyjmiesz taką formę testów to możesz dziennie ocenić dobrze raptem 2,3 sztuki nic więcej

Przeczytaj jak robili to min Grzegorz Swinarski z niezapomnianego MAGAZYN hi-fi

Nie było to łatwe uprzedzam przed szybkimi testami nie można tak bo będą nieobiektywne

To tak jak kiedyś przyszedł do mnie znajomy i mówi mi że jego Primare gra dobrze ba lepiej nawet niż mój PD-95 , stwierdził tak po przesłuchaniu kilku utworów teraz ja pytam gdzie ma CD ka odpowiada że pora na zmiany:) Każdy kiedyś przechodzi od tego tak zwanego HI-endu w cudzysłowie do tego co gra

Piszesz równe szanse oczywiście tylko taką sesję nagraniową rozdzielcie całkowicie od sesji odsłuchowej ja bym zrobił to na dwa razy bo chodzi o czas i to tyle pozdrawiam

Jakie magnetofony na pierwszy ogień?

audiomagia.blogspot.com

Szkoda, że Kraków bo jak dla mnie daleko, na Warszawę chętnie bym się pisał ;) Słuszna inicjatywa, powinny się pojawić także osoby sceptycznie nastawione do kaset. A może przede wszystkim takie osoby.

Ja tam bym zaprosił wszystkich zwolenników mp3, wierzących niezłomnie w świetną jakość swojego sprzętu i wysoką wierność odtwarzanej na nim muzyki. Sam, mimo zdziwień używam odtwarzaczy kasetowych Aiwa i Panasonic a marzę o Walkmanie Professional Sony.

A teraz do rzeczy. Ja podobne odsłuchy organizowałem sobie sam, chociaż sprzęt mam chyba słabszy niż ten który jest w waszych opisach (Uher, Telefunken, Fisher). Rzeczywiście jest to bardzo czasochłonne, a nie zawsze materiał jest powtarzalny (trzeba by mieć kasety o tych samych parametrach, np. 5-10 nowych, tzn. dopiero co rozpakowanych). Ideałem byłoby jednak nie przegrywanie cyfrowego przecież CD, lecz kopiowanie np. analogowej taśmy matki, takiej jakiej kiedyś się używało (a może i do dziś używa)w radio do nagrań. Wtedy cała droga byłaby analogowa i ten dźwięk byłby inny. Mam kilka takich nagrań z radia, z lat 80 na BASF'ach LH Extra I. Taśmy mają ślady zużycia (używałem oszczędnie), ale nie mają śladów starzenia. Dźwięk - no właśnie, trudno to opisać, ma inną dynamikę niż na kasetach przegranych z CD. Na każdym magnetofonie brzmią inaczej. Niestety kasety są w 1 egzemplarzu (tzn. można by sobie wyobrazić sklonowanie takich nagrań przez komputer z wysokim próbkowaniem i z powrotem na kasetę, ale nie wiem, czy to byłby dobry pomysł). Dla mnie też Kraków za daleko, ale... nie traćmy nadziei.

Witam!!!! dobry pomysł z tym spotkaniem ja uważam żę odległość nie ma znaczenia tylko chęci.Ja już się zgłaszam na ten przyjazd choć nie mam blisko około 400km.Pozdrawiam

Do ^ Discomaniaca71

Jeżeli przyjdziesz do po uprzednim uzgodnieniu wizyty mnie mogę udostępnić Ci swój sprzęt na czas pokazu spotkania [jak się zwał tak się zwał] sam nie biorąc w nim udziału, proponuję PHILIPSA DCC-900 [zapis cyfrowy odczyt cyfrowy odczyt zapisu analogowego z innego magnetofonu wręcz niesamowity. Możesz wpaść do mnie w następnym tygodniu w piątek lub sobotę a jeśli później to dopiero od tego terminu za dwa tygodnie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Niektóre parzystokopytne cierpią bowiem na chorobę tak zwanych wściekłych świętych krów i muszą po prostu pozostawać w domu

Pozdrawiam

Zbyszek

• 3 tygodnie później...

Witam.

Dawno się nie pokazywałem w wątku o magnetofonach ale właśnie nadrabiam zaległości i czytam ostatnie strony. Jeśli nie będzie obciachem przynieść Denona DR-M30HX to chętnie się z nim pojawię. Mogę też przynieść jako ciekawostkę Technicsa M5 dla tych co chcą zobaczyć bardzo prosty i stary model w dosyć dobrym stanie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jestem w szoku:) Cos sie zaczyna dziac;) Jako ze rochu sam szuka decka kasetowego dla siebie zapytam czy nie daloby sie takiego odsluchu porownawczego przeprowadzic u niego. Mamy juz:

1. Denon DRM-30X

2. Kenwood KX 1100 HX

3. ?

Witam....no pomysł....niezły....można siepobawić...tylko chyba przedział może jakis .....np.....latami....1978, 1979,itp.....

ale ja skorzystam z okazji....i zapytam czy ktoś ...ma namimary na części....do magnetofonów....szukam Optonica RT 3838.....szukam gałke - pokretło podwójne do prądu podkładu mic.

Kilka uwag mi się nasunęło.

Jeżeli podejdziemy do tematu bardzo poważnie i profesjonalnie to spotkanie będzie trwało tydzień. Proponuję więc aby przybrało to formę luźnego spotkania bez naprężania się na testy wg roczników klas, cen i czego tam jeszcze, zwłaszcza, że najprawdopodobniej nie będziemy dysponować reprezentatywną liczbą decków. Na razie mamy dwa z klasy - powiedzmy - średniej wyższej.

Druga uwaga dotyczy sprzętu towarzyszącego. Przydałby się wzmacniacz (lub pre) z dwiema pętlami

magnetofonowymi. Ogólnie elektronika i kolumny powinny dawać zdrowy, kontrolowany i w miarę neutralny dźwięk - krótko mówiąc - rzetelny. Czarujące barwą i miękkością lampowce, cudaczne kolumny robione na zamówienie i super nadprzewodzące kable sieciowe zostawmy na inną okazję.

Druga sprawa to lokalizacja. Czy była by szansa na spotkanie się w jednym z krakowskich sklepów. W sumie właściciele nie mieli by w tym żadnego interesu ale może za drobną opłatą zgodzili by się udostępnić swoje podwoje. Mielibyśmy wtedy dosyć szeroki wybór sprzętu towarzyszącego a sklep darmową reklamę. Proponuję Chillout studio bo są tam fajni ludzie. Nautilius przytłacza mnie swoją cesarską "hajendowością" a najbardziej sam właściciel, więc nie wiem czy w ogóle wypada. Na Rusznikarskiej chyba nie mają pokoju do takich zabaw, a o top hi-fi krążą dziwne opinie. Jest jeszcze ciekawy sklepik na al.Pokoju 82 (okolice ronda czyżyńskiego w Nowej Hucie). Mogę podzwonić i się zapytać, warto było by jednak wcześniej wiedzieć o jakiej liczbie uczestników będzie mowa.

Przypomniał mi się jeszcze sklep Audio Center na Malborskiej 56. Mają Arcam-a i Monitor Audio co akurat dosyć dobrze wpisuje się w zaproponowany przeze mnie charakter brzmienia (no chyba, że ktoś ma diametralnie odmienne zdanie na ten temat).

Pozwoliłem sobie rozpuścić wici na sąsiednim forum bo tu na razie cieniutko.

• 2 tygodnie później...

Mała zmiana (a przy okazji podbicie wątku w górę bo czuję, że zostanie zapomniany i sprawa przyschnie, a szkoda by było)

Zamiast DR-M30HX będzie DR-M34HR.

Czyli większy wypas bo z drewnianymi boczkami, dwu punktową kalibracją i srebrnym wdzianku.

1. Kenwood KX 1100 HX

2. Denon DR-M34 HR

3.

• 1 miesiąc później...
  • 1 rok później...

a może w Bielsku-Białej zamiast KRAKOWA?

magnetofonu przyzwoitego nie mam (szukam Duala z 80-tych) jednak - za to - jest sponsor z zafoliowanymi winylami do rozdania (30szt.)

na magneto - spotkaniu plus trochę kaset - wymiana na cd lub winyl?

Sponsor - zachęcający - to my - samostratni organizatorzy Giełd w Bielsku:

31 marca / 7 kwietnia / 21 kwietnia (13-ego-15-ego będziemy Utrechcie) i kamikaze - organizator

Giełd w Katowicach - 28 kwietnia i dalej co 2 tyg. Ale kto ma lokal w Bielsku-Białej i chęć goszczenia i magnetofony???

Witam!!!!

Popieram sam bym chętnie przyjechał do Krakowa,myśle że Kraków byłby takim miejscem idealnym na takie spotkanie.Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.