Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie słuchawki?

kropek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, słuchawki napędzać będzie karta dźwiękowa asus xonar essence st. Budżet to 500-700 zł. Myślę raczej o konstrukcji otwartej, wygodnej. Słucham głównie rocka, jazzu. Kilka moich wstępnych typów:

BEYERDYNAMIC DT 990 PRO

SENNHEISER HD 595

GRADO SR60/80i

Jeśli ktoś z Was drodzy forumowicze miał okazję słuchać w/w słuchawek na tej karcie dźwiękowej, proszę opiszcie swoje wrażenia :). Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje...

https://www.audiostereo.pl/topic/61610-jakie-s%C5%82uchawki/

Powiem tak w pierwszej kolejnosci stawiałbym rock za nim jazz, ale słucham tez sporo innej muzyki. Oczekuje solidnego, kulturalnego basu, nie natarczywych wysokich, w miare neutralnej srednicy. Generalnie chciałbym neutralne brzmienie bez podkolorowan. Z tego co wstepnie czytalem o dt 990 pro one własnie tak graja, ale nie moglem znalezc bezposrednio opini jak graja z xonarem essence st/stx.

Dokładnie - jakie chcesz brzmienie? Jaśniejsze, twardsze - AKG K530 (LTD), ciemniejsze, miękkie - Sennheiser HD595. Grado i Beyerdynamików niestety nie znam (a szkoda - zwłaszcza w przypadku Beyerów).

Tańszą wersję HD595 czyli HD555 omijaj z daleka - przytłumiona góra.

<><

Sorry w międzyczasie pojawił się Twój post - jeśli nie chcesz natarczywej góry to raczej Sennki HD595, z tego co czytałem Beyery DT990 Pro mają podbite skraje pasma i góra bywa natarczywa, w AKG K530 też - z tym że te AKG mają z kolei sporo góry i średnicy, a mniej basu.

Reasumując - Sennheiser HD595, posłuchaj to się w nich zakochasz :) Dodatkowo są łatwe do napędzenia.

<><

Bednaar

Miałem jakiś czas temu HD 555. Moim zdaniem grały całkiem przyzwoicie, ale chciałbym przeskoczyć "poziom" wyżej. Czytałem trochę o HD 595, z tego co się dowiedziałem bazują na tych samych przetwornikach co HD 555. Znam już brzmienie HD 555, więc myślę że brzmienie HD 595 było by ok. Jednak czy różnica między 555 a 595 jest na tyle duża (odczuwalna) że warta jest kwoty niemalże 2 razy wyższej? Co do DT 990 Pro, nie ukrywam że mnie kuszą, ale mam też sporo obaw odnośnie ich brzmienia...Niestety nigdzie nie mogę znaleźć kogoś kto by opisał swoje odczucia odnośnie ich grania w parze z xonarem...Niewątpliwie HD 595 byłyby bezpieczniejszym wyborem, ale czy lepszym? Podobno DT 990 Pro to jednak "oczko" wyżej jeśli chodzi o jakość dźwięku.

Róznica miedzy 555 a 595 jest na tyle odczuwalna, że nawet jakby 595 były 3 razy droższe i tak bym je wziął, a zamiast 555 wolałbym jakieś tańsze słuchawki. Po prostu 555 mają bardzo przytłumioną górę i podbity wyższy bas, co psuje brzmienie, nie tylko równowagę tonalną ale nawet scenę w porównaniu z 595. Zresztą HD595 brzmieniowo sa bliżej HD650 niż HD555. DT990 Pro znam tylko z opinii w necie, ale nie sa raczej uważane za słuchawki oczko wyższe od HD595 - po prostu grają inaczej, bardziej skrajami pasma i wycofaną średnicą, własnie ta wycofana średnica powoduje że raczej bym ich nie wybrał, choć kto wie - czasem podczas odsłuchu inaczej to wyglada niz by to wynikało z opinii. A same HD595 to moim zdaniem przykład słuchawek, którym nic nie brakuje, choc np. sprzedawane w cenie HD555 AKG K530 sa bardziej szczegółowe, ale z kolei ich góra bywa natarczywa.

<><

DT990 są dość konturowe w brzmieniu sporo basu i sporo góry co nie znaczy, że środek jakiś wyciety, ale nie każdemu mogą pasować, powiedział bym, że prezentują bardzo konsumenckie brzmienie lubiane przez większość i ogólnie fajne są, ale warto by ich było posłuchać przed zakupem ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.