Skocz do zawartości
IGNORED

kurz, zapylenie -wpływ na sprzęt audio

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekaw, co myslicie o tym, jak bardzo niebezpieczny jest domowy kurz dla sprzetu hi-fi. Nie znalazlem nic na ten temat wyszukiwarką. No wiecie, w domu zawsze jest kurz, osiada wewnątrz urządzeń, może przedotawać się do lasera naszego CD-odtwarzacza i narobić szkód. Może jeszcze gdzieś indziej. Jak ktoś nie ma domu z ogródkiem a chce zmontować szafkę to oczywiście piłuje deski i poleruje je w domu a przy tym pł drzewny wędruje do delikatnej i bezcennej elektroniki. Tak więc:

1. Czy należy się tym bardzo przejmować? czy jest to realne zagrożenie?

2. Jak temu przeciwdziałać?

Na pewno przeszkadza to laserowi w odczycie płyty. Czy to słychać, no cóż, sa ludzi którzy słyszą w którą stronę płynie prąd zmienny...

Teoretycznie zagrożenie jest, zdarzało się w starych Telewizorach, że kurz zrobił zwarcie między elementami... ale to był kurz który się tam zbierał przez 25 lat.

Halo, halo!

O tym czy elektrony krążą po trajektoriach czwartego czy osmego stopnia to wszyscy chętnie dyskutują, a na taki życiowy temat nikt nie chce zabrać głosu (poza Tobą Igod :)

może lepiej nie robić sztucznego tłoku he he ale właściwie czemu nie.

No więc były takie odpowiedzi w wątku o tym samym tytule omyłkowo włożonym do "Muzyki":

podobno najgorszy jest dym z papierosów 2004-02-13

romekp

Rotor, ja również czasem zamieniam pokój gdzie slucham w maly warsztat. Ale nie przejmuję się zbytnio - przy obróbce drewna czy aluminium pył (kurz) jest na tyle małolotny, że nie stanowi problemu. Chociaż w weekend będe obrabial wełnę mineralną w bezpośredniej bliskości sprzętu - i tu mam już pewne wątpliwości.

Najważniejszą rzeczą jest czyszczenie co ok. 6 msc. gniazd wejściowych i końcówek kabli - jakdużo można wtedy zyskać na jakości dźwięku przekonałem się w listopadzie.

Ja używam specjalnych ściereczek nasączonych płynem XLO za 3 zł/szt-do nabycia w "MHz-u" w Katowicach na ul. Słowackiego-za efekty ręczę, różnica naprawdę jest słyszalna !!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.