Skocz do zawartości
IGNORED

xonar d2 vs essence st vs hdav vs prodigy hd2

buks0

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś byłby w stanie porównać dźwięk z w/w kart muzycznych? Osobiście słuchałem prodigy hd2 oraz xonara d2, i bardziej mi się spodobał dźwięk hd2 (dźwięk w d2 był przesłodzony i z moim zestawem również trochę przebasowiony).

Czy podstawki pod op-ampy w st, hdav i hd2 są takie same (zdaje się, że jest kilka różnych)?

Jak mają się wzmacniacze słuchawkowe w w/w kartach do siebie nawzajem? Czy będą one wystarczającym źródłem dla słuchawek z mid/hi-endu? Obecnie mam beyerdynamici dt 990 pro, sygnał w d2 był zdecydowanie za słaby do nich, w hd2 jest już trochę lepiej, ale nadal brakuje mocy... Zastanawiam się nad zakupem ultrasone proline 2500, akg 701 (po odsłuchu, jeżeli przypadną mi do gustu bardziej niż już posiadane)

Zakup jakich op-ampów byście polecili?

Audiotrak HD2 to dobra karta, posiadająca duży potencjał do modyfikacji... Warto założyć jej lepsze Op-Ampy i wymienić parę kondensatorów... wtedy zagra naprawdę nieźle.

Co do słuchawek, to Beyerdynamic DT990 pro to świetne słuchawki tylko potrzebują odpowiedniego wzmacniacza słuchawkowego - najlepiej lampowego. Natomiast nie polecam do nich sucho grających wzmacniaczy słuchawkowych opartych na kości TPA6120 - czyli np. taki jak ten w Asus Xonar ST/STX, Holdegron itd . Takie połączenie po prostu nie pasuje...

Jeśli chodzi o podstawki do wzmacniaczy operacyjnych w wyżej wymienionych kartach to w Audiotraku HD2 oraz Asus Xonar st, hdav jest jeden standard czyli DIP8, natomiast w Asus Xonar d2 nie ma podstawek, tam OP'AMPY są przylutowane w postaci SO8 (SMD) więc trzeba by sobie je ewentualnie odlutować i wlutować inne SO8 (SMD)...

Op-ampy dam radę sobie sam wymienić, natomiast kondensatorów już raczej nie -> jestem noga z elektroniki.

>natomiast w Asus Xonar d2 nie ma

>podstawek, tam OP'AMPY są przylutowane w postaci SO8 (SMD) więc trzeba by sobie je ewentualnie

>odlutować i wlutować inne SO8 (SMD)...

No i właśnie, dlatego zdecydowałem się pozostać przy hd2... zabawa we wlutowywanie i odlutowywanie podstawek nie jest dla mnie.

Jakie wzmacniacze operacyjne z podstawką dip8 są warte przetestowania?

Holdegrona słuchałem (tą lepszą wersję) i właśnie nie zadowolił mnie. Zdecydowanie bardziej wolę połączenie hd2 (albo dvd) z moim wzmakiem zintegrowanym. I poprzez kupno st chciałbym uniknąć potrzeby użytkowania dodatkowego wzmacniacza. Czy w hd2 da się w prosty sposób wymienić op-amp/y odpowiadające za wyjście mini-jack (czyli to, którego używam do podłączenia słuchawek)?

Ja w HD2 mam 2 x AD8397 (lutowane na podstawce SO8-DIP8) + OPA2107. Mnie takie połączenie najbardziej spasowało ale wielu użytkowników tej karty woli 2 x OPA2604 + AD8022 (lutowane na podstawce SO8-DIP8) ale spokojnie można też wsadzić 3 x LM4562 - łatwo dostać...

Tu można poczytać o modyfikacjach tej karty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam,

posiadam kartę Prodigy HD2, powiem szczerze, że Xonara nie używałem, natomiast - prawdę mówiąc - nie sądzę, żeby można było uzyskać lepszy dźwięk z komputera od tego, który funduje HD2. To karta dla audiofili, i wg mnie, szczególnie nadaje się do rocka, jeśli ktoś lubi gitarki z "pazurem". Korzystam też ze słuchawek SH HD555 i wg mnie to doskonałe połączenie.

Jakie zaś wymieniłybym wady HD2? 1/ FATALNE sterowniki (mało stabilne) 2/ jedna regulacja głośności dla wyjścia słuchawkowego i RCA 3/ brak preampa mikrofonowego (jest tylko opcja tzw. loopback wejścia liniowego - bez wzmocnienia, a więc do mikrofonu się nie nadaje)

Jeśliby ktoś miał jakieś pytania odnośnie HD2 proszę pisać prze gg - mój nr gg to 1214974.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.