Skocz do zawartości
IGNORED

Wybor kolumn

nazir_altamar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie na forum.

Prosto i do rzeczy. Mieszkam w UK tak więc operuję funtam i oczywiście tutaj dokonuję zakupów.

Na chwilę obecną posiadam monitory Gale 3020 do tego CA A1mk3 i CA CD4.

Myslę że przyszedł czas na zmiane sprzętu.

Jako że kolumny są sercem systemu tak więc zacznę od nich. Po wielu godzinach czytania forum wstępnie wybrałem Monitor Audio BR2. Odpowidają mi cenowo 200Ł oraz z tego co się dowiedziałem mają dość naturalne brzmienie. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. Tutaj pojawia się pierwsze pytanie czy jest słyszalna różnica pomiędzy Galami a MA, czy w cenie br2 dostanę coś lepszego?

Następna rzecz to jakiego szukać wzmacniacza i CD do BR2 lub też innych zaproponowanych kolumn? Przyznaję że preferuję sprzęt używany, na wzmacniacz chciałbym wydać do 150Ł na CD powiedzmy 100Ł.

Szukam naturalnego ciepłego dzwięku, czasami lubię podkręcić głośność:)

Słucham generalnie wszystkiego z naciskiem na muzykę instrumentalną (klasyka, smooth jazz, muzyka etniczna, folk, rock) czasami troche elektroniki typu massive attack albo rooyskop.

Pokuj mały ok 15m2.

Jeżeli gdzieś już odpowiedzi na moje pytania padły to przepraszam i proszę o linki.

https://www.audiostereo.pl/topic/61926-wybor-kolumn/
  • Użytkownicy+

Witam

Zastanowiłbym się nad ulepszeniem Gali. Zapewne wymiana części w zwrotnicy (bardzo prostej, 1 kond i jedna cewka), oraz dodatkowe usztywnienie/wytłumienie dałoby spory postęp. Solidny tend też jest ważny. Jeśli chodzi o CD to proponuję zewnętrzny DAC, sądzę że to dobre rozwiązanie (niestety CD mogą sporo tracić na wartości a DAC raczej nie, przyczyna - nowe technologie np.serwery muzyczne), chociaż z drugiej strony właśnie teraz ceny używanych CD są atrakcyjne. Wzmacniacze w takich cenach polecam Rotela, NAD i ....CA 500, jednak najpierw myślałbym nad kolumnami i DC-em, oraz KABLAMI!. O kablach nic nie piszesz, a to istotna sprawa. Oczywiście w tym przedziale cenowym niema co szaleć, ale minimum to odpowiednie przekroje głośnikowych i przyzwoite IC, warto testować.

Robert

Ps. Niestety MA nie znam.

https://www.audiostereo.pl/topic/61926-wybor-kolumn/#findComment-1588961

Dzięki palton za odpowiedź a teraz po koleji

1. Zaintresowała mnie sprawa usprawnienia moich Gali wiesz może gdzie znajdę więcej informacji na ten temat?

2. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to wybrałem NAD 320Bee

3. Do wczoraj nie wiedziałem co to DAC :) ale człowiek całe życie się uczy. Mam tylko takie pytanie, czy jeżeli podłącze do DAC-a jakiegoś CD (cyfrowo) to rozumiem że do wzmacniacza dojdzie ładny dźwięk. Innymi słowy DAC MOCNO uszlachetnia dowolnie wybrany model CD (połączenie poprzez coaxial)

4. Kable, do kolumn Cambridge Audio Symphony 200, Interconnect Cambridge Audio Arctic 1A drugi do podłączenia radia ATEX (nie mam pojęcia co to jest ale wygląda solidnie made in USA :D) Czy powinienem powymieniać kable biorąć pod uwagę moje preferencje muzyczne?

5. Stendow nie mam bo miejsca brak tak woec półki.

6. Tak jesteśmy imiennikami :)

7. Nazir to moja ulubiona postać z serialu Robin z Scherwood a Nazir Altamar to moja ulubiona postać wojownika sworzona na potrzeby RPG.

https://www.audiostereo.pl/topic/61926-wybor-kolumn/#findComment-1589696
  • Użytkownicy+

1. Załóż wątek w zakładce DIY, koledzy pomogą. Sądzę że we własnym zakresie możesz kupić i wymienić elementy w zwrotnicy (jest jedna cewka i jeden kond z tego co wyczytałem), oraz usztywnić i wytłumić obudowę (porady w zakładce DIY). Na kondensatorze będziesz miał zapewne jego parametry, kup dobrej firmy o tych samych wartościach (od tego bym zaczął). Z cewką będzie gorzej, pewnie będzie trzeba pomierzyć. Jeśli nie masz miejsca na stendy (chociaż naprawdę różnica jest spora), to można dociążyć obudowy z góry np. dopasować granit (może nieco lepiej niż na zdjęciach ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , warto wtedy byłoby w kolumny wkręcić kolce + podkładki (coby półki nie porysować.

2. Dobry wybór.

3. W sporym uproszczeniu jest tak jak piszesz. Oczywiście wszystko kwestia dobrania (DAC-e mają różny dźwięk, CD jako transport też, kable cyfrowe również).

4. Twoich kabli nie znam, pewnie są w miarę ok. Możesz wypożyczyć coś za kaucją i wypróbować (najlepiej używane). Polecam tańszego Audioquesta np. IC copperheda Tu możesz poczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5.6. i 7. jest jasne :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/61926-wybor-kolumn/#findComment-1590026

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.