Skocz do zawartości
IGNORED

Stare głośniki na zawieszeniu piankowym.

filoy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wklejałem bo każdy wie jak wyglądają wykruszone zawieszenie.Pytam bo mam na oku Jamo podłogowe.Widziałem na szrocie z Niemiec przywleczone.Więc interesuje mnie wszystko co dotyczy procesu wymiany a tym bardziej parametry po takiej wymianie.

filoy, 25 Lut 2010, 10:26

>Czy warto naprawiać?

Za 5-10zł pewnie warto :) Jeśli oryginalnych głośników dokupić się nie da.

To jest ogólnie zabawa dla ludzi, których jakość dźwięku nie dotyka. Sobie słuchają z gałkami wysokich i niskich na maks. i jest git :)

W poważnym audio to się mija z celem. Bo mało prawdopodobne, że znajdzie zawieszenie o takiej samej masie, podatności... To już będą inne głośniki. Większość parametrów ulegnie zmianie.

Witam podałeś mało danych jeżeli głośniki są firmowe jest dużo firm które sprzedają takie piankowe

zawieszenia.Jeżeli znane są parametry głośnika przede wszystkim częstotliwość rezonansowa to można taki głośnik zregenerować i nie zmieni parametrów .Oczywiście pod warunkiem że zostanie zmienione tylko zawieszenie pianowe .Sam często przeprowadzam takie regeneracje.Takie coś ostanio naprawiałem

problem był tylko w tym że zawieszenia pianowe do tych głośników musiałem ściągać z USA ale warto było.Teraz czekam na zestawy wysokotonowe do tych kolumn.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8618-100001250 1267091670_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

digi58, 25 Lut 2010, 10:58

>Jeszcze jedno jeżeli pozostaje cewka ,membrana oraz zawieszenie dolne to można taki głośnik

>doprowadzić do stanu orginalnego.

No ale za ile ? Takie jest główne pytanie i sens wątku. Byle czego nie opłaca się naprawiać. Chyba, że chodzi o wartość sentymentalną.

Oczywiście masz rację nie wiem jakie zestawy głośnikowe miał na myśli kolega .Ja akurat te duże zestawy szukałem naprawdę ładnych parę lat .Największy problem był z wysyłką dwie sztuki

ważą około 120-130kg ale udało się .

Pozdrawiam

To ta kolumna,o którą pytałem czy warto.Zdecydowałem się na zakup i jest para.Reszta głośników sprawna tylko te basowe maja do wymiany zawieszenie górne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie i autorze tematu,dlaczego tak szybko nastawienie anty-naprawcze?

Spokojnie!,naprawa opłaca się,piankowe zawieszenia to koszt około 8zł/szt.

A poza tym myślę że warto odrestaurować takie głośniki z dwóch powodów;

-odrobina pracy i poznanie ogólnej konstrukcji i wgląd w nią może spowodować większe zainteresowanie DIY

-stare konstrukcje to pewnego rodzaju''dobytek''naszego hobby,nawet jeśli mowa o tkzw.''niskiej półce''

Nie palić,nie tędy droga!

O jejku,to nie są zestawy za 200kzł aby robić pomiary i starać się aby grały idealnie jak z oryginalnymi zawieszeniami.

Znalezć zawieszenia wymiarem odpowiadające,oraz jak najbardziej grubością pianki(to grubość wpłynie na podatność najbardziej)i zacząć zabawę.

Ukryta Zawartość

Uwarznie prosze przeczytac i postepowac dosłownie tak samo,musi sie udać.

Ukryta Zawartość

to z Jamo nawet nie ma takiego problemu bo nasz Tonsil robil wiekszość konstrukcji dość podobnych do Jamo..cholewa nie wiem czy na allegro nie widziałem ostatnio róznych zawieszeń piankowych..zreszto sa firmy regenrujace różne głośniki

Ukryta Zawartość

Coś się powinno wyszukać.Najlepiej gdy ustalisz wymiar srednicę,to zapytaj o grubość,uprzednio zmierz grubość starych zawieszeń.

To jakby nie poszło z Tonsilem.

Ukryta Zawartość

areczek, 1 Mar 2010, 14:11

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Uwarznie prosze przeczytac i postepowac dosłownie tak samo,musi sie udać.

Wszystko fajnie, tylko w podanym linku jest opis rozwałki całego głośnika i składania go od nowa. Gdy są dostępne waszystkie elementy, tak jak do Tonsili, to można się pobawić. Tymczasem autor wątku ma do wymiany tylko piankowe zawieszenia membran. Czy musi w tym celu rozklejać cały głośnik?

Ukryta Zawartość

Cały czas czekan na odpowiedz mailową od jamo.

Fakt zastanawiałem się jak to wkleić.Jeżeli od jamo nie dostane odpowiedzi sensownej to rozważe przyklejenie resoru ewentualnie zmiana z membrana na jakiegoś stx-a

Acetonem traktuje starą piankę , która puchnie i pięknie odchodzi, potem klei nową do membrany i dopiero do kosza.Można dla pełnej centryczności puścić sygnał dla uzyskania amplitudy wychyłów.Nie przesadzjąc z mocą.

Spokojnie jak na wojnie!,byle dobrze wkleić.

Do centrowania podczas klejenia możesz użyć paska śliskiego papieru nawet,sprawdz uprzednio grubość,dobierz odpowiednią.Z okładek katalogów może się znajdzie odpowiednia grubość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.