Skocz do zawartości
IGNORED

identyfikacja monitorów magnat

alx77

Rekomendowane odpowiedzi

czy takie ułożenie jest prawidłowe ?? brałem pod uwagę post z załączonym obrazkiem o prawidłowym rozmieszczeniu cewek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest w porządku, idealnie było by gdybyś tą cewkę powietrzną ustawioną w pionie umieścił dokładnie na osi między dwoma skranymi cewkami. Oczywiście w takim samym położeniu jak teraz, czyli pionowo i z osią skierowaną pod kątem 90 stopni do pozostalych dwóch cewek.

Cóż będzie grać, ja dla własnego spokoju unikam elektrolitów, polipropylenowe cross caps Jantzena nie są drogie i zapewniają solidną jakość.

Elektrolity przede wszystkim mogą zmieniać paramtery z czasem i są mniej dokładne juz na starcie, gdyż zwykle mają tolarancje rzędu 10-15%, podczas gdy polipropyleny wachają się w zakresie 2-5%.

Krs 47, 8 Mar 2010, 12:19

>I jeszcze pytanie, czmu wykosztowaleś się na porządne cewki i zostawiłeś ten podły elektrolit? ;)

Normalne cewki, tanie. Można było dać te mniejsze z cieńszego drutu. Większy opór jest korzystny w tych miejscach. Obniża dobroć filtru.

Gdzieś jest granica rozsądku i dokładanie kolejnych "dyszek" przy zestawie na Tesli i Tonsilu ma niewiele sensu. Zaczekajmy w ogóle na pierwsze wrażenia z tym układem. Elektrolit zawsze można zmienić na coś lepszego. Nie chce narażać na niepotrzebne koszty i wyrzucanie w błoto pieniędzy na części, które potem mogą się nie przydać.

Polecałem rezystor metalizowany dla kopułki. Tutaj widzę ceramika. Też oczywiście po osłuchaniu i wybraniu właściwej wartości warto to zmienić.

Nie dajmy się zwariować, z tą jakością części. W "hi-endach" dają cewki rdzeniowe i elektrolity a audiofile i tak sikają z radości i poematy piszą o dźwięku. Tutaj ten elektrolit ma prawie żaden wpływ na dźwięk. Za zmianą przemawia przede wszystkim węższa tolerancja kondensatorów MKP/MKT.

> Polecałem rezystor metalizowany dla kopułki. Tutaj widzę ceramika. Też oczywiście po osłuchaniu i wybraniu właściwej wartości warto to zmienić.

no też mnie to zastanowiło ale taki przysłali ... mimo iż zamówiłem metalizowany, docelowo oczywiście zmienię. o ile to czy to jest ceramik czy metalizowany ma jakiś wpływ przy pozostałych elementach.

Przepraszam nie doczytałem wartości cewek. Jestem przyzwyczajony so "większej proporcji", czyli jeśli widzę taką rdzeniówkę zakładam, że to jakieś 2-27mH z drutu 1.4mm2, a reszta to całkiem spore cewki powietrzne.

Jako, że cewki są małe i tanie rzeczywiście nie ma co szaleć z resztą.

poniżej moja pierwsza zwrotnica. mam nadzieję, że to nie jest zbyt "rozlazłe". nie dało się zrobić mniejsze bo cewki były by bliżej siebie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tonsil zwleka z kopułkami ... czekam na dostawę a tak to wszystko gotowe ... maty bitumiczne są , wypełnienie jest , woofery też już czekają. nawet wkleiłem poprzeczki w skrzynki i poszerzyłem otwory na tweetery, których jeszcze nie mam :((

podejrzewam że będę musiał zrobić jeszcze jedną rzecz. mianowicie, tweetery tonsila są odrobine za duże i nachodzą na woofery. widziałem gdzieś rozwiązanie z piłowaniem tweetera.. chyba je zastosuję.

myslałem o czymś takim jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może wystarczy samo nałożenie woofera na tweeter. Tylko trzeba dokleić 6mm płytę na front, żeby woofer się zagłębił.

Jeśli spodoba Ci się to granie to w dłuższej perspektywie polecam zrobić większą i solidniejszą obudowę. Warto dać lepszą kopułkę. Woofer jest dość solidny. Bardzo zbliżony do Visatona W 170S, a na tym Visatonie masz chociażby ostatnią konstrukcję AudioAcademy Phoebe III za prawie 3 tys. zł.

myślałem o zrobieniu większej obudowy. tak zrobię za jakiś czas. słyszałem u kolegi jak potrafią grać kolumny w obudowie zamkniętej. czy taka obudowa musiała by być dużo większa od tego co mam teraz ?

Optymalne objętości dla tego głośnika to 30 - 35 litrów netto. W takiej obudowie będzie grał dobrze zarówno w obudowie zamkniętej, jak i w bass-refleksie.

Jeśli nie możesz sobie pozwolić na podłogowe kolumny to pozostań przy mocnym wytłumieniu watoliną i obudowie zamkniętej.

nadal czekam na tweetery ... ale już mogę coś tam pokazać. zacznę od maty wygłuszającej. jest na wszystkich scianach. potem gabka ok 2 - 3 cm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na dnie moja ogromna zwrotnica :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

postanowiłem oddzielić komorę na zwrotnicę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i teraz już tylko watolina

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

już bym testował uchem kolumny ale niestety, i tu muszę się pożalić, sklepik (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) nie chce zrealizowac zamówienia :/ strasznie nie lubię gdy kupując okazuje się, że dostępny towar trzeba skądś "sciągnąć"... 3 tygodnie czekałem na tweetery, 2 razy zapewniono mnie że paczka już została wysłana ...ech szkoda gadać. Mam nadzieję, że ze zwrotem kasy pójdzie trochę szybciej :/

Ukryta Zawartość

no więc tak.... udało mi się poskładać do kupy kolumny.

więcej napiszę gdy uda mi się posłuchać trochę głośniej (jak na razie dziciaczki śpią)

bardzo dziękuję za wszelaką pomoc , zwłaszcza uzytkownikowi jozefkania :)

myślę, że na tym nie poprzestanę ...

dwa słowa na temat kolumn.... jest czad !!! :)

jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI

...chyba niechcący stałem się fanem DIY i nie poprzestanę na tej modyfikacji.... chciałbym dorobić skrzynki z prawdziwego zdarzenia ale to za jakiś czas

zdjęć nie zamieszczam, wypadły by żenująco na tle Waszych konstrukcji ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.