Skocz do zawartości
IGNORED

Czy każdy DVD będzie powtórzony w Blu-ray??

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Osobiście wydaje mi się, że tylko wybitne produkcje ukażą się na BD. Ale czy będzie sens kupować takie wydania? Moim zdaniem nie, gdyż aby cieszyć się dobrodziejstwem wysokiej rozdzielczości, film musi być nagrany odpowiednimi kamerami. Reasumując, starsze produkcje filmowe ukazujące się na BD mają obraz jedynie sztucznie "wyciągnięty" do HD, a wydawanie ich na BD jest po prostu kolejną szansą na wyciągnięcie pieniędzy. Podobnie jest z niektórymi programami nadawanymi niby w HD. Sam zawodowo pracuję za kamerą, ponadto to co piszę pokrywa się z opiniami pracownika jednego z providerów telewizji HD.

Jednym zdaniem: Aby program czy film móc obejrzeć w HD, musi być on nagrany kamerą HD.

Takie jest moje zdanie, co na to inni forumowicze?

uwazam tak samo, takie wyciagniete filmy sie moze nieciekawie ogladac...nowe rzeczy wypadaja olsniewajaco czasami, ale to nie sama technologia decyduje ...jeszcze ktos musi stac za ta kamera, ktos montowac, ustawiac sceny itd.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Sok, 18 Kwi 2010, 12:03

>Osobiście wydaje mi się, że tylko wybitne produkcje ukażą się na BD. Ale czy będzie sens kupować

>takie wydania? Moim zdaniem nie, gdyż aby cieszyć się dobrodziejstwem wysokiej rozdzielczości, film

>musi być nagrany odpowiednimi kamerami. Reasumując, starsze produkcje filmowe ukazujące się na BD

>mają obraz jedynie sztucznie "wyciągnięty" do HD, a wydawanie ich na BD jest po prostu kolejną

>szansą na wyciągnięcie pieniędzy. Podobnie jest z niektórymi programami nadawanymi niby w HD. Sam

>zawodowo pracuję za kamerą, ponadto to co piszę pokrywa się z opiniami pracownika jednego z

>providerów telewizji HD.

>Jednym zdaniem: Aby program czy film móc obejrzeć w HD, musi być on nagrany kamerą HD.

>Takie jest moje zdanie, co na to inni forumowicze?

Przykładowa wybitna produkcja na BR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie myliles sie, wiekszosc jest wybitnych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

>gdyż aby cieszyć się dobrodziejstwem wysokiej rozdzielczości, film

>musi być nagrany odpowiednimi kamerami.

Bzdury piszesz kolego - pomyliłeś film z telewizją, gdzie stosuje się magnetowidy o technicznie określonej rozdzielczości.

Natomiast większość filmów kinowych realizowana jest techniką analogową na taśmie światłoczułej. Na takiej taśmie rozdzielczość nie jest limitowana żadnymi pikselami a jedynie rozmiarem ziarn światłoczułych (chemiczne struktury o rozmiarach atomowych). Aby wydać taki film na BR wystarczy ponownie zdigitalizować kopię matkę z pożądaną wyższą rozdzielczością. Ewentualanie wtedy można remasteryzować. Ale uzyskanie wyższej rozdielczości nie jest żadnym "sztucznym wyciąganiem".

Sok, 18 Kwi 2010, 15:18

>Bardziej jednak ciekawi mnie co sądzicie o dalszym ciągu mojej wypowiedzi.

sadze to samo co w poscie powyzej tzn piszesz bzdury!!!

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Wlasnie ogladalem Hendrixa w Monterey i Woodstock z Blue-raya

i musze powiedziec, ze bardzo dobrze sie to oglada w tym formacie,

pomimo, ze wyciagniete z klatki 16mm (!!!) i w 4:3 !

Nowsze produkcje leca - FENOMENALNIE !

Chcialbym miec teraz wszystko na Blue-rayu !

Niedlugo wychodzi PSYCHO na BD - 50-th Aniversary Metal Box !

Blue-ray RULEZ !

• 4 miesiące później...

Hendrix nie bardzo mi sie podobal, podobnie Ladies and Gentleman Rolling Stones natomiast bardzo duzo przyjemnosci dal mi np. goodfellas, przepiekne kolory, super widac jakosc kostiumow tzn. ubran glownych bohaterow , fakture wspanialych materialow,kolor, naprawde momentami czulem sie jakbym ogladal ten film pierwszy raz, mam juz zlego porucznika wypalonego, na spokojnie go ogladne, ale nie wyglada juz tak dobrze na pierwszy rzut oka....

a co z filmami nagranymi na kliszy?

ona ma rozdzielczość wyższą niż full HD. (niektóre podobno sięgają 4tyś lini)

widzę, że kolega bsw już o to zapytał. sory za dubel.

• 2 tygodnie później...

Nie spieszcie się tak, chłopaki pracują nad urządzeniami rozdzielczości ponad 7000 pikseli (na jeden bok). I wtedy co, ten sam film na VHS, DVD, BD i SuperHyperHD?? Chyba niedługo zacznie się sprzedawanie filmów na kliszach, jak muzykę na winylu. I to będzie to!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.