Skocz do zawartości
IGNORED

Parametry glosnika qts,qms,qes,vas,fs ??

Robexas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

jak juz wczesniej pisalem mam

glosnik 200W nominal 30cm srednica

fs 30-2800Hz

qes 0,28

qms 4,1

qts 0,26

vas 50L

spl 94dB

mam go w tubie 1 bass reflex srednica 35cm szerokosc i dlugosc 55cm

w srodku mata wygluszajaca...

mam wrazenie ze cos jest nie tak jakby wszystko w rezonans wpadalo, tak se mysle ze moze przez to ze zle dobralem tube do glosnika...???

->jaka jest roznica pomiedzy za malą obudowa a za duzą???

->jak wyliczyc jaka tube powinienem miec zeby w pelni wspolpracowala z tym glosnikiem???

->co tak naprawde znacza te parametry?? i jakie parametry sa dobre dla glosnika o srednicy 30cm???

Dzieki!

Mam nadzieje ze mi pomozecie!

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/6209-parametry-glosnika-qtsqmsqesvasfs/

maskownica, w duzej mieze wpływa na dzwiek głosnika wysokotonowego - tłumi go. (z regóły tłumienie zaczyna sie od około 8-10khz, zaleznie od takniny z jakiej jest wykonana), wszelkie "kratki" i inne przeszkody na drodze fali dzwiekowej powodują, dyfrakcje/zakrzywienie, tejze fali, rezonanse.

Między za małą a za dużą obudową różnica jest niewielka. I w jednym i w drugim przypadku bas będzie kiepski. Obudowa powinna być właściwych rozmiarów. Ponieważ są różne sposoby strojenia bassreflexu, to nie sposób powiedzieć jaka jest ta właściwa objętość, ponieważ tych właściwych objętości jest kilka. Do tego oczywiście musi być właściwych rozmiarów tunel. Temat sposobów strojenia BR jest obszerny i z tego powodu raczej nie możliwy do opisania tu na forum (chyba że w bardzo skrótowej formie). Proponuję jednak pogrzebać w internecie i z tematem się zapoznać bardziej, a z pewnością bas się poprawi:) . Na sieci jest sporo programów i programików do obliczania obudów, jak również sporo teorii.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.