Skocz do zawartości
IGNORED

PROSZĘ O POMOC!!! PROBLEM Z KOLUMNAMI QUADRAL QLX 185

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam ww. kolumny, do tej pory wszystko grało w porządku aż do momentu w którym mój brat nie zaczął bawić się przy głośniku...mianowicie podczas dość głośnego grania przystawił do bass-reflexu kartkę papieru która "przyssała się do tunelu" i pozostała tam przez jakiś czas targając się i trzepocząc. Gdy to zobaczyłem brat dostał opr. a ja wyłączyłem kolumny.Niestety po ponownym odpaleniu kolumna zaczęła bardzo dziwnie grać... tak jak bym do głośnika wrzucił śrubkę i rezonowała by w środku, jest odgłos jak by jakiegoś kawałka metalu obijającego się w głośniku tak jak by miało coś zaraz odpaść... bardzo mnie to zmartwiło i nie wiem co robić.... :( proszę o pomoc

Jeszcze zauważyłem że jak poruszy się membraną głośnika niskotonowego to cała ociera o coś i skrzypi nie pracuje płynnie tak jak by ją coś hamowało w drugiej kolumnie nie ma takiego zjawiska :/

Kartka papieru a zwlaszcza mlodszy brat chyba nie zawinily,wiec wiecej brata nie op..czyli nie stresuj.Sprawdz czy dzwiek dochodzi z ktoregos z glosnikow,czy raczej z wnetrza obudowy.P.S.Mialem kiedys kwadrale serii argentum -chyba 07(?)

Dźwięk dochodzi na pewno z jednego z głośników niskotonowych. Tak jak pisałem membrana nie chodzi płynnie tylko ociera się i skrzypi. Przed zdarzeniem z kartką nie było tego a poza tym druga kolumna do której kartki nie przyłożył chodzi tak jak chodziła wcześniej nic jej nie jest. Według mnie na 100% wina kartki lecz czy mogła wyrządzić takie szkody. Kartka była tak przyssana że nie trzeba było jej trzymać sama utrzymywała się na bass-reflexie i charczała świszczała i "tańczyła"

no to wyjmij i sprawdz czy naprawde cos tam nie lezy - jezeli z tylu nie ma nic, co ociera o glosnik to masz problem - glosnik do wymiany/naprawy

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Przytknięcie bass refleksu nie mogło zepsuć głośnika, po porostu przez czas przytknięcia miałeś trochę mniej basu w jednym głośniku. Ja mam otwory zatkane cały czas i nic się nie dzieje. Napisałeś że podczas głośniejszego słuchania, pytanie jak głośniejsze słuchanie to było, skoro mówisz że przykleiło kartkę, najprawdopodobniej przy przypaliłeś cewkę w głośniku. No i czeka Cię wymiana tego głośnika. Ale może więcej napiszą Ci fachowcy bardziej znający tajniki budowy samych głośników.

Pozdrawiam

P.s

Brat tutaj nic nie zawinił.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Jeśli chodzi o fachowce to dostałe taką odpowiedź:

Nie potrafię wytłumaczyć działania kartki, tzn. ewentualnego zatkania bass-reflexu jak tylko tym, że głośnik w obudowie zamkniętej (zakładam, że kartka tak

zadziałała) pracuje zawsze z większą amplitudą, niż w BR. W każdym razie opisane objawy są klasyczne dla przesterowanego głośnika, tzn. jeśli woofery pracowały przy zbyt dużej amplitudzie, to jest taka możliwość, że cewka "wjechała" na miejsce połączenia rdzenia mgt z tylnym nabiegunnikiem, krzywiąc się. Generalnie chodzi o to, że cewka nie przemieszcza się współosiowo z rdzeniem i ociera o niego i/lub o nabiegunnik górny.

Metody poprawy sytuacji są dwie: próbować "wyprostować" głośnik albo go rozciąć i skleić układ drgający na nowo. Metoda druga zazwyczaj kończy się pokiereszowaniem zawieszeń - nie polecam.

Metoda pierwsza: wymontuj i odlutuj głośnik (zapisz, gdzie jaki kabel) i postaw na stole. Delikatnie naciskaj palcem na krawędzi membrany, wzdłuż całego obwodu. Znajdziesz miejsce, gdzie trze najbardziej i miejsce, gdzie trze najmniej, więc będziesz wiedział, w którą stronę cewka jest przekrzywiona. Teraz w miejscu, gdzie trze najmniej, naciskaj (dość mocno, ale bez przegięć) w miejscu połączenia membrany z nakładką przeciwpyłową, a dokładnie po przeciwnej stronie "podpieraj" membranę palcami w tej samej odległości od środka głośnika. W ten sposób jest szansa na wyprostowanie układu drgającego. Nacisk nie przesadnie mocny (uwaga na lipne membrany, szczególnie papierowe!), ale długotrwały. Co jakiś czas takiej "terapii" sprawdzaj skutki, naciskając na nakładkę przeciwpyłową (tylko żeby nie wcisnąć do środka) - dokładnie na środku.

Jeśli terapia się udała, a jest taka możliwość, zamontuj głośnik miejscem, gdzie nacisk na krawędź membrany powodował najmniejsze ocieranie ku górze.

A no widzisz rzeczywiście nie pomyślałem że mogło głośnik wypluć. No to życzę powodzenia w naprawianiu w najgorszym razie jeśli są na gwarancji wyślij do serwisu ale nie mów nic o kartce, jeden się zepsuł a drugi gra czyli coś nie tak może wymienią głośnik na nowy.

Pozdrawiam

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Niestety na gwarancji już nie są mają jakieś 4 lata więc dawno już się skończyła.

Spróbuję tak zrobić jak dostałem w mailu a co do serwisu to jedyny w Warszawie :/ a nie wiadomo czy mają jeszcze taki głośniki bo gdyby były gdziekolwiek to sam mógłbym sobie wymienić głośnik ale osobno raczej nie ma szans go dostać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.