Skocz do zawartości
IGNORED

ZAKUP SPRZETU W USA

SKALPEL

Rekomendowane odpowiedzi

CHCIAŁBYM KUPIĆ ZESTAW KINA DOMOWEGO W STANACH Z UWAGI NA CENĘ. CZY JEST TO DOBRY POMYSŁ CZY PRZYWIOZĘ KUPĘ ZŁOMU, KTÓRY NIE BEDZIE CHODZIŁ(NTSC). z TEGO CO SIĘ ORIENTUJĘ TO MOŻNA KUPIC W USA ODTWARZACZ Z REJONEM 2 LUB ALL. ALE JAK WYGLĄDA SPRAWA PAL/NTAS. BĘDĘ WDZIECZNY ZA POMOC.

DZIĘKI,

SKALPEL

https://www.audiostereo.pl/topic/6222-zakup-sprzetu-w-usa/
  • 1 miesiąc później...

Skalpel - sam się przymierzam do zakupu sprzętu, który po roku używania nie mam zamiaru wyrzucić. Rozmiar mnie nie ograniczy, bo mam prawo do mienia przesiedleńczego, więc chyba sobie wynajmę kontener.

Jest wiele sklepów które oferują mulitvoltage, multisystem i codefree. Ceny są ciągle niższe niż w Polsce, ale ... większość sprzętu generalnie wyszła już ze sprzedaży w Polsce. Dalej - jest to "szary import" i te modele zwykle nie figurują na amerykańskich stronach. Jako "szary import" nie wierzę, że gwarancja producenta jest cokolwiek warta - wypną się i w USA i w Polsce. Może da się ją zrealizować w ... Singapurze, bo stamtąd ten sprzęt przykładowo pochodzi.

Przykładowe sklepy:

www.samstores.com

www.dvdoverseas.com

www.planet3000.com

www.110220volts.com

www.welectronics.com

www.world-import.com

Jak sam zechcesz się zabawić, to o rozkodowaniu piszą na:

www.dvdcodes.net

www.dvdrhelp.com

www.dvdchips.pwp.blueyonder.co.uk

A teraz o sprzęcie sprzedawanym normalnie w USA.

Nie wiem jak to dokładnie jest z częstotliwością. Tylko Yamaha jawnie o tym pisze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gorzej z multisystemowością. Sony ma w instrukcji DAV-FC8 "NTSC/PAL", ale odpowiedzili mi, że:

"I am afraid, the Home theater systems that are showcased online at SonyStyle.com are not compatible with PAL formats or different power supplies.

All the systems are NTSC and are compatible with 110 V and 60 Hz and are not compatible with your requirements"

Za to Panasonic LX3750W i LX9000R mają ewidentnie konwersję PAL/NTSC i odwrotnie.

Proszę o informacje od ludzi, którzy się znają - czy sprzęt teoretycznie pracujący tylko z częstotliwością 60Hz będzie pracował z naszymi 50Hz. Chodzi o wieżę z DVD i kino domowe. Przykładowo - Sony MHC-WZ8D i MHC-S9D, oraz powyższe modele Panasonica.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/6222-zakup-sprzetu-w-usa/#findComment-111466

kilka powodow dla ktorych zciaganie spretu HT z USA moze okazac sie pomyłką:

po pierwsze

napięcie: Sprzęt do kina domowego o ktorym mowi skalpel to nie cymbergaj pobierający 50W do ktorego wystarczy taki maly wtyczkowy transformatorek. Sprzęt średniej klasy potrzebuje czesto kilkuset wat nie wspominajac a subwooferze, ktory czesto podwaja zapotrzebowanie. W zwiazku z powyszym "zycze powodzenia" w zakupie stosownej przetwornicy obnizajacej napiecie o wydajnosci okolo 1kW ;-P

Nie wspominajac o kosztach takowej ale fabrycznej, mozesz przy okazji zepsuc sobie sprzet jesli okaze sie ze ktos ci poradzi zrobienie sobie jej samodzielnie, twierdzac ze to dziecinnie proste. Niestety tak nie jest.

po drugie

częstotliwośc napiecia w sieci: O ile główne funkcje przeznaczenia danego klocka (CD, amp) będą pracować przy 50Hz raczej bez problemu (nie wiem jak z jakością i optmalizacją norm emisji EMC i jej wpływu na jakośc odtwarzanego dźwięku - ale zakładam że nie masz wysokiech wymagań) o tyle wiekszości amplitunerów albo tzw. zestawów HT "pudełkowych", zegar wyświetlany podczas czuwania może u niektorych producentów chodzić nieprawidłowo. A to dlatego że w usa od zawsze sieć energetyczna była bardzo dokładnym i często podstawowym źródłem częstotliwości wzorcowej dla sprzętu AGD i byla i jest uzywana do napędzania elektronicznych zegarkow takze tych wbudowanych w sprzet HT. Przed zakupem warto się o tym upewnoć w przypadku sprzętu konkretnego producenta. Tylko jak poza Yamahą to zrobić, no nie ? ;-)

po trzecie

gwarancja i ceny : Jesli ktos twierdzi ze zakup w polsce europejskiego sprzetu poprzez "tzw. szary import" jest obarczony ryzykiem ze wzgledu na rozszczenia gwarancyjne, to ponownie "zycze powodzenia" w wyegzekwowaniu gwarancji jesli zepsuje ci sie w polsce klocek z USA z tamtejszą gwarancją. Zresztą w usa spora część sprzętu ma tzw. "limited warranty" i ja cos padnie to trzeba sprzet odsylac prosto do serwisu producenta, a to bedzie z pewnoscia kosztowac wiecej niz np. wysylka do niemiec. Ceny: te z reguły różnią się o podatek vat na nasza niekorzyść. Ale są 2 rozwiązania. Jest mase bardzo dobrego sprzetu z tw. wystawy (przyklad to sklepy Top-Hi-Fi) gdzie cena często spada o 30% za w pełni wartościowy sprzet. Drugie rozwiązanie to zakup sprzętu poprzez "szary import". Nie prawda jest ze wszystko z tego źródła jest niepewne z dostawcami włącznie. Osobiscie posiadam niektore klocki zakupione w ten sposob, przez co udalo mi sie obnizyc koszt klocka często o 30-40%. Potem nie musiałem się "ślinić" ze złości, kiedy ceny sprzętu po 2-3 m-cach spadały w sklepach do poziomu mojego zakupu. A dostawcy ? no cóż trzeba miec pewne źródła. Kiedy zepsuł mi się mój odtwarzacz dvd, po 1 telefonie do importera, sprzęt został w ciącu tygodnia wymieniony na inny egzemplarz.

po czwarte

funkcje: Przypominam że zakup w usa odbiornika radiowego, czy to w postaci tunera, czy amplitunera w tym HT, to brak RDS'u, który w naszych warunkach przy ogromnej liczbie stacji radiowych jest naprawde przydatny. Jedyne czego zazdroszczę w usa, to że ich odbiorniki telewizyjne mają w większości wbudowane dekodery CC (closed captioned) a przydałoby się to w przypadku kilku osobiście zakuionych w usa krażków DVD, które nie posiadają normalnych napisówa dialogi są skomplikowane na tyle ze nie w 100% zrozumiałe. Jeśli chodzi o regionalizację, to w zasadzie poza sprżętem z najwyższej półki, usunięcie blokady nie sprawia problemów tak w serwisie czy samodzielnie. W sieci jest sporo materiałów i źródeł firmowego "firmware" które zdejmuje blokade tak w wersjach z usa jak i europejskich.

Podsumowując, jeśli nawet kupisz i sprowadzisz sprzęt z usa (zakładam oczywiście że na mienie przesiedleńcze, bo inaczej możesz mieć pecha i zapłacić cło i vat) to musisz przygotować się na kilka dodatkowych wydatków i z pewnością nie będzie to przysłowiowe "pare złotych" na plastikowy transformatorek, jaki oferują miejscowe żydki ze sklepów na dolnym manhattanie ale zuma która będzię "skórką za wyprawkę" a przy tym efekt nigdy nie będzie gwarantowany. jesli juz chcesz miec ceny jak z usa, to sprowadz sobie sprzet z niemiec blizej i taniej.

pzdr

p.s. na pocz. lat 90-tych spędziem w usa 2 lata pod koniec ktorych sen z oczu spędzał im sprzet HT pioneera z serii "elite" tak ze postanowiłem go kupić. I tylko dobra rada kolegi ktory wrocil wczesniej do polski z amplitunerem elite (nie paietam modelu, ale pamietam do dziś, że kosztowal 1950$) i problemami z jego odpowiednim zasileniem w polsce, uchroniła mnie przed pomyłką.

https://www.audiostereo.pl/topic/6222-zakup-sprzetu-w-usa/#findComment-111857
  • 2 miesiące później...

Eskwadrat - no i wszelkie problemy mi się rozwiązały na innym forum:

Ukryta Zawartość

Kupiłem sprzęcicho i sprawuje się nieźle.

Ma przetwornicę, więc wystarczy mi transformatorek, bo częstotliwość nie jest istotna.

Rozkodowanie było trywialne. Już drugi włożony krążek był zakodowany, a po 15 sekundach mogłem go odtwarzać :-)))

A gwarancja - no cóż. Większość sprzętu i tak się psuje od razu, albo duuuuużo później, więc stać mnie na takie ryzyko. Tutaj zapłaciłem i tak mniej niż u przemytników w Polsce, a mam przynajmniej gwarancję i miałem możliwość zwrotu w ciągu 30 dni.

Mam prawo do mienia przesiedleńczego, więc i ten argument odpadł.

Czasem trzeba się pomęczyć ze zdobyciem informacji, ale jak widać można i warto. Życzę powodzenia innym dociekliwcom :]

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/6222-zakup-sprzetu-w-usa/#findComment-139130

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.