Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wyjściami cyfrowymi - prośba o diagnozę

martini dry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mój CEC TL51XZ grał do tej pory tylko przez wyjścia analogowe. Dzisiaj wybrałem się na odsłuch DACa (Bryston BDA-1), i zabrałem CECa, żeby go wykorzystać w roli transportu. I tu zaczęły się problemy... DAC nie wykrył sygnału ani na wejściu coax, ani na AES/EBU. "Zaskoczył" dopiero po podłączeniu toslinkiem. Sprawdziliśmy z innym transportem - tutaj coax działał, więc DAC i kable były w porządku. Czy jest jakaś prosta metoda sprawdzenia sygnału na wyjściach cyfrowych? Mam tylko multimetr. Znalazłem w sieci specyfikację spdif:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli dobrze to rozumiem, to na wyjściu powinno być 0,4 - 0,6 Vpp i nie więcej niż 0,05 Vdc. W CECu zmierzyłem 4,33 V DC zarówno na AES/EBU jak i na coax! Powtórzyłem pomiar na DVD i Squeezeboksie, i tu nie ma prądu stałego. Czy to ma jakikolwiek sens? Macie pomysł, co może być nie tak? Chętnie wysłucham waszych sugestii zanim zaniosę odtwarzacz do naprawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Molibden, 16 Mar 2010, 22:09

>Wyjścia są uszkodzone albo nieaktywne, DC tam nie powinno być.

>Sygnał można sprawdzić oscyloskopem.

Dzięki, tego się właśnie obawiałem. Zajrzałem do środka, wszystkie wyjścia cyfrowe (toslink, coax, AES i CEC LINK) są na jednej płytce, dlatego zdziwiło mnie to, że optyk działa, a coax i AES/EBu nie.

Oscyloskopu nie mam. Odtwarzacz tak czy owak musi trafić do naprawy, może kogoś polecicie w Warszawie? Słynny pan Kałuża z Milanówka, czy ktoś inny? Gwarancji już nie ma.

Przy zakupie wyjścia cyfrowe mnie kompletnie nie interesowały, więc nawet nie wiem, czy nie działały od początku, czy padły później.

Mozesz do mnie wpasc to zobaczymy oscyloskopem co dzieje sie na wyjsciu. Mozemy rozebrac i zajzec do srodka, wyjscia nie sa jakies skomplikowane zeby mialo sie w nich cos trudnego zepsuc.

irek2, 17 Mar 2010, 11:20

>Mozesz do mnie wpasc to zobaczymy oscyloskopem co dzieje sie na wyjsciu. Mozemy rozebrac i zajzec

>do srodka, wyjscia nie sa jakies skomplikowane zeby mialo sie w nich cos trudnego zepsuc.

Dzięki irek2 za propozycję, zanim przeczytałem Twój wpis umówiłem się już na piątek w serwisie. Odezwę się jeszcze w razie czego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.