Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto zmienić Denona AVR-3801 na AVR-2106 ?

zoltar7

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest następująca.

Mam amplituner Denon AVR-3801, zastanawiam się nad kupieniem AVR-2106. Oczywiście AVR-2106 jest nieco nowocześniejszy. Nie jest to znacząca różnica, ale mam taką zachciankę. W związku z tym mam pytanie, czy naprawdę warto. Pytanie do użytkowników tych modeli. Czy jakość dźwięku w stereo i kinie jest porównywalna, czy też jest różnica. Spotkałem się kiedyś z opinią, że AVR-2106 gra nawet lepiej. Pytanie dość konkretne. Zasadniczo AVR-3801 mi wystarcza bo i tak głównie słucham na nim... radia... ale znudził mnie jego czarny kolor i chciałbym sobie wymienić na srebrny AVR-2106 tylko nie wiem czy warto... ;)

ps. Z góry dziękuję za rady w stylu kup do stereo inny wzmacniacz itp... bo mam do stereo inny wzmacniacz...

Nie wiem jak konkretnie Twój model, ale 3802 miał fajnego kopa z tego co pamiętam, którego mi trochę brakowało w tych niższych modelach dopiero 3806 go znowu posiadał ;-). Jednak jeżeli w grę wchodzi tylko słuchanie radia i zachcianka zmiany koloru to czemu nie, w końcu to Twoja zachcianka ;-)

Rabbeat83 dzięki za odpowiedź. A tak swoją drogą, to wydaje mi się, że wszystkie modele serii 38xx od 3801 do 3806 powinny mieć takiego samego kopa... bo chyba miały takie same końcówki mocy, takie same zasilanie itp. Różniły się głównie stosowaniem nowszych scalaków w części cyfrowej. Dopiero 3808 był już nową konstrukcją, a ta zmiana była podobno spowodowana gwałtownym spadkiem sprzedaży amplitunerów Denona w 2006 i 2007 r. (wykolegowała ich konkurencja w tym przede wszystkim Onkyo).

Posiadałem avr 3803 i faktycznie jest to całkiem dobry amplituner. Ten 2106 nie jest chyba dobrym wyborem. Niby nowszy ale jednak cofanie się do tyłu jesli chodzi o dźwięk.. ;)

2106 się do stereo nie nadaje, chyba że słuchasz tylko jakiegoś delikatnego plumkania oraz masz ciepło i gęsto brzmiące kolumny, najlepiej jakieś małe wysokoefektywne podstawkowce o łatwej impedancji bo te 125W to ma tylko na papierze

co do brzmienia to ten model gra jasno i sucho, oferuje bardzo słabą dynamikę i rozlany bas, jego zaletą jest całkiem niezła przestrzenność i szczegółowość dźwięku ale to tak jak mówię, na ciepło i gęsto brzmiących kolumnach, inaczej tego się nie da słuchać

w kinie za to gra bardzo dobrze, nie narzekam choć ja i tak mam cały czas podłączony wzmacniacz na fronty i pod pre-out 2106

polecam takie samo rozwiązanie razem z tym starszym Denonem, zakup 2106 do muzyki nie ma sensu

Zapomniałbym; co do 2106 to fakt jest taki,że to trochę niższa półka jeśli chodzi o dzwięk w stereo (w KD prawdopodobnie też), więc proponuję nie zmieniać. Chyba że wymiana właśnie na jakiś np AVC to jak najbardziej.

• 2 tygodnie później...

VALVEKING, 21 Mar 2010, 17:22

>szwed75, jestem ciekaw, czy zostanie:) Ty lubisz eksperymentować i podejrzewam, że długo nie

>wytrzymasz:)

Oj kusi mnie jakaś zmiana ale teraz mam inne priorytety. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.