Skocz do zawartości
IGNORED

S/PDIF / USB -> I2S - DIR9001, PCM2706, SRC4193

Saginata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Narysowałem ostatnio taki układzik jak w temacie. Przeznaczony on jest jako odbiornik do DACa TJ i do testowania roznych innych DACow bez zabawy z odbiornikami. Prócz mojej pracy przejściowej jest to moja pierwsza w życiu płytka dwuwarstwowa. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś spojrzał na schemat i na PCB i powytykał błędy. Elementy nie mają jeszcze powpisywanych dokładnych wartości ale w większości miejsc można się domyślić co będzie. Do tego zostało sporo poprawek estetycznych i zrobienie jakiejś sensowniejszej numeracji elementów. Mam zamiar sobie do tego zamówić płytkę bo domowymi metodami się tego chyba nie da zrobić. Czułbym się pewniej jakby ktoś inny mi na to zerknął.

Krótki opis:

PCM2702 zasilany z USB na własnej wylewce masy, podłączony do odbiornika przez trafko a do uC przez transoptor w celu izolacji układu od komputera. Wejście coax też przez trafko. Do tego TORX173. Upraszczałoby sprawę użycie jakiegoś innego TORXa ale ciężko je zdobyć. Przed DIRem bramka 74HC04 i multiplekser 74HC151. Tutaj mam trochę wątpliwości. Seria HC może być zasilana z 3,3V, czy poradzi sobie przy takim zasilaniu z tym co tam robi? Zamiast 74HC04 bym znalazł coś z 74LV... ale z multiplekserem już gorzej. Czy taki dzielnik na wyjściu TORX173 wystarczy żeby wyjście zbić na 3,3V czy trzeba jakoś bardziej zakombinować?

uC to ATmega16 albo 32. Tutaj niewiele ciekawego można powiedzieć. Nie starczyło niestety pinów na jakiś wyświetlacz i sterowanie, jest wypuszczony RS232 więc można z komputerem połączyć albo z drugim uC, który by się takimi sprawami zajął. Nie będzie prawdopodobnie potrzebne sterowanie przez uC tak wieloma funkcjami DIRa, ale wolałem to umożliwić niż potem płakać, że muszę kable dolutowywać jak sobie wymyślę, że chętnie bym coś jeszcze sprawdził. Z procka idzie też na złącze DACa I2C do jego kontroli. Złącze to powinno bez żadnego kombinowania i krzyzowania kabli w taśmie pasować do DACa TJ bo ten akurat mam.

Na płytce strasznie dużo kwarców. DIR9001 niby nie potrzebuje i wysyła dane tylko z zegarem odzyskanym z S/PDIF ale zostało to z momentu kiedy nie było jeszcze SRC a nie wiedziałem czy PCM1796 nie potrzebuje SCK żeby się dać konfigurować.

Na samym końcu SRC4193 do resamplingu i zmniejszania jittera. Do tego jakiś generator 24,576MHz, tu nie mam pomysłu jaki dokładnie wrzucić. Nie jestem też pewien czy dobrze zasilanie rozwiązane. Zasilany jest tego stabilizatora, z którego zasilana jest też analogowa część DIRa. Umieszczony nad masą analogową. Masy połączone są zaraz przy złączu DACa. Wszystko zasilane z jednego uzwojenia.

Duze i czytelne pliki + projekt w eagle:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodatkowo w załączniku mały i nieczytelny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/62510-spdif-usb-i2s-dir9001-pcm2706-src4193/

Witam

Małe moje uwagi DIR9001 nie potrzebuje kwarcu i zawsze generuje sygnał zegarowy, tylko wejście przełączające źródło zegara trzeba odpowiednio skonfigurować tak by na wyjściu SCLK był zawsze sygnał z PLL ale wtedy nie będzie wskazywał częstotliwości prubkowania. Druga uwaga, to nie lepiej z PCM2706 dać sygnał I2S zamiast SPDIF i np odizolować go AduM1400 sam planuje użyć tej kości do tego. A co do 74HC04 to nie nadaje się na odbiornik SPDIF do tego celu nadaje sie 74HCU04 ta dodatkowa literka znaczy unbufered różnica jest taka że HCU jest złożony z dwóch tranzystorów a HC ma trzy takie bramki połączone szeregowo popatrz w pdf-ach. A poza tym wyjście z pcm-a odizoluj od trafka kondensatorem ponieważ transformatory nie lubią być podmagnesowywane prądem stałym i daj w szereg jeszcze rezystor o wartości równej R501, na wejściu SPDIF przed trafkiem też możesz dołożyć kondensator na wszelki wypadek.

Na koniec taka mała uwaga nie widzę sensu stosować układów SRC w przetwornikach one powstały w innym celu a stosowanie tu jest sztuką dla sztuki.

Pozdrawiam Romek

Wyjście DOUT PCM2706 połącz z multiplekserem bezpośrednio, z pominięciem bramek i transformatora. Stosowanie transoptorów w tym projekcie jest wg mnie niepotrzebne i zupełnie na wyrost.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.