Skocz do zawartości
IGNORED

wtyki i styki - terra incognita?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Normalnie moderacja w trybie rzeczywistym już działa, Bomba. Widze że wzięliście teroryste pod ochronę, dobrze dobrze a z mulusa zróbcie głównego bandytę moderatora będzie forum pro abx-owe z udziałem dawnej gwiazdy światłości ABX-a i jego jeszcze światlejszej kompanijii

A wiesz dobrze ze ludziom zygać sie chce tymi twoimi pseudo wypocinami, wywalili cie na pysk to wracasz z jeszcze głupsza dawka ironni jak dawniej. Wolałem cie tamtego przynajmniej byleś konsekwentny a teraz to udajesz zwyczajowego paplakę

Z tego co wiem lepsze sa styki skręcane, nie lutowane; ważna ma byś bardziej siła docisku aniżeli powierzchnia

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Nie burzą się, nie burza patrzą z politowaniem na dwa trupy. Nie znacie ani umiaru ani nawet odrobiny przyzwoitości, Jedzcie gdzies do jakiego kołchozu wprawiać te wasze teorie w życie możne świnie zaczną latać i dostaniecie nagrodę jaka{moze płyte audio albo złoty bezpiecznik}

...gniazdku ściennym, bolce w urządzeniach, wtyki IC, gniazda w kolumnach, styki przy

>głośnikach...

>jest tego trochę!

Tylko, że te wszystkie połączenia są integralnymi elementami sprzętu, który kupujemy i właśnie m.in. po to płacimy więcej za droższy sprzęt by miał te wtyki pozłacane wyższej jakości, po to kupujemy super kable, kondycjonery (z solidnymi gniazdami), konfekcjonujemy przewody za nie małe pieniądze... czego tu jeszcze chcieć? Przecież, żeby nie było styków sprzęt musiał by stanowić jedną fabryczną całość, a wtedy co z dobieraniem poszczególnych elementów. Nie dajcie się zwariować bo na prawdę jak tu ktoś napisał zaczniecie wymieniać połączenia na ścieżkach drukowanych ;-)

Gość

(Konto usunięte)

ale moim zdaniem problem jednak jest: prawdziwy audiofil mnóstwo uwagi, zachodu i środków poświęca właśnie połączeniem, tak jakby nie było tych krytycznych punktów styku! weźmy na przykład świetnej jakości kabel zasilający - cóż z tego, że jest szczytem technologii, skoro z obu końców są wąskie gardła? przecież one mogą zniweczyć jego jakość!

kod Nazwa Cena brutto

KON14 KONTAKT GOLD 2000 75.00 PLN

KONTAKT GOLD 2000

Preparat zapewnia długotrwałe smarowanie i ochronę styczników i innych styków elektromechanicznych, powleczonych złotem, srebrem, cyną, rodem, palladem, itp. Opracowany tak, aby zmniejszyć tarcie, zużycie i rezystancję ruchomych złotych i srebrnych styków.

Opakowanie 200 ml

Gość

(Konto usunięte)

climax99, 23 Mar 2010, 20:00

A i to działa

jeśli miałbym w cokolwiek uwierzyć, to właśnie w to

poprawa przewodzenia na stykach na pewno może mieć jakieś znaczenie, choć nie wiem, czy słyszalne

Mozna tez uzywac dobrych wtykow. ot przyklad

FI-E50® PIEZO CERAMIC

Wtyk zasilający Schuko na przewód. Wszystkie metalowe części wykonano z niemagnetycznych materiałów (brąz, oraz miedź PCOCC) powlekanych warstwą Rodu i poddanych procesowi Alpha (rozmagnesowanie i obróbka kriogeniczna) Korpus wykonany z włókna węglowego zapobiega powstawaniu drgań i rezonansów obudowy. Dodatkowo wzmocniono go pierścieniami ze stali nierdzewnej.

Średnica zewnętrzna przewodu 6 - 20 mm.

Wymiary korpusu - 56,8mm długości i 40,5mm średnicy, całkowita długość wtyku - 96mm

Obciążenie 16A/250V AC.

945,- / szt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sa to absolutnie normalne rzeczy, uzasadnione prawami fizyki , chemi itd...

Naprawde nie ma co rozstrzasac problemu bo problemu nie ma. Kazdy wg swiadomosci wlasnych potrzeb niech dba o wlasne wtyki sam jak chce a jak potrzebuje pomocy to zawsze znajdzie jak poszuka

Slyszalne jest to normalna procedura audiofilskiego pieczolowitego dbania o kazdy szczegol toru audio. Audiofilskie kable potrafia wychodzic z rak producenta z zabezpieczonym lutem przeciwko utlenianiu oraz wstepnie zabezpieczonymi wtykami. oczywiscie macajac takie wtyczki palcami pozostawiamy na nich srodowisko sprzyjajace szybszej degradacji takiego styku, tluszcz oraz srodowisko zasadowe. Konserwacje takich stykow jak i samych koncowek kabli, tulejek zaciskowych mozemy wykonywac zasadniczo sami. W idealnie dobranych systemach audio, dopracowanie takich szczegolow jak jakosc polaczen daje realna i rzeczywista poprawe namacalnosci mikrodetali co nie jest absurdem a jedynie powszechnie znanym faktem. Tak jak sie czysci buty tak powinno dbac sie o styki, wtyki , konektory itp. jezeli jest sie flejtuchem to nie przeszkadza nam ani chodzienie w brudnych butach ani brudne oblepione styki w sprzecie.

Duza a nawet bardzo duza. Wklejony furutech zaaplikowany we wlasciwej jakosci towarzystwie potrafi diamtralnie zminic dzwiek. mam klientow ktorzy prosza mnie o zalozenie wyzej pokazanych wtykow na ich ulubiony kabel sieciowy. Sa to przypadki kiedy czasem same wtyki sa drozsze niz kabel , lecz nie dziwi mnie to gdyz jest absolutnie normalne. Owszem zdarzaja sie przypadki gdy powracaja do poprzedniej konfiguracji gdyz wspomniane zmiany maj dla nich charakter nieoczywisty lub negatywny. Tu niestety klana sie juz dobor elementow systemu ktory potrafi w rozny sposob zareagowac na czynniki jakie np zmiana rezystancji styku. Lepiej nie zawsze bedzie lepiej a gorzej gorzej. jest to nieoczywiste ale realne gdyz jest procesem doswiadczalnym. Mierzenie tych wartosci ma sens dla elektronika hobbysty, lecz przecietny uzytkownik zmiany takie postrzega w sposob subiektywny i stad cale zamieszanie. Lepsza rezystancja to nie koniecznie lepszy dzwiek i na odwrot. Cieszy mnie to iz sa to przypadki raczej odosobnione, generalnie lepsza wtyczka rowna sie delikatna poprawa walorow brzmieniowych.

Zjawisko pradow bladzacych rowniez bez znaczenia tu nie jest. tu klania sie min staranosc i solidnosc wykonania polaczenia lub tez wtyku. Wieksza powierzchnia styku rowna sie lepsze parametry przewodzenia, Przedstawiam tu jakby dwa zagadnienia lecz z punktu naszych rozwazan mieszcza sie one blisko siebie wiec chyba moge. prosze sie nie czepiac wiem iz zjawisko pradu bladzacego w polaczeniach kabli ,terminalach etc jest znacznie szersze niz podane przyklady lecz chyba bez sensu jest to rozstrygac gdyz nalezalo by wzionc pod lupe temat znacznie szerrzej- izolator z jakiego wykonany jest przewodnik, geometrie samego przewodnika i chociazby stosunek odleglosci ekranu do przewodnika. Kabel moze , lecz nie musi dzialac jak filtr i producenci czesto z tej wiedzuy korzystaja.

Kontakt Spray

Zapobiega problemom

z instalacją zapłonową.

Likwiduje i zapobiega powstawaniu

w instalacji elektrycznej zakłóceń

i awarii, spowodowanych wilgocią.

Poj. ml Art. nr Pak./szt.

300 A0890 100 1/12

Kontakt SL

Bezbarwny lakier ochronny.

● Izoluje, chroni, uszczelnia.

● Izoluje połączenia stykowe.

● Chroni przed zwarciami

w obwodach wysokiego

i niskiego napięcia.

● Chroni kable bateryjne przed korozją.

● Uszczelnia przed wilgocią.

● Tworzy błyszczącą, elastyczną

powłokę.

● Chroni przed działaniem wody,

rozcieńczonych kwasów, ługów, jak

również czynników atmosferycznych.

● Przeznaczony do metali (miedź,

mosiądz, stal, aluminium itd.) oraz

tworzyw sztucznych, skóry, drewna,

papieru.

200 A0893 70 1/12

Kontakt OS

Ochrona przed utlenianiem.

● Zapobiega korozji na nowych stykach,

wyłącznikach oraz elektromechanicznych

elementach napędowych.

● Zapewnia długotrwałą ochronę

antykorozyjną.

● Doskonały środek smarny

do elementów małych silników

● Usuwa brud, żywicę, olej i osady z

metalu.

● Nie zawiera kwasów

200 A0893 61 1/12

Kontakt SW

Rozpuszczalnik specjalny w

spray'u.

● Specjalny zmywacz do styków

i elementów elektronicznych.

● Usuwa resztki kalafonii.

● Oczyszcza zabrudzone urządzenia

elektryczne, elementy elektroniczne,

listwy stykowe, płytki obwodów

drukowanych, przekaźniki.

● Nie reaguje z tworzywami sztucznymi i

z wiekszością powszechnie używanych

materiałów konstrukcyjnych.

200 A0893 65 1/12

Kontakt OL

Rozpuszczalnik tlenków i

siarczków.

● Oczyszcza styki elektryczne.

● Usuwa tlenki, warstwy siarczanu,

żywicę, olej i brud.

● Zapobiega wzrostowi oporu na

stykach.

● Nie reaguje z większością

materiałów konstrukcyjnych.

● Nie zawiera halogenu.

● Kontakt OL musi całkowicie

odparować przed włączeniem

układu elektrycznego!

200 A0893 60 1/12

To tyle w temacie. A jaki jest to przyrost w stosunku do ceny, to juz raczej dyskusja filozoficzna.

"A" przepraszam za moje poprzednie nazbyt ironiczne wpisy, wprowadzono mnie w bład i myślalem iz jestes klonem jednego takiego Pana co tu lubiał az nadtto środowisko zadymotwórcze,

Absinth3, Prosze bardzo, jezeli chodzi o kable i techniki kablarskie to troche o tym mi wiadomo, Kazdy cale zycie sie uczy wiec i ja rownież. Nie twierdze iz pojadlem rozumy wszelakie a inni to bleee. lecz z pewnych powodow na forum raczej sie nie udzielalem. teraz gdy srodowisko zostało nieco oczyszczone moge raczej z przyjemnoscia odpowiadac na troski i pytania odnosnie kabli , wtykow i stykow , chociaz i tak wole przez telefon, osobiscie lub tez na priv.

Climax- jesteś specjalistą i audiofilem/melomanem, my tylko tym drugim. ale fajnie że zrobiło się normalnie

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

abshint3. Nie jestem wielkim specjalista, prowadze jedynie badania w miare wlasnyh mozliwosci oraz korzystajac z mozliwosci innych, nic naddto. Melomanem tak i to takim prawdziwym, audiofilem tez ale raczej z duza dawka rozsadku, a ze przy okazji jestem czlowiekiem z branzy audio, no coz robie co lubie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.