Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie cyfrowe komputera do Yamahy.

BanditFPC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jestem posiuadaczem plyty glownej firmy Abit z chipsetem nforce2. Jest na niej uklad dzwiekowy sound storm (klasa sb audigy) posiadajady wyjscia analogowe i jedno cyforowe. Po podpieciu analogowo karty do ampli Yamahay rxv-596 nie jestem zadowolony. Dziwek jest wyraznie za cichy. To znaczy sygnal dostarczany do Yamaszki jest cichy, o wiele bardziej niz to co dostarcza cd lub antena radiowa. Nie wiem czym to jest spowodowane, bo w ustawieniach karty mam glosnosc na max. Poza tym nie jestem za bardzo zadowolony z dzwieku ktory trafia do amplitunera. Nawet gdy odtwarzam w komputerze cd audio jakosc jest wyraznie, slyszalnie gorsza od tego co daje stacjonarny odtwarzacz cd. Zdaje sobie sprawe ze cd-rom a stacjonarny cd player to dosc duza roznica, mimo wszystko nie myslalem ze tak wielka. Poza tym za pomoca komputera ogladam filmy na dvd/divx/xvid i pomyslalem by polaczyc komputer z yamahą kabelkiem cyfrowym. Wtedy na pewno uzyskam lepszy dzwiek a i z dekodowaniem sygnalow nie powinno byc problemow. Z tego co czytalem yamaha potrafi odtwrzac dzwiek w 24 bitach, a sound storm bez problemu taki dostarczy. Czy wiec dobrym rozwiazaniem bedzie taki oto kabelek ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy on bedzie dobry i wszystko bedzie dzialac ?

Wiem ze nie jest to nic rewelacyjnego ale mam do wydania max 200zl no i kabelek musi miec conajmniej 2m, bo inaczej po prostu nie mam jak postawic tak blisko komputera.

Dziekuje

Ukryta Zawartość

1. Sygnał na wyjściu analogowym z płyty komputera jest za niski

2. Czułość wejścia liniowego zwmacniacza za niska

=> przedwzmacniacz lub wzmacniacz liniowy dopasowujący poziomy względnie bez nich odkręcanie na maksa pokrętła we wzmacniaczu

=> korzystanie z wy-we cyfrowego typu SPDIF lub Toslink (optyczne)

Kliknąłem w link, to co tam sprzedają, to kabek SPDIF. SPDIF daje lepszy dźwięk niż Toslink, bo nie wymaga stosowania dodatkowego przetwarzania sygnału. Oczywiście musisz mieć tego samego typu gniazda w komputerze i wzmacniaczu czyli SPDIF/SPDIF lub Toslink/Toslink.

Ja mam Toslinkiem podłączony komp-ampi i jestem zadowolony...co do analogu jakość wyraźnie wzrosła..nie mam za to na śledziu wyjścia SPDIF..dlatego jedno co mogłem zrobić to podłączyć optykiem. ps. po co ci lepszy kabel optyczny niż za 99?...wydaje mi sie że nie ma sensu inwestować bo nie bedzie różnicy skoro twoja karta jest podobna do Audigy..kupisz kabel za 200zł..a karta kosztuje 205zł..może się myle ale to komputer a nie klocek dvd czy cd..pozdrowienia

Mam ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ampli

Na karcie jest SPDIF Out. Tak wiec ten kabel co dawalem link bedzie ok ?

Ukryta Zawartość

Zdjęcie liche, nic nie widać. Jeśli masz płytę Abita ze specyfikacją SoundStorm, to musi być minimum jedno wyjście cyfrowe lub nawet dwa. Odwróć tyłem kompa i amplituner i zobacz co jest wspólne dla nich Toslink czy SPDIF i potem kupuj.

W przypadku CD i wzmacniacza jest tylko opcja analogowa, dlatego lepiej odtwarzać CD w amplitunerze. Pozostałe urządzenia obsłużą we/wy composite i S-video (ten ostatni daje lepszy obraz). Obejrzyj dokładnie instrukcję, gdzie często w formie obrazków jest wszystko wytłumaczone, możesz też zapytać w sensownym salonie AudioVideo, a najlepiej zapytaj o to samo w zakładce KINO DOMOWE może ktoś ma coś podobnego. Ja się poddaję.

• 11 miesięcy później...

odnosnie cyfrowego podłaczenia kompa do dekodera KD

Czy wyjscie cyfrowe z kompa jest wykorzystywane tylko przy odtwarzaniu filmow na kompie czy takze w grach ?mam dekoder KD a przeciez bez sensu zebym kupowal kolejne 6 głosników aby je podłaczyc analogowo do komputera. i musze dokupic dodatkowy kabel do płyty głównej z wyprowadzeniem gdiazda spdif na śledzia. a nie wiem czy warto.

NAPEWNO ktos uzywa tego wyjscia(spdif) pomózcie. dzieki

-> hubertus7

Teoretycznie wyjscie cyfrowe z karty dzwiekowej wysyla wszystko, co jest zwiazane z dzwiekiem (przynajmniej u mnie), czyli filmy, muzyke, gry, nawet wszystkie odglosy windows. Niestety zdarzaja sie problemy. U mnie np. GTAIII jest zle odtwarzane, dzwiek jest, ale tylko odglos silnika i muzyka, brakuje calego otoczenia (moze cos mam w opcjach gry zle poustawiane, ale na wyjsciu analogowym dziala poprawnie). Poza tym majac gry z EAX-em amplituner nie bedzie wstanie tego prawidlowo zdekodowac. Czyli moim zdaniem do gier to jednak chyba lepiej kupic glosniczki komputerowe 5.1 (lub podlaczyc karte analogowo do wejscia mulitchannel w amplitunerze, jeszcze lepsze rozwiazanie), a do muzyki (oczywiscie przy tanich i slabych kartach) lub filmow polecam zdecydowanie polaczenie cyfrowe.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.