Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kilku pytań....

demola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ponieważ już od jakiegoś czasu nurtuje mnie kilka pytań, a nie chce zakładać kilku wątków aby uzyskać na nie odpowiedź, postanowiłem zebrać je wszystkie do "kupy". Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś chętny do udzielenia mi odpowiedzi.

1. DAC vs Karta muzyczna

Zastanawiam się w co lepiej inwestować...w kartę muzyczną czy w zewnętrzny przetwornik analogowo-cyfrowy. Zakładając że na jedno i drugie mamy do wydania jakieś 400 zł, co lepiej kupić? Oczywiście pomijam tu jakiekolwiek aspekty funkcjonalności, chodzi mi tu tylko o to które z tych dwóch urządzeń przyniesie nam więcej korzyści? Jeżeli miało by być tak, że do pewnej kwoty lepiej jest kupować coraz to lepsze karty dźwiękowe, a powyżej tej kwoty więcej korzyści przynoszą jednak DAC'i to prosił bym o podanie (w przybliżeniu rzecz jasna) tego pułapu cenowego.

2. Wyjścia High Level w subwooferze

Gdzieś w mrokach tego forum natknąłem się na informację, że stosowanie tych wyjść przy podłączaniu kolumn do wzmacniacza powoduje obcięcie niskich częstotliwości na kolumnach. Mi osobiście wydaje się że jest to zjawisko jak najbardziej pożądane, bo po to dokupujemy subwoofer do zestawu aby on zajmował się reprodukcją niższych częstotliwości. Niemniej jednak w tamtym temacie było to wymienione jako wada takiego połączenia. Nie pamiętam w jakim wątku pojawiła się ta wypowiedź, ale zacząłem się zastanawiać czy stosowanie tego połączenia faktycznie "wycina" coś ponad to co chcemy i co ustawimy sobie za pomocą pokrętła CROSSOVER? Podobno zjawisko te można zlikwidować stosując jakąś przelotkę lub przeplotkę, powiem szczerze, że do końca to nie pamiętam, ale coś takiego. I teraz pytanie na czym "to coś" polega, jak to się robi i co zyskujemy przy zastosowaniu "tego czegoś".

3. Dociążenie kolumny

Jak to jest z tym dociążeniem? Dużo jest postów w których użytkownicy polecają dociążanie kolumn różnego typu dociskami twierdząc że poprawia się średnica i kontrola basu, inaczej mówiąc staje się on bardziej konturowy, czystszy i tak dalej. I teraz pytanie na ile jest to stwierdzony fakt, a na ile jest to voodoo. Dodam tylko, że ja po docisku raczej nic nie stwierdziłem, ale test zrobiłem przyznam się bez bicia na szybkiego i byle jak. A i jeszcze jedno w moich kolumnach Mission M34i jest specjalna komora do której można wsypać coś aby zwiększyć wagę kolumny...coś na zasadzie tych docisków. Tylko pytanie ewentualnie co tam wsypać, piasek wydaje mi się nie audiofilski:p A tak poważnie to może ktoś już dociążał tak kolumnę i może mi coś poradzić w tej kwestii.

Miałem jeszcze jedno pytanie ale uleciało mi z głowy. W każdym bądź razie z góry przepraszam wszystkie osoby, które mogą się poczuć dotknięte moimi pytaniami, które może i są laickie, ale w każdym bądź razie dla mnie ważne. Wszystkie odpowiedzi mile widziane.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/62681-zestaw-kilku-pyta%C5%84/
  • Użytkownicy+

3. Dociążenie kolumny

Prawdą jest że dociążenie kolumny powoduje skrócenie basu i większą jego konturowość. Obudowa przestaje wpadać w rezonans i w większości przypadków jest to pożądane. Różnice mogą być mniejsze, jeśli sama obudowa jest solidna i ciężka, lub jeśli producent zaprojektował ją uwzględniając jej drgania.

Piasek jest ok. ale należałoby go przed wsypaniem wyprażyć w piekarniku, żeby był pozbawiony wilgoci która mogłaby źle wpłynąć na stan obudowy. Innym materiałem może być ołów w kulkach.

Robert

Widzę że albo nikt mi nie umie odpowiedzieć na zadane przeze mnie pytania, labo po prostu nikomu się nie chce. A szkoda. Oczywiście mówiąc "nikt" nie wliczałem w to kolegi paltona który jako jedyny zechciał udzielić się w tym temacie. Fakt że odpowiedział tylko, albo AŻ na jedno pytanie, ale dzięki mu za to wielkie:p

Mimo wszystko zachęcam pozostałych forumowiczów do napisani kilku zdań. Nie muszą one być poparte jakimiś wcześniejszymi badaniami, wystarczy mi subiektywna ocena.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.