Skocz do zawartości
IGNORED

Maranz PM-420 vintage

Marioczan85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że jest to mój pierwszy wpis proszę o wyrozumiałość ;)

W zeszłym roku nabyłem wzmacniacz Marantza pm-420. Kolor szampański design przypomina osławioną "Stacje Kosmiczną" CD-73 którą również posiadam. Oczywiście trzeba było go wyczyścić , przesmarować styki itp. Kilka słów o konstrukcji : Wzmak posiada regulacje skokową LF ,MF, HF do tego Volume - up, down ,która jest sprzęgnięta z potencjometrem Alpsa . Konstrukcja oparta na STK`u jako końcówce mocy i drugim jako preamp , kondziory to wszystko Elna - niestety wiek zrobił swoje (1982) i nie mają już pierwotnej pojemności, co na pewno negatywnie wpłynęło na brzmienie. Dlatego rozważam wymianę wszystkich na nowe Elny Silmic II . Komplet kosztuje około 150 zł , pytanie brzmi : Czy warto je wymieniać jeśli zamierzam go sprzedać ?

Zanim zacznę cokolwiek zmieniać chciałem podzielić się moimi subiektywnymi odczuciami jeśli chodzi o brzmienie tego wzmacniacza. Odsłuch dokonany na Tannoy m1 + Marantz CD-46 , utwory to u mnie standardowo "Vienna " Ultavox , Dire streats "Money for the nothing" i kilka innych ;)

Jak na "Scalaka" to mnie zaskoczył , dość szeroka baza stereo , charakterystyczne brzmienie marantzowe , do tego ładny bas choć trochę wolowaty ( stare kondy) ,wokal czysty choć nieco zbyt jasny , ciekawe jest to że nie gubi się na szczegółach nawet przy średnim poziomie głośności- oczywiście mogło by być lepiej ale moim zdaniem to naprawdę nieźle brzmiący wzmacniacz , zważywszy na jego wiek . To co mi się nie podoba to słyszalny szum i gdzieś tam w tle słychać 50Hz ale to znowu kondy bo nigdzie nie ma zimnych lutów. Z jednej strony jestem ciekaw co da się wykrzesać z niego z drugiej wiem że pójdzie na sprzedaż gdyż mam kilka innych które grają lepiej (NAD2100, HK Citation ,....)

Niebawem wrzucę kilka fotek i parametry techniczne.

Tymczasem proszę o opinie czy warto zmieniać kondensatory i ile jest wart ten wzmak ?

Pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/62787-maranz-pm-420-vintage/
Gość skynyrd

(Konto usunięte)

W zeszłym roku nabyłem wzmacniacz Marantza pm-420. Kolor szampański design przypomina osławioną "Stacje Kosmiczną" CD-73

Może offtop - ale nie osławioną - czyli cieszącą się złą sławą (stwierdzenie pejoratywne), ale sławną. I tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.