Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio Azur 640R + INFINITY BETA 40 ? pomoc w doborze kolumn

kris115

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam obecnie taki oto zestaw:

DENON PMA-700AE + DENON CD DCD 700AE

a kolumny INFINITY BETA 40

No i tak jakoś wyszło ze postanowiłem zamienić wzmacniacz denona na Cambridge Audio Azur 640R

Proszę o rade w doborze kolumn do tego zestawu, będę odsłuchiwał dość często stereo muzyka głownie rock,jazz. pomieszczenie około 20m. Wolałbym zostawić te infinity i dobrać do tego jakieś monitory ale nie wykluczam zmiany choć budżet na to niestety nie pozwala. Słyszałem że z Azurem 640R dobrze graja Mission m34i.

Może trochę się pospieszyłem z zapytaniem ponieważ Azura mam dostać za 2 dni i nie odsłuchałem go z moimi kolumnami ale tak czy inaczej monitory będą potrzebne tylko jakie i czy w tej konfiguracji?

Witam,

Bardzo dobra zmiana z 700ki na Azura i tutaj sa dwie ciekawe propozycje.

Epos M12i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Monitor Audio Silver RX2

Ukryta Zawartość

Eposy graja troszeczke cieplej i zapewne bardziej sprawdza sie przy gatunkach pochodnych od jazzu natomiast RX2 zbieraja nagrody glownie za mase detali i szczegolowosc. Tutaj z mocniejszym wskazaniem ma muzyke typu rock.

Jedna i druga kolumna zabrala nagrody glownie w zagranicznych recenzjach i calkiem niezle komponuje sie z Cambridge Audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam skoro sie zdecydowałes na kino, to nie rezygnuj ze stereo .zostaw sobie wzmacniacz ,bo bedziesz rozczarowany,wiem co pisze bo miałem Azura i Denona PMA-700ae.Amplituner gra zupełnie innaczej i po przesiadce własnie z tego Denona bedziesz bardzo zawiedziony.

Cambridge mam jutro otrzymać to będe go dokładnie testował w szczególności w stereo, ale z opinii spodziewałem się ze Azur 640 będzie lepiej grał w stereo od denona 700.

Jezeli chodzi o monitory to będę rozglądał się za czym zdecydowanie tańszym, coś na poziomie Tannoy M2 lub Monitor Audio BR1 a na przodzie zostawię Infinity beta 40.

Jutro zmienisz zdanie bo Azur napewno gra gorzej od Denona,potestujesz sam ocenisz ,jak pamietam to w Azurze brakowało mi szczegółów,i dynamiki,a Denon troche napompowany dzwiek ale zdecydowanie mi to bardziej pasowało od Cambridga,powiem ci ze Denon jest też zdecydowanie lepszy od wzmacniacza Cambridga Audio Azur 640.Miałem pare wzmacniaczy tej firmy i niestety nic dobrego o nich nie napisze,a miały byc takie dobre.Ale tragedi w twojm przypadku nie ma ,jak bedzie cienko to podłączysz swój wzmacniacz do pre-out amplitunera i wtedy bedzie duzo lepiej.

Witam jak dotarł do ciebie ten amplituner ,to moze napisz jakie wrazenia po porównaniu go do PMA 700ae.Ciekawe czy zgrał sie z twojmi kolumnami,bo pamietam ze jest wybredny co do kolumn,dlatego tez pisałem ze Denon gra zdecydowanie lepiej,bo potrafi zagrac z kazdymi mu towarzyszacymi kolumnami.

Pierwsze wrażenia są pozytywne choć spodziewałem się że będzie lepiej. Dźwięk jest szczegółowy ale z dość słabym basem w porównaniu do Denona, jest on bardziej punktowy nie rozciągnięty. Musze go jeszcze dokładnie potestowac w zestawieniu z denonem i dokładnie porównać (tylko to przedkładanie kabli przy dwójce małych dzieci w domu wymaga porządnych przygotowań:)

Tak tez myślałem bo to nie jest zły amplituner ,ale jak słuchałes cały czas Denonka ,cięzko bedzie sie przestawic,nie jest to wzmacniacz wybitny,ale gra naprawde specyficznie i ma super dynamike i basior,miałem go przez 2 lata ,sprzedałem nie dawno ,kupiłem Marantza PM 7003 i tez cięzko mi było sie przestawic na inne brzmienie.

Mam CA 540R dość długo i z początku też miałem odczucie braku basu, ale z czasem się nauczyłem że tak powinno być. Po prostu taka szkoła CA, że bas nie jest wyeksponowany i nie wychodzi poza resztę pasma. W zależności od materiału na płycie bas jest za każdym razem inny i w porównaniu do np. denona jest możliwość rozróżnienia kto gra na basie :)

Będę musiał dokładnie go posłuchać, ale na wszelki wypadek zostawię sobie jeszcze denona. A co myślicie o kolumnach mission M35i(+M31i, M3c2i) zamiast INFINITY BETA 40 które obecnie posiadam, czy warto dokonać zamiany?

Dzięki za porady, w takim razie zostawię sobie moje Infinity a z czasem pewnie zamienię je na coś lepszego. A byłem już tak bliski zakupienia tego zestawu...

Mama jeszcze pytanie dotyczące podłączenia Cd. Wyczytałem na forum żeby ominąć regulacje cyfrowe powinienem podłączyć się źródłem do wejścia DIRECT IN 7.1 obecnie mam połączanie kablem pod jedno z wejść i ustawione na analog. Przy tym podłączaniu jest taż opcja Analog Direct Stereo która omija blok obróbki cyfrowej ale nie ma możliwości sterowania chociażby basem. Jakie podłączenie jest najbardziej korzystne do odsłuchu stereo?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.