Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw kolumn do luxmana L530?

jkw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum. Jestem nowym uzytkownikiem forum i widzę tu sporo ciekawych informacji i opinii nt. sprzętu i jego doboru pod kątem wielkości pomieszczeń, preferencji użytkowników i ich gustów muzycznych. W ostatnim czasie nabyłem kilka klocków, wprawdzie starszych, niektóre wymagały naprawy, regulacji czy konserwacji jednak w opiniach, które zanlazłem później na tym forum, nie wyglądają na ostatnie na tej ziemi jakie mi się trafiły. Kupiłem je w zestawie, rzec by można "hurtem" co za tym idzie za w miarę przystępną cenę. Posiadam więc ciekawy wzmacniacz Luxman L530, jednak nie mam do niego kolumn. Chciałbym w związku z tym zwrócić się z pytaniem na tym forum, co osoby doświadczone mogły by mi poradzić do dosyć sporego salonu (ok.60m2), bym mógł cieszyć się pełnią możliwości tego wzmaka. Słucham rocka, jazzu, bluesa, muzyki poważnej i dosyć często elektronicznej. Korzystam z CD, płyt analogowych i sporadycznie taśm kasetowych (magnetofon Excelia po naprawie niebawem zagości również jako część składowa hurtowego zakupu). Chciałbym uzyskać odpowiednie nagłośnienie przy uzyskaniu maksymalnej jakości i czystości dźwięku, nie pozbawionego przy tym dynamiki. Lubię po prostu słuchać rocka głośno, a wieczorkiem nieco ciszej np. improwizacje jazzowe. Przeglądnąłem forum, jest tu sporo opisów i doborów kolumn do klocków, jednak mało jest nt. współpracy Luxmana z różnymi typami kolumn. Tak więc proszę uprzejmie o opinie, na co warto zwrócić uwagę, by za niezbyt duże pieniądze wyciągnąć w miarę maksymalne walory Luxmana? Pewnie posypią się pytania - jakie to są niezbyt duże pieniądze. Otóż nie wiem! Może w miarę opisów i późniejszych odsłuchów zakres budżetowy będę zwiększał by nabyć coś co właśnie wpadnie mi w ucho, a może okaże się że faktycznie za 1-2 tyś dostanę coś co mnie zaspokoi? Trudno mi tak postawić poprzeczkę. Ten sprzęt, który nabyłem zagrał całkiem ciekawie na zestawie Infinity (nie pamiętam numeru) jednak w małym mieszkaniu. Sporo czytałem o polskich starszych kolumnach, sam miałem kiedyś Altusy i Technicsa, jednak nie podobała mi się ich wspólna współpraca. Podobno fajnie prezentują się stare Infinity 90tki, jednak cena jest jak na razie zbyt wysoka (5-6tyś). No, nie wiem, nie będę tu wymyślał, zdam się na fachowców i doświadczenie szanownych forumowiczów licząc, że znajdą się osoby chętne coś podpowiedzieć.

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/62832-jaki-zestaw-kolumn-do-luxmana-l530/

Nie bądż taki dowciapny i wytłumacz koledze ,wszak sam przerabiałeś Luxmany i wręcz twierdziłeś,że stare podstawowe modele grają lepiej od współczesnych "wypasionych" w klasie A.

• 1 miesiąc później...

Ja mam JM-laby ale wcześniej grałem na polskich GLD (Gdańskie Laboratorium Dźwięku) choć renomę maja "średnią" Szczególnie na audiostereo i swoja droga i ja napisałem kilka gorzkich słów na ich temat, to o dziwo właśnie z luxem L530 grały bardzo zacnie

Moje propozycje... tak na gorąco:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Noworosyjsk co ty mu proponujesz za głośniki??? może jeszcze te rewoxy...

Proponuję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a w ostateczności

Ukryta Zawartość

Druga sprawa że mu Luxman 530 w 60m2 nigdy fajnie nie zagra...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.