Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do Naima

drapichrust

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mój system to Naim cd5/nac 112/nap 150. Szukam głośników, które mogłyby zastąpić moje obecne Linn Keilidh.

Linny mam od kilku lat i darzę je ogromnym sentymentem. Pomijając fakt, że wizualnie są dla mnie ideałem, ich brzmienie jest bardzo dojrzałe i spokojne i przyjemne. Można ich słuchać godzinami bez uczucia zmęczenia. Ale z drugiej strony nie często udaje im się mnie zaskoczyć. Są raczej jak wygodny Rolls Royce niż wyścigowy Ferrari. Nie są zbyt angażujące i raczej mało dynamiczne. Scenie brakuje bliskości. Grają raczej "na boki" niż "do przodu".

Nie jestem przekonany, czy dobrze robię chcąc je wymienić, ale mam ochotę posłuchać czegoś nowego. Z mocnym środkowym pasmem i głebokim, czystym basem (tego min brakuje Linnom). Myślę raczej o monitorach.

Mój pokój ma 3,15 x 5m, przy czym głośniki rozstawione są przy krótszej ścianie (czyli 5m mają przed sobą).

Budżet to powiedzmy 3 tys zl.

Słucham wszelkiego rodzaju muzyki (he he, ale ułatwienie),dużo jazzu, a także rocka, min Pink Floyd, Depeche Mode, Radiohead, PJ Harvey, Nine Inch Nails. Ponad wszystko cenię głos Nory Jones, który (sic!) na Linnach brzmi jako żyw. Czy uda się zachować jego naturalność, a jednocześnie poprawić dynamikę i zmieścić w tym dość skromnym budżecie?

https://www.audiostereo.pl/topic/63091-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-naima/

AdamWysokinski, 20 Kwi 2010, 18:43

>Posłuchałbym:

>1) Neat Motive 2 - podłogówka

>i ewentualnie:

>2) PMC DB1 - monitor

>

>Pozdrawiam,

Słuchałem obu modeli.

W Neatach bas (choć bardzo ładny) przyćmiewał pozostałe pasma, które brzmiały raczej płasko i mało ciekawie. PMC podobały mi się o wiele bardziej, pasma były bardzo wyrównane, naturalne, detal i dynamika imponujące, ale brakowało im głębi. Może gdyby były odrobinę większe? TB2 są poza moim zasięgiem cenowym :(

Nigdy nie słyszałem Proaców ani Sonusów. Obserwowałem kilka z nich na aukcji, ale nie odważyłem się kupić "w ciemno". Kupiłem za to B&W CM1 i był to błąd. Środek jest wyrażnie z tyłu. I bas, choć sięga nisko, trochę się męczy. Brakuje swobody i środkowego pasma.

Ja proponuję RLS Elara II. Ta firma z Naimem sprawdza się wybornie. Nie zaszkodzi posłuchać. Osobiście słuchałem ich z Naim 5i-2, Naim 5x oraz Naim Unity. Nie zawiodły. Trudno było się do czegoś przyczepić. Cena nowych, 2800 czyli "mieści się".

Filut, 20 Kwi 2010, 20:15

>Ja proponuję RLS Elara II. Ta firma z Naimem sprawdza się wybornie. Nie zaszkodzi posłuchać.

>Osobiście słuchałem ich z Naim 5i-2, Naim 5x oraz Naim Unity. Nie zawiodły. Trudno było się do

>czegoś przyczepić. Cena nowych, 2800 czyli "mieści się".

Hmm, to może być interesujące. Nigdy nie słyszałem tej nazwy. Dzięki za radę!

Naimy bardzo dobrze grają z Dynaudio myślę, że 52se było by bardzo dobrze - tylko używka, bardzo ważna jest kablologia najlepiej Naima, nie można zapomnieć o zasilaniu, najlepiej zgłosić się z problemem do klubu Naima.

Jak świat światem a ciupaga ciupagą dobre klocki z dobrymi klockami musza zagrać (to może tylko odbywać się na kwestii gustów), jeżeli Naim z Dynaudi nie gra proszę się zgłosić do klubu Naima zapewne wyjaśnią ten problem, bo jak dla mnie to niemożebne?

> drapichrust

skoro linn gra tobie dobrze z naimem, a szukasz czegoś lepiej, to warto zostać z linnem. takie monitory katan z drugiej ręki (moich nie sprzedam) albo z nówek majik 109 może być strzałem w 10-tkę. o ile mnie pamięć nie myli, w twoich obecnych kolumnach jest opcja aktywizacji. potrzebujesz snaxo naim'a i drugą końcówkę mocy. zmieniają się wtedy parametry i brzmienie w dobrym kierunku...

npl, 20 Kwi 2010, 23:24

>> drapichrust

>skoro linn gra tobie dobrze z naimem, a szukasz czegoś lepiej, to warto zostać z linnem. takie

>monitory katan z drugiej ręki (moich nie sprzedam) albo z nówek majik 109 może być strzałem w

>10-tkę. o ile mnie pamięć nie myli, w twoich obecnych kolumnach jest opcja aktywizacji. potrzebujesz

>snaxo naim'a i drugą końcówkę mocy. zmieniają się wtedy parametry i brzmienie w dobrym kierunku...

He he, właśnie sie zalogowałem, żeby sytać o Linn Katan (Majik raczej poza budżetem). Miłeś może okazję ich słuchać? A może Keilidh też słuchałeś i mógłbyś je jakoś porównać? Jeśli chodzi o opcję aktywacji Keilidh- JEST. Ale moje rozeznanie w temacie audio-technicznym ogranicza się raczej do części audio, z techniką u mnie krucho. Nie wiem nawet czym różni się głośnik aktywny od pasywnego i jakie ma to znaczenie dla dżwięku :/ Czy ktoś byłby na tyle wyrozumiały i cierpliwy, żeby mi to po krótce to wyjaśnić...

katany mam w systemie od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. scena, której szukasz na monitorach jest lepsza, słyszalne wypełnienie pomiędzy kolumnami i szerzej. keilidh dawno temu słuchałem i pamiętam że grają fajnie... ale wole monitorki, do podłogówek nie mam serca...

npl, 20 Kwi 2010, 23:51

>katany mam w systemie od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. scena, której szukasz na monitorach

>jest lepsza, słyszalne wypełnienie pomiędzy kolumnami i szerzej. keilidh dawno temu słuchałem i

>pamiętam że grają fajnie... ale wole monitorki, do podłogówek nie mam serca...

Znów nie wiem czy nie palnąłem jakiejś gafy. Pisząc o scenie nie miałem na myśli strereofonii, która akurat w keilidh jest wielkim atutem. Chodzi mi o to, że scena jest dość wycofana, nie ma tego przyjemnego uczucia, że można "dotknąć" instrumey, gdyż są one zbyt daleko. Bardzo podobał mi się "kształt sceny" w B&W 685, niestety brzmiały mało szczegółowo i wokale (choć mocne i bliskie) były troche jak z pudełka. Dlatego skusiły mnie B&W CM1. Okazało się jednak, że kształt sceny jest zupełnie inny niż w 685 :/

do takiego małego pomieszczenia najlepsze będą monitory,

ja swego czasu grałem na audiovector'ach (M1) i mogę je śmiało polecić,

ostatnio dosyć często pojawiają się oferty z drugiej ręki kolumn Naim'a np. SBL czy Ceredo,

SBL'e to jedne z najbardziej udanych modeli Naim'a o wyśmienitym wręcz stosunku jakości dźwięku do ceny, jak będziesz miał trochę szczęścia to można je trafić za ok. 3kPLN (należy szukać modelu wyprodukowanego po 1996 roku)

Piotr111111, 21 Kwi 2010, 09:58

>do takiego małego pomieszczenia najlepsze będą monitory,

>ja swego czasu grałem na audiovector'ach (M1) i mogę je śmiało polecić,

>ostatnio dosyć często pojawiają się oferty z drugiej ręki kolumn Naim'a np. SBL czy Ceredo,

>SBL'e to jedne z najbardziej udanych modeli Naim'a o wyśmienitym wręcz stosunku jakości dźwięku do

>ceny, jak będziesz miał trochę szczęścia to można je trafić za ok. 3kPLN (należy szukać modelu

>wyprodukowanego po 1996 roku)

Masz na myśli Naim Credo (nie Ceredo)? Sprawdzam, ale z tego co widzę oba modele to kolumny, i to dość spore, nie monitory. Miałem swego czasu podobne kolumny, Naim Allae, ale sprzedałem je bardzo szybko. Zdecydowanie za duże.

Czy ktoś zna te głośniki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piotr111111, 21 Kwi 2010, 12:19

>tak Credo, ale jeśli Allae Ci nie odpowiadały tym bardziej Credo nie są dla Ciebie....

>pozostają SBL'e bo do SL 2 masz za słaby wzmacniacz....

W sumie nie wiem czy Allae mi odpowiadały czy nie, na pewno IM nie odpowiadał mój pokój. Myślę, że w wiekszym pomieszczeniu muszą brzmieć dobrze, w końcu ich cena jest zbyt kosmiczna, żeby mogły brzmieć żle. Allae trafiły mi się jak ślepej kurze ziarno, kupiłem je na ebayu za niecałe £500, ale szybko zrozumiaem, że jedyny taki z nich dla mnie pożytek, żeby dużo drożej sprzedać (co czym prędzej uczyniłem). Mówisz, żeby spróbować SBL, ale to zdaje się też kolumny i to sporawe? A to ma grać w 18m2.

Hmmm, trochę dziwne...ja mam 18m2 i Naim Credo 2 i jest naprawdę rewelka!!! a allae to oczko wyżej niż moje ale gabaryty mniej więcej te same...może coś z akustyką??? u mnie po zakupieniu Credo nareszcie PJ Harvey brzmi jak na koncercie;-), Jarboe, Neurosis,NIN, massive attack- ciary na plecach!!!!

Przez kilka lat byłem Naimologiem :-)Miałem Naita 3kę,który był świetnym panaceum na oswojenie Triangle Zephyr. Brakowało jednak finezji na środku a i przestrzeni,choć ta 2ga nie jest w świeicie Naima najważniejsza.Przewaliłem mnóstwo kolumn i ostały się JMLab Electra 905. W cenie 3tys za używane powinny się znależć.Polecam.

zildjian, 22 Kwi 2010, 10:25

>Przez kilka lat byłem Naimologiem :-)Miałem Naita 3kę,który był świetnym panaceum na oswojenie

>Triangle Zephyr. Brakowało jednak finezji na środku a i przestrzeni,choć ta 2ga nie jest w świeicie

>Naima najważniejsza.Przewaliłem mnóstwo kolumn i ostały się JMLab Electra 905. W cenie 3tys za

>używane powinny się znależć.Polecam.

Zbyt finezyjnie nie wyglądają :/ Może gdybym mógł posłuchać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.