Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie subwoofera interkonektem do pre out wzmacniacza

donic

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo wdzięczny byłbym za pomoc w opisanej sprawie. Otóż, od niedawna stałem się posiadaczem subwoofera Kef PSW 2500 (sub pracujący w obudowie zamkniętej), który to podłączam interkonektem z moim wzmacniaczem lampowym Jolida 502 korzystając z wyjścia pre out wzmacniacza opisanego jako Fixed. We wzmacniaczu znajduje się jeszcze jedno opisane jako Variable; w subwooferze z kolei podłączam do wejścia opisanego jako Line in.

Zauważyłem, iż w przypadku kiedy odłączę subwoofer z sieci lecz pozostawię połączenie interkonektowe pomiędzy subwooferem i wzmacniaczem dźwięk ulega zdecydowanej degradacji. Przede wszystkim zmniejszeniu ulega ilość basu, jak również wyższe pasma również zmieniają się in minus w stosunku do sytuacji kiedy grałby sam wzmacniacz bez połączonego interkonektem subwoofera (np. trąbka zaczyna bardzo dziwnie brzmieć/syczeć, jakby część pasma było ucinane/degradowane itp.). Wszystko to powraca do normy (gra tak jak trzeba), gdy:

1) odłączę interkonekt z wyjścia pre out wzmacniacza, czyli wzmacniacz nie jest połączony interkonektem s subwooferem,

2) włączę subwoofer do sieci, czyli subwoofer jest połączony interkonektem ze wzmacniaczem i spełnia swoją funkcję/pracuje.

Czy to jest okey ? Czy to oznacza, że subwoofer nie może być połączony interkonektem ze wzmacniaczem w sytuacji kiedy nie pracuje (jest wyłączony z sieci). Takie ustawienie pojawiło się u mnie w momencie, gdy chciałem porównać jak system gra z podłączonym subwooferem, a jak bez niego.

pozdr, donic

Przede wszystkim to odsyłam do słownika angielsko polskiego albo instrukcji obsługi wzmacniacza.

Variable jest wyjściem do którego powinieneś podłączyć suba bo jest to wyjście regulowane przez potencjometr. Fixed jest wyjściem o stałym poziomie i nie jest sterowalne poprzez potencjometr wzmacniacza.

U siebie nigdy nie zauważyłem podobnych sensacji - ale być może jest to problem związany z masą.

W instrukcji mojego wzmacniacza w ogóle nie mam żadnej adnotacji o tych dwóch rodzajach wyjść pre out, gdyż instrukcja nie została widocznie zaktualizowana. Taki a nie inny sposób zastosowanego podłączenia wynika z:

1) informacji o zalecanym sposobie podłączenia subwoofera uzyskanej w sklepie sprzedającym takie wzmacniacze, (to właśnie tam powiedziano mi, aby subwoofer podłączać do wyjścia opisanego jako Fixed),

2) faktu, iż podłączenie do wyjścia opisanego jako Variable nie powoduje żadnego efektu, czyli subwoofer w ogóle nie wydaje żadnego dźwięku, nie mówiąc już o wpływie regulacji potencjometrem wzmacniacza na subwoofer. Mogę zgłośnić / ściszyć potencjometrem we wzmacniaczu, a pozostaje to bez wpływu efektu na subwooferze brak. Efekt ten jest słyszalny natomiast, gdy subwoofer jest podłączony do wyjścia Fixed, przy czym od razu wyjaśniam, iż na subwooferze mam ustawione oczywiście opcję Auto.

No cóż, zadzwonię jeszcze raz do sklepu, jeżeli tutaj na Forum nie znajdzie się jakieś rozwiązanie.

Dzięki i pozdr

donic

Dosyć dziwne. U mnie w pre Arcama mam wyjście pre-out zarówno regulowane (variable) jak i fixed (zone 2 pre-out). W przypadku Twojego podłączenia wydaje mi się, że wyjście fixed Jolidy to odpowiednik zone 2 w moim wzmaku. NIe wiem czy tego nie słychać, ale u mnie zdecydowanie się to nie sprawdziło: przy niskich poziomach głośności basu było za dużo, przy dużych - za mało. NIe znam Jolidy, ale spróbuj jeszcze takiego tricka: kup przejściówkę rca-jack stereo i podłącz się do wyjścia słuchawkowego Jolidy. Powinno to dać pogląd, jak powinien pracować sub aktywny.

Powrót po dłuższej przerwie...

coś tu jest wyraźnie popieprzone.

Variable to w normalnym sprzęcie jest wyjście regulowane i nie sądzę aby Jolida wbrew znaczeniu słów!!! i zdrowemu rozsądkowi coś pozmieniała. Spróbuj jeszcze raz i spróbuj użyć regulacji głośności suba i go po prostu pogłośnij - ale z wyczuciem. Powinieneś dojśc do takiego poziomu, że sub będzie ledwie słyszalny - ale dający podstawę. Efekt powinien być taki, że wraz ze zmianami głośności wzmaka powinna iść zmiana głośności suba.

Później pozostanie Ci ustawienie fazy, odcięcia i stromość zbocza jak masz taką regulację.

Kuźwa... przecież to nie może być takie trudne:)

Nic więcej nie da się tutaj powiedzieć. Po pracy spróbuję, a jeżeli nie zadziała, to będę musiał dać do sprawdzenia te wyjścia.

Dzięki i pozdr, donic

romekjagoda, 7 Maj 2010, 10:08

"...

Dosyć dziwne. U mnie w pre Arcama mam wyjście pre-out zarówno regulowane (variable) jak i fixed

(zone 2 pre-out). W przypadku Twojego podłączenia wydaje mi się, że wyjście fixed Jolidy to

odpowiednik zone 2 w moim wzmaku. NIe wiem czy tego nie słychać, ale u mnie zdecydowanie się to nie

sprawdziło: przy niskich poziomach głośności basu było za dużo, przy dużych - za mało.

..."

Dopiero teraz mnie to zainteresowało i zwróciłem na to uwagę, czy możesz rozwinąć co (jakie połączenie) u Ciebie się zdecydowanie nie sprawdziło (a jakie się zatem sprawdziło)?

pozdr, donic

Wielkie dzięki za pomoc. Nie dość, że gra po podłączeniu do wyjścia Variable, to jakość tego grania jest dużo lepsza; piszę o pierwszym wrażeniu po przełożeniu kabelków, gdyż teraz jeszcze zabawa z ustawianiem poziomów. Jeszcze raz, dzięki.

pozdr, donic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.