Skocz do zawartości
IGNORED

mam zamiar kupić amplituner mam dylemat który wybrać yamaha v630, onkyo TX-SR600, czy denona AVR-1803???

Rekomendowane odpowiedzi

dzis w nocy podlaczylem wlasnie moj nowiutki Onkyo TXSR 600. Jest latwy w obsludze, wyglada bardzo solidnie, ma sporo fajnych opcji konfiguracyjnych no i to co najwazniejsze, czyli bardzo przyjemne brzmienie. Jedno na co zwrocilem uwage (na razie) to to, ze skala glosnosci jest od 0-100, ale zeby bylo w miare (nie bardzo) glosno trzeba nastawic az na 60-65. Troche bez sensu, ale trudno.

Gość maciekw do Mika

(Konto usunięte)

Nie jest bezsensu, gdyż twój słuch nie działa liniowo, a logarytmicznie. Gdyby regulacja dźwięku była w twoim amplitunerze liniowa, to miałbyś trudności z ustawieniem poziomu dźwięku przy cichym słuchaniu.

Gość Mik do maciekw

(Konto usunięte)

OK, ale jezeli najdzie mnie ochota, zeby naprawde glosno posluchac, to amplituner bedzie musial pracowac praktycznie na pelnych obrotach. Czy nie bedzie wtedy znieksztalcal sygnalu? Czy to bedzie bezpieczne dla glosnikow?

Jedrek, osobiscie wybralem Onkyo, jaka lepsza rekomendacje moglbym Ci dac? Moja rada jest taka, zebys kupil Onkyo. Przygladalem sie dokladnie tym samym modelom, ktore wymieniles.

oczywiście że YAMAHA, sam mam onkyo 494 (do kina domowego) i jest OK z tym że słuchałem Yamahy 630 i jest o klase lepsza.

Jestem bardzo zadowolony ze swojego Denona 1803. Zamiast bajerow typu DSP( Denon ma tylko 7 DSP a Yamaha ponad 40)czy "kinowe sluchawki" mam bardzo naturalny dzwiek ktorego nie trzeba niczym 'podbijac" ani korygowac. DVD "Yes Symphonic" na DTS brzmi niesamowicie - jest to amplituner na ktorym filmy i muzyka wychodza swietnie.

Gość Jędrek

(Konto usunięte)

Ok pomyśle.. tylko mam jeszcze takie pytanie: Z tego co czytałem tylko yamaha nie ma DTS ES Discreet 6.1 czy to jest ważna funkcja? Czy dużo filmów ją posiada? I co to znaczy że ta yamaha jest "DTS-ES compatibile"?? To znaczy że nie ma pełnego wsparcia do tego formatu? Z góry dziękuja za odpowiedź

Moim zdaniem, ale podkreślam moim zdaniem Yamaha 630 to najlepszy amplituner w tej cenie, a konkurencja wciąż nie osiągnęła takiego poziomu w tym zakresie cenowym. A to że ma mnóstwo , niektórych całkiem niezłych trybów DSP nie ma nic do rzeczy, gdyż Cinema DSP bije na głowę wszelkie układy DSP jakie znam, a tryb DD, DTS enhanced chciałbym mieć nawet w swoim Rotelu RSP 1066...

Witam i Pozdrawiam. Ja posiadam Yamahe 530 rds i wedlug mnie do kina domowego jest najlepsza. Po pierwsze ze wzgledu na cinema DSP, a po drugie ma potezny sub-bass, ale do nagrac stereo sie Yamaha sie nienadaje. Mam jeden amplituner i wzmacniacz, na wzmacniaczu mam dynamiczny mocny ddzwiek, a na Yamaszce miekki ale niski.

Polecam Yamahe

widze ze wiekszosc opowiada sie za yamahą ale mozecie mi przyblizyc troche bardziej sprzet onkyo i denona??? z góry dziekuje

Prosze bardzo. Denon AVR 1803 ma wszystko :

Dolby Digital Surround EX, Dolby Pro Logic II & DTS ES Discrete 6.1 A/V Receiver • Dolby Digital, including Surround Ex decoding • Dolby Pro Logic II decoding with Cinema and Music Modes • DTS ES Discrete 6.1, Matrix 6.1 decoding • DTS Neo:6 Cinema & Music Surround decoding • Analog Devices Melody 32-bit Fixed Point DSP processor • 6 Channels equal power amplifier section • 80 watts per channel (8 ohms, 20 Hz-20 kHz,

Nie wiem nie slyszalem ale na pewno jest dobry. W tej klasie licza sie Denon, Yamaha, Onkyo i Marantz. Reszte mozna sobie darowac.

Gość Jędrek

(Konto usunięte)

Musi Ci ktos inny pomoc - nie mam rozeznania na rynku polskim - mozesz kupic dwa duze na przod i mniejsze tylne albo zestaw 4 mniejszych ( i centre) plus subwoofer.

Osobiscie nie wierze w "malzenstwo" glosnikow i wzmacniacza. Dobre glosniki zagraja dobrze z kazdym z wymienionych przeze mnie firm.

Gość Jędrek

(Konto usunięte)

Dobra zdecydowałem się na Onkyo (zależy mi na opcjach, jak kupie yamahe to mogę po około roku żałować że nie mam discreet a wtedy filmów z tą opcją może być bardzo dużo, nie tak jak dziś) Kupuję go za około tydzień.. może ktoś ma na niego taką wadę żebym się zastanowił, co? ;) Wiem że może yamaha ma lepszą jakość dzwięku, ale co z tego.. nie mam dużego pokoju ani nie będe miał kolumn za 5tyś sztuka żeby to usłyszeć... Pozdrawiam

Nie rozumiem wiec, po co te opcje. Czy one nie sluza poprawie dzwieku?

Przepraszam, ale jesli piszesz, ze nie zalezy Ci na jakosci dzwieku, to po co Ci drogi sprzet. Przeciez te wszystkie "bajery" wg. producentow maja sluzyc lepszej jakosci.

Jesli piszesz, ze nie masz kasy na drogie kolumny to i tak nie uslyszysz zadnej roznicy - czy jest jakas funkcja, czy nie...

Lepiej kup tanszy amplituner i lepsze glosniki.

Gość jedrek do rafiego

(Konto usunięte)

jak niezalezy mi na dobrym dzwieku z tego co sie dowiedziałem onkyo takze ma bardzo dobra jakosc dzwieku a do tego ma wszystkie formaty a dla mnie głosniki za 1000zl od sztuki bez suba to juz szyt marzen.A pozatym zeby kupowac sobie głośniki po 10 kafli od sztuki trzeba miec zle w głowie!!!!

I chcesz wydac 2,5 kafla na amplituner zanim go posluchasz i porownasz z innymi - w tym systemem stereo - tylko z tego, co sie dowiedziales od grupowiczow?

Gość jedrek do rafiego

(Konto usunięte)

Bynajmniej... najpierw pójde do sklepu gdzie mi te amplitunery podłączą.. jeśli jakość dzwieku Onkyo i Yamahy będzie podobna to biore onkyo.. jesli yamaha ma naprawdę dobry dzwięk to się zastanowie

Gość Krzysiek K.

(Konto usunięte)
Gość Jędrek

(Konto usunięte)

No właśnie nie ma! Jakby miała to bym się nie zastanawiał.. ona nie ma kodowania Discreet tylko matrix oraz nie ma neo:6 (chociaż to nie jest dla mnie wazne) a obie funkcje ma Onkyo. Pozdrawiam

Gość rafi do Jedrka

(Konto usunięte)

Jesli Ci to w czymkolwiek pomoze, to w ostatnim What Hi-Fi? jest test wymienionych przez Ciebie wzmacniaczy + odpowiadajace cenowo Sony i Marantz. Warto przeczytac.

przepraszam - u mnie jest dosc wczesnie - chodzi mi o test amplitunerow - What Hi-Fi? mozna chyba dostac w Empiku.

Gość dynamiczne i latwe

(Konto usunięte)

mam na mysli oczywiscie kolumny. dynamiczne i latwe do napedzenia tak, zeby poradzil sobie z nimi moj Onkyo TXSR-600 i zeby w tym polaczeniu dobrze brzmiala muzyka w trybie stereo (prosze o powstrzymanie sie od komentarzy, ze muzyki nie slucha sie przez amplituner i ze za ta cene moglbym miec lepszy wzmak stereo, bo ten watek juz przerobilem ;-) ) Z niektorych ulubionych wykonawcow moge wymienic Metallike, Madonne, Red Hot Chili Peppers i np. Stinga. Na dwie kolumny moge w tej chwili przeznaczyc do 3 tysiecy. Co proponujecie szanowni forumowicze? Zastanawiam sie bardzo powaznie nad Paradigmami Monitor 7. Dzieki za wszelka pomoc.

• Pokaż nowe odpowiedzi