Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zegarka teraz używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

stary bej

na razie obstawiam Seiko 5.

Choć na forum zegarkowym odradzali wersję z dedykowaną bransoletą. Twierdzili, że bransolety Seiko robione z niepełnych ogniw dosyć szybko się zużywają, a z racji niestandardowych uszu nie można założyć zamiennika lub paska.

Szkoda, bo seria president naprawdę jest ładna, a jak już wcześniej wspominałem, zegarek będzie traktowany również jako biżuteria (biżuteria, na która mogę sobie pozwolić finansowo)

Z drugiej strony jeszcze chodzi mi głowie odradzana bateryjna Adriatica Classic (na klasycznych uszach z szafirowym szkiełkiem, no i teoretycznie Swiss Made...)

Edytowane przez marcinw899

@jozwa maryn

Może taki Ci poprawi nieco humor ?

Szukasz przecież sikorów z małych serii, a ten jest nawet produkcji polskiej ;-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chińsko-polskiej, z naciskiem na chińskiej...tutaj nie chodzi chyba o poprawianie humoru tylko o to , że jak się nie ma nic do powiedzienia w danym temacie to sie nie pisze, kiedys tak bylo na tym forum i ludzie się od siebie uczyli , teraz jest inaczej, teraz na temat o zegarkach wchodza ludzie nie majacy pojecia o zegarkach tacy jak Ty i pi..dolą głupoty .... to jest ta różnica....i nie myslę , ze kogoś Ty czy ktokolwiek inny kupujący zegarek na targu od cygana w jakiś sposób zainspirował, można jesc pasztetową , oczywiscie, można miec na reku 'elektronika' tylko widzisz temat nie jest o tym jak zapchać kichę za 5 pln czy jak kupić zegarek za 5 dolarów... tutaj nikt sobie zegarkiem za 10.000 pln nie doda inteligencji czy nie zastąpi sreber rodowych, idzie się i kupuje taki zegarek , tak jak się kupuje poledwice zamiast pasztetowej czy torbę z dobrej skóry zamiast plecaka z nylonu, nie zrozumiesz tego .....

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

mam jeszcze w piwnicy stylizowany napis "Warszawa" z błotnika lub klapy bagażnika M20 :-) Wstawiłbym sobie do gablotki :-)

chińsko-polskiej, z naciskiem na chińskiej...tutaj nie chodzi chyba o poprawianie humoru tylko o to , że jak się nie ma nic do powiedzienia w danym temacie to sie nie pisze,

Nie wiem jak u Ciebie z pisaniem, ale czytanie to mocno kuleje. Bo kilka stron wcześniej Jozwa chciał kupić zegarek Gerlach.

Zbudowany na mechanizmie tego samego producenta chińskiego czyli Sea Gull ST-25 - kopi Unitasa, którą "zeszwajcaryzowaną" wstawia Panerai do swoich sikorów za n-dziesiąt tysięcy złotych.

Edytowane przez Arku
Gość stary bej

(Konto usunięte)

@electro

Ci co się na wszystkim znają, tak naprawdę nie znają się na niczym.

A jak czytam takie wpisy jak Twój, to widzę że masz wszelkie zadatki na takiego "wiejskiego filozofa" - przepraszam za to określenie ludzi mieszkających na wsi.

Edytowane przez stary bej

@electro

Ci co się na wszystkim znają, tak naprawdę nie znają się na niczym.

A jak czytam takie wpisy jak Twój, to widzę że masz wszelkie zadatki na takiego "wiejskiego filozofa" - przepraszam za to określenie, ludzi mieszkających na wsi.

Osoby takie jak Ty nie są w stanie mnie obrazić, nie obrażając ludzi na wsi oczywiście. Twoje wpisy świadczą o Tobie i to wystarczy.

sprawa wygląda obecnie w ten sposób że idzie np. electro do sklepu i kupuje skórzaną torbę - zrobioną z nylonu i jest dumny ze ma skórzaną.

No ale to już nie kwestia zrozumienia tylko osobowości.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Osoby takie jak Ty nie są w stanie mnie obrazić, nie obrażając ludzi na wsi oczywiście. Twoje wpisy świadczą o Tobie i to wystarczy.

Nie widzę nawet takiej potrzeby, aby Cię obrażać.

Sam się podkładasz.

sprawa wygląda obecnie w ten sposób że idzie np. electro do sklepu i kupuje skórzaną torbę - zrobioną z nylonu i jest dumny ze ma skórzaną.

No ale to już nie kwestia zrozumienia tylko osobowości.

Raczej osobliwości ;-)

Bo to marzyciel.

Skórzaną torbę ma tylko swoją.

Nie widzę nawet takiej potrzeby, aby Cię obrażać.

Sam się podkładasz.

Raczej osobliwości ;-)

Bo to marzyciel.

Ja nie jestem dla Ciebie w ogole partnerem do rozmowy gdyż Twoje kompleksy są wieksze niz Twoja osoba. Opierając sie na doświadczeniu życiowym unikam ludzi Twojego pokroju gdyż wiem , ze nic nie wnoszą pozytywnego. Tylko tyle. Jesteś nieudacznikiem życiowym dorabiającym ideologie do ładnego zegarka, ładnej torby i ładnego kawałka polędwicy. Szkoda mi czasu na dyskusję z Toba. Zostań przy pasztetówce, ale pozwól innym spokojnie dyskutować. Kładę na Ciebie ignora , bez odzewu.

Nie no moze ma jeszcze jedną :-) To nie jest taki wielki wyczyn. Też kupiłem teczkę w sloonie z "ZACNYMI" wyrobami skórzanymi - podobno włoską - za niespełna 100 złotych polskich. I z jakiejś tam skóry jest - przynajmniej w części :-)

Ale generalnie wole takie torby z nylonu, bom wieśniak, ćwok i głupi cham - więc lubię takie lżejsze i praktyczniejsze. W dodatku wygląda jak do laptopa :-) To już prawie tak jak Panerai ze szwajcarskim werkiem z Pekinu :-) :-) :-)

Edytowane przez Arku
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ja nie jestem dla Ciebie w ogole partnerem do rozmowy gdyż Twoje kompleksy są wieksze niz Twoja osoba. Opierając sie na doświadczeniu życiowym unikam ludzi Twojego pokroju gdyż wiem , ze nic nie wnoszą pozytywnego. Tylko tyle. Jesteś nieudacznikiem życiowym dorabiającym ideologie do ładnego zegarka, ładnej torby i ładnego kawałka polędwicy. Szkoda mi czasu na dyskusję z Toba. Zostań przy pasztetówce, ale pozwól innym spokojnie dyskutować. Kładę na Ciebie ignora , bez odzewu.

Zgadza się, nie jesteś.

Nawet nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem co i kto napisał.

Ja nic nie pisałem o polędwicy, czy pasztetowej.

Sio sekserze dalej kury macać.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Podział zegarków na grupy;

NIEZALEŻNI:

Svend Andersen, George Daniels, Philippe Dufour, F.P.Journe, Vincent Calabrese, Paul Gerber, Franck Muller, Thomas Prescher, Nicolas Delaloye, Tai Yu Kiu, Peter Speake- Marin, Kari Voutilainen, Christiaan Van der Klaauw, Antoine Preziuso, Miki Eleta, MB&F, Roger Dubuis, Richard Mille, Harry Winston, Hautlence, Urwerk

ARCYDZIEŁO ZEGARMISTRZOSTWA:

Patek Philippe, A. Lange&Sohne, Vacheron Constantin, Audemars Piguet, Breguet

MANUFAKTURY HI END:

Girard- Perregaux, Ulysse Nardin, Zenith, IWC, Blancpain, Daniel Roth, DeWitt, Jaeger-LeCoultre

ZEGARKI LUKSUSOWE:

Rolex, Glashutte Original, Parmigiani, Credor, BLU, Alain Silberstein, Cartier, Chopard, Moser &Cie, Carl F. Bucherer, Hublot, Piaget, Quinting, Jaquet Droz

ZEGARKI WYSOKIEJ JAKOŚCI:

Breitling, Corum, Vulcain, Uniwersal Geneve, Eberhard, Perrelet, Chronoswiss, Porsche Design, Panerai, Kelek, JeanRichard, Graham, Ebel, Eterna, Concord, Bedat & Co, Wyler, Van Cleef& Arpels, Bovet, Mont Blanc, Union, Tag Heuer, Paul Picot, De Grisogono, Omega

ZEGARKI ŚREDNIEJ KLASY:

Maurice Lacroix, Baume&Mercier, Milus, Oris, Certina, Rado, Longines, Alpina, Raymond Weil, Ball, Cimier, Edox, Revue Thommen, Epos, Davosa, Glycine, Movado, Hamilton, Maurice De Mauriac, Mido, Stowa, Bvlgari, Frederique Constant, Louis Erard, Locman, Bulova, Fortis

MARKI BUDŻETOWE:

Tissot, Doxa, Cyma, Adriatica, Atlantic, Festina, Seiko, Citizen, Candino, Delbana, Rotary, Swatch, Zeno, Zodiac, Timex, Claude Bernard, Roamer, CK Watches, Casio, Lorus

Spis zaczerpnięty ze strony anglojęzycznej, jak znajdę adres to wkleję.

Przepraszam za pomyłkę - spis pochodzi ze strony polskojęzycznej.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/44942-piramida-prestizu-marek-zegarkowych/

Należy tylko dodać że większość wymienionych to są tylko NAZWY. marki należące do większych grup kapitałowych w ramach których występuje pozycjonowanie cenowe produktów.

Na przykład Berguet robiący "ręcznie" zegarki za setki tysięcy należy do grupy Swatch razem a kilkunastoma innymi markami. Zegarki w ramach grupy korzystają z tych samych źródeł zaopatrzenia i bardzo często się zdarza że rożne modele jednej marki aspirują do wyższych cenowo przedziałów zgodnie z podana klasyfikacją i odwrotnie maki postrzegane jako drogie wypuszczają serie znacznie tańszych produktów

To jest tylko taki ranking zrobiony przez równie mądrego co krakowscy fani zegarkowi. Ktoś inny będzie miał nieco inną ocenę rynku.

Edytowane przez Arku
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Masz Arku rację.

Trudno zbudować prawdziwą "piramidę" jakości zegarków.

W sąsiadujących (umownie) ze sobą grupach, są względnie tanie i bardzo drogie.

Każda firma produkuje różne modele, o różnych cenach.

Co do cen, a w zasadzie chłonności rynku na drogie zegarki, to nie sądziłem że to Hongkong wiedzie prym (?).

http://luxclub.pl/kat,1016259,wid,14775392,wiadomosc.html?_ticrsn=3&ticaid=6f96f

Bardziej słyną z podróbek ;-)

Edytowane przez stary bej
  • Redaktorzy

@jozwa maryn

Może taki Ci poprawi nieco humor ?

Szukasz przecież sikorów z małych serii, a ten jest nawet produkcji polskiej ;-))

Ukryta Zawartość

Ten jest ładny, chociaż w znacznej części chiński. Projekt i montaż na pewno polski, nie wiem natomiast, czy jakieś elementy są krajowe. Zegaerk na pewno ma wartość kolekcjonerską, natomiast raczej go nie kupię, bo jest dla mnie trochę zbyt sportowy. W ciągłym obrocie mam teraz dwa zegarki, jeden na codzień, drugi jako heavy duty w teren. M20 jest dla mnie zbyt udziwniony jako codzienny, a zbyt delikatny jako terenowy. Planuję natomiast zakup trytowego zegarka Gerlacha na automatycznym mechanizmie seagull, gdy już będzie w sprzedaży. Wysoka wodoszczelność i stałe podświetlenie indeksów to dokładne to, czego potrzebuję w pracy, natomiast stosunkowo dyskretny projekt pozwala nosić go do wszystkiego poza ewentualnie garniturem.

Nawiasem mówiąc, koncepcja Xicorr M20 nawiązuje wyraźnie do pomysłu, jaki przyświecał zegarkowi Frederique Constant Austin Headley.

Ukryta Zawartość

Przecież Gerlach też był chiński. Nawet ceny tych zegarków są podobne. A jakaś tam Polpora to niby na czym jest? Może na szwacarach które nigdy Szwajcarii nie widziały a chcieli za nią dwa razy tyle.

Ten Xi(si)corr też ma model wodoszczelny. Jest o nim na ich stronie internetowej.

Nie widzę w tym nic niestosownego. Chińczycy potrafią zrobić dobry mechanizm i jak się orientowałem nie produkują ich od dzisiaj. Na forum chinawathes pokazywano zegarek wojskowy wzorowany na chińskim modelu z 1963 roku i mechanizmie sea gull który miał jak opisano pasowanie luzu na kamieniach. Werk wyglądał jak u hi-endowych szwajcarów i przekraczał to co pokazują za szybkami automaty na mechanizmach ETA.

popatrz nawet na zagarkiklub pokazali tego Sea Gull z 1963 roku i porównania do klasycznych zegarków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

I wielu tak robi, w sejfach trzymając oryginały, a nosząc repliki.

A możesz mi podać miejsce gdzie takie repliki można kupić?

Jakiś link do sklepu z cennikiem bo bardzo ciekawą informację podałeś i z chęcia bym się przyjrzał takiej ofercie.

możesz mi podać miejsce gdzie takie repliki można kupić?

Nowy Jork, dzielnica chińska :-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ukryta Zawartość

najprawdopodobniej szepnę się na ten model.

Ukryta Zawartość

a co za problem zamówić taką z logo IWC?

jak się kupuje zegarek za 300tys. to za kolejne 3tys. zrobią dowolną replikę.

W zaścianku żyjesz więc nie wiesz że są takie usługi polegające na wytwarzaniu gadżetów reklamowych, grafik nadruków itp. Dorobienie tarczy to żaden problem.

Do niedawna działała strona z tak zwanymi zegarkami kolekcjonerskimi. Monża było sobie kupić na przykład patek philipe za około 1000zł. Stronka znikała potem się pojawiała i znowu znikała za sprawą handlarzy z krakowa zrzeszonych w zegarkiplub.pl.

Wszystkie te kopie były na bardzo dobrych mechanizmach więc w sensie czysto szpanerskim były trochę bez sensu. Normalny człowiek woli kupić sobie sea gull albo parnisa zamiast podróby pateka na ich mechanizmach.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

W zaścianku żyjesz więc nie wiesz że są takie usługi polegające na wytwarzaniu gadżetów reklamowych, grafik nadruków itp. Dorobienie tarczy to żaden problem.

Może i w zaścianku. Ale prawa autorskie są u nas respektowane. I wiem jaki jest za to paragraf. Wy za to w dużym świecie się macie dobrze. Możecie robić co chcecie. Nawet IWC u znajomego.

Zresztą świetny pomysł na biznes. Zacząć robićsame tarcze z dobrym napisem i niech sobie każdy do zegarka zamiast swojej tarczy włoży. Już można się w towarzystwie pokazać. REWELACJA.

Ale oddaje jak widzę mentalność tutaj prezentowaną więc zaskoczenia nie ma.

Edytowane przez HQ150

Tak,.... replika IWC z logo Parnis. To noszą na ręku kolekcjonerzy drogich czasomierzy na co dzień.

na czajna -łoczys piszą dużo o parnisach i innym g.wnie, jak domalować cyferki, wymienić mechanizm itd., kopalnia wiedzy, nie wiem czy dla typowego klienta jest przyjemnością kupić zegarek z niedomalowanymi wskazówkami przez biedne, niedożywione chińskie dziecko, trudno zresztą mieć do tego dziecka jakiekolwiek pretensje.....

jesli chodzi o wannabe iwc podalbym kilka tanszych modeli, ale na pewno nie ten szrot....

Może i w zaścianku. Ale prawa autorskie są u nas respektowane.

O prawach autorskich wiesz tyle samo co o wszystkim innym więc się nie podkładaj. Te same mechanizmy uzywa Panerai.

Co za problem zamówic jego kopie na sea gull u dowolnego zegarmistrza???

Masz przykład z Polski zegarków Gerlach, zrobinych praktycznie od nowa za 1000złotych.

Kopi się nie wytwarza do sprzedaży, bo wtedy byłaby to zwykła podróba i można by zatrzymać towar na cle.

Ale na zamówienie w kilku sztukach można wszystko zrobić. Jak właściciel Bergueta sobie zachce to mu zrobią takiego na mechanice sea gull. jak odpowiednio zapłaci sam Swatch mu osobiście dorzuci kopie do oryginału.

Przeważnie jednak takich zegarków się zwyczajnie nie nosi, tylko lokuje w nim kapitał.

@electro Ty się już taka wiedzą tutaj wykazałeś, że można ją Tobie palcem namacać.

Na "russiawatches" zapewne pokazują jak domalować cyferki bo biedne rosyjskie rączki niedożywione ich nie zdołały domalować.

A Panerai bierze mechanizmy chińskie via Szwajcaria i jest super.

A Bisset z napisem swiss made na tak samo szwajcarskich ETA nie jest super, bo handlarze z krakówka nimi nie handlują. Ale jak się pojawił reklamodawca to od razu się tam na ich "profesjonalnym" forum zrobiły całkiem dobre.

Edytowane przez Arku
  • Redaktorzy

Ukryta Zawartość

najprawdopodobniej szepnę się na ten model.

Zwróć uwagę na rozmiary. Klasyczne modele Seiko mają przedwojenne wymiary, są małe jak na dzisiejsze standardy.

Ukryta Zawartość

Do 36mm średnicy. Teraz standard to 42mm a są już cebule po 47-54mm. Nie dosyć że szpanerskie, żeby widać było, to jeszcze niewygodne bo mankiet od koszuli wydziera.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.