Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIO NR.100 KONKURS

belmondo

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem wszędzie w necie o poprzednich modelach NAD'a.

Nic nie znlazłem o 3025,3050 czy 3070 - tak jakby ich wogóle nie było - a to nie pozwala odpowiedziec na pytanie nr 84.??!!!

Jeszcze jedno: który model cd philipsa był testowany w audio jako pierwszy cd721, cd740 cd751

(ten ostatni raczej nie bo przed nim był chyba cd72 czy 74)

Byłbym wdzięczny również za odpowiedź na pytanie 22:

Konstrukcja dual-mono pozwala:

a) utrzymać stałe napięcie bez względu na impedancję obciążenia

b) utrzymać pełną moc bez względu na liczbę wysterowanych końcówek mocy

c) proporcjonalnie zwiększać moc w każdym kanale wraz ze wzrostem liczby obciążonych kanałów

• 1 miesiąc później...

Konkurs, konkurs i po konkursie. Zapoznałem się z wynikami i krew mnie zalała. Dwa razy mnie zalała.

Raz:

Bo nie wysłałem kuponu. Dlaczego ?

Bo byłem pewny , że mając 70-75 punktów nie załapię się do pierwszej setki. Wydawało się, że każdy kto ma

dostęp do archiwalnych numerów Audio będzie w stanie granicę 75 punktów swobodnie przekroczyć.

Ja nie posiadam wszystkich starych numerów Audio , ale widać po wynikach konkursu, że mało kto je posiada.

Dwa:

Bo redakcja nie przygotowała się do konkursu. Trzy pytania były błędne. Poszukując odpowiedzi na te

pytania straciłem czas, wymieniłem kilkanaście maili z innymi uczestnikami konkursu, a tu panowie redaktorzy rozbrajająco piszą, że im się pomyliło, bez słowa przepraszam.

Życzę wygranych , szczególnie tym osobom z którymi wymieniałem maile. Zapowiadana dogrywka to chyba żart prima-aprilisowy, bo w regulaminie konkursu nie było o tym mowy, a podstawową zasadą wszelkich konkursów, gier, zabaw jest niezmienność reguł w trakcie.

pozdr. Krzysiek

A ja po zapoznaniu sie z odpowiedziami w kwietniowym Audio bardzo sie zdziwilem ( pytanie 36 ), ze kolumny Utopia, ktore pojawily sie w ofercie JMLaba w pierwszej polowie lat 90-tych mialy membrany glosnikow nisko i sredniotonowe zrobione z polikewlaru. Mi sie wydawalo, ze pierwsza kolumna serii Utopia byl model Grande , ktory NAPEWNO mial membrany z kompozytu W. Czyzby wiec byly wczesniej jakies inne Utopie ? Moze ktos ma na ten temat jakies informacje ?

pozdr.

Arkadix

No, dobra - przyznam się - ja wysłałem - nie sprawdzałem jeszcze jakie były wynik - ile zrobiłem błędów - gdzie Oni zrobili błędy itp ... , ale dostałem już info z AVT - jestem gdzieś tak bardzo blisko połowy tej setki "szczęśliwców" ;-)

I teraz mam zagwozdkę - w zasadzie traktowałem to w formie próby/zabawy itp... (zwłaszcza, że po1. nie mam wszystkich nr Audio, po 2. - spędziłem na to tylko (aż ?) dwa wieczory ...) - no ale skoro "wygrałem" ? to teraz kusi mnie żeby się przejśc - gdybym był z Warszawy nie było by problemu - ale z Krakowa to już kawałek - koszty- więc musiałoby mi się to choć potencjalnie "opłacać" ... i tu dochodzę do sedna : co Waszym zdaniem warto kupić ? /wiem, że każdemu potrzebne co innego , że każdy ma swoje preferencje itd. itp. ../ ale co Wy byście kupili ?

I czy w ogóle warto ? Wiadomo przecież, że w hurtowniach , u Tip'ów , a nawet czasem u dystrybutorów można kupic duuużo tanie - czasem blisko tych 50% które Audio "łaskawie" oferuje ... Więc pytanie - czego NIE można "normalnie" kupic taniej ??? Może zechcecie się wypowiedzieć ?

Pzdr

Witam (mój pierwszy wpis).

No dobra, ja też się przyznam, że wysłałem. Traktowałem to jako dobrą zabawę, a do wysłania (o dziwo!) nakłoniła mnie żona. Ulokowałem się pod koniec "szczęśliwej" setki, więc nie mam takiego problemu jak Vonda - podejrzewam, że zostaną mi do wyboru klocki w cenie powyżej 30 000 PLN ;-) tak więc nie specjalnie zawracałem sobie głowę tym, co warto ewentualnie wybrać. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że im droższy sprzęt tym potencjalnie większy zysk.

Prawdopodobie pojadę, choćby dlatego, że nigdy nie byłem na tego typu imprezie. Watpię jednak, bym coś kupił.

Jeszcze odrobina refleksji: z dobrej zabawy konkurs przerodził się (dla mnie) w bardzo irytującą sprawę. Bo jak np. mam traktować pytanie o DVD-Audio? Mam DVD-Audio "Noc w Operze" Queen'u, gdzie jak byk jest teledysk z "Bohemians Rhapsody". Więc dlaczego prawidłową odpowiedzią jest: "tylko dźwięk 2 i 6 kanałowy"? Dlatego że to DVD-Audio jest jakąś hybrydą, a redakcji chodziło o "czyste" DVD-Audio? Nie bardzo rozumiem - długość fali lasera jest identyczna. Odpowiedź można zinterpretować na obydwa sposoby. I bądź tu mądry ...

Swoją drogą żałuję, że nie znalazłem tego wątku wcześniej - przysiągł bym, że w ProAc 100 jest otwór stratny a nie bass-reflex; na ale z Jóźwą nie będę się spierał ;-)

W końcu chodziło przecież m.in. o to, by samemu zmierzyć się z pytaniami.

Serdeczne pozdrowienia

krzys_mak: "Zapowiadana dogrywka to chyba żart prima-aprilisowy, bo w regulaminie konkursu nie było o tym mowy, a podstawową zasadą wszelkich konkursów, gier, zabaw jest niezmienność reguł w trakcie".

Cóż, jak pisałem w innym wątku: doświadczenie z "Audio" uczy, że zasady gry mogą być przez redakcję "korygowane" w każdej chwili. Kto był na finale poprzedniego dużego konkursu, ten pamięta: zasady przyznawania nagród osobom z najlepszymi wynikami zostały diametralnie zmienione w ostatniej praktycznie chwili, tuż przed losowaniami. Nauczony doświadczeniem, i w tym przypadku spodziewałbym się radosnej niespodzianki, w stylu redakcji.

Cóż, tym razem osoby "odsiane" w sposób niezapowiedziany, czy niezgadzające się na żadne dogrywki, ew. sprawę w sądzie mają wygraną. Co z tego, skoro rzetelność Audio - już od pewnego czasu bardzo nisko przeze mnie oceniana - wali się (w mojej opinii) na pysk. A kiedyś było to wysoko przeze mnie cenione pismo...

BTW, w konkursie udziału nie brałem.

>>>Teo

Podać Audio do sądu .....hm..... ciekawy pomysł........ jakby zapuszkowali redaktora naczelnego....kolejny numer byłby pisany w celi......wpływ akustyki więzienia na brzmienie......pewnie nic z tego ze względu na niską szkodliwość czynu .......

Jaką niespodziankę zafundowało Audio podczas finału konkursu 5 lat temu ?

Krzysiek

Instrukcja obslugi do polskiej prasy audio moze sie zmiescic w 2 punktach:

1. Nie przejmowac sie tym co tam pisza.

2. W miare mozliwosci w ogole nie kupowac.

Co do konkursu w Audio - bez komentarza - bardzo 'profesjonalne' podejscie do tematu.

Opisane jest to w szczegółach (ze zdjęciami) na płytce "Testy to nie wszystko ..." - dodatku do grudniowego bodajże Audio.

Ogólnie chodziło o to, że osoby które uzyskały najwięcej punktów (25, 24 lub 23 - a było takich 18 sztuk), aby powalczyć o główną nagrodę musiały zaryzykować i zrezygnować z uczestniczenia w losowaniu pozostałych nagród. Tak więc wóz albo przewóz w stylu "wybieram bramkę nr 3" (pamiętacie?). No i zgłosiło się takich straceńców siedmiu. Koniec końców, zostało dwóch (pięciu odeszło z kwitkiem) i o wygranej zadecydowało losowanie!

Na całe szczęście, Peter Lyngorf, współtwórca TacTa Millenium, ufundował dla tej drugiej osoby urządzenie RCS (Room Correction System) warte ponoć 25 000 PLN. Nie wiem, czy kierował nim wstyd czy zażenowanie ;-)

Ciekawe co będzie w tym roku?

P.S. Dlaczego tak nie lubicie AUDIO?

Pewnie w tym roku wymysla podobna przewrotke - a moze beda 'znaczone uszy'... pewnie Kisiel ma duza rodzine ;-)))

Dlaczego ja nie lubie Audio? Czy ja powiedzialem, ze nie lubie Audio? Niezupelnie - ja nie lubie calej polskiej prasy Audio. Za co? Juz wymieniam:

1. Prowincjonalnosc.

2. Brak obiektywizmu.

3. Niefachowosc (vide bledne pytania w konkursie).

4. Arogancja (vide brak przeprosin za bledne pytania).

5. Promocja wybranych marek.

6. Testy na zenujaco niskim poziomie.

7. W wielu testach brak informacji np. na temat sprzetu towarzyszacego, warunkow odsluchu, adaptacji akustycznej pomieszczenia itd.

8. Nagle przyplywy zachwytu nad niektorymi markami (to sie wiaze z 5) - co powoduje tworzenie 'swietych krow' rynku Audio (np. B&W, Linn, ostatnio Usher).

Generalnie - od 2 lat nie kupuje rodzimej prasy audio. Czasem probuje cos przeczytac, zeby sprawdzic czy zmienia sie na lepsze - zmienia sie, ale ze zlego na gorsze...

He, he - nie, nie ma żadnego sprzętu TacTa ;-)

Najdroższe są B&W 800 Signature. Ponieważ otwieram ostatnią dziesiątkę (tak wyszło) więc prawdopodobnie będę miał wybór między B&W (100 000 czyli mogą "iść" za 50 kzł), Sonus Faber AMATI HOMAGE, Halcro DM38, Martin Logan ODYSSEY, BAT VK-75, Dynaudio C2, Sonus Faber CREMONA, Gryphon CALLISTO 2100, Sonus Faber GRAND PIANO HOME/SOLO/WALL/GRAVIS a Gamutem C2R/D200.

Najchętniej brałbym Gryphona - wystawiona cena to 33 000 PLN, czyli do "wzięcia" tylko za 16 500, gdyby nie jedna, drobna przeszkoda, nieobca jak mniemam, większości uczestników tego forum. Nawet gdybym się zapożyczył i kupił tego Gryphona, to co ja do niego podłączę???

Pozdrawiam

-> qb_1 Oj, starość, nie radość, zauważyłem tylko Twój ostatni wpis, a nie dojrzałem odpowiedzi na moje pytanie.

Cóż ... czytam namiętnie, jednak dopiero niedawno nauczyłem się czytać "między wierszami". Generalnie zgadzam się z Twoją opinią. Moje pytanie dotyczyło AUDIO, bo daje się zauważyć na tym forum pewne forowanie Hi-Fi i Muzyki. A może to tylko moje wrażenie?

Gdybym wierzył w słowo pisane, przy moim budżecie w domu stałby Rotel RA-02, RCD-02 ("najlepiej wydane 5 kzł" to cytat z jednego z czasopism) przewdopodobnie z B&W 705. Być może jest to najlepiej wydane 5 000 PLN, ale nie przeze mnie. Po dwukrotnych odsłuchach utwierdziłem się, że jednak nie jest to sprzęt dla mnie. Mam zamiar o tym napisać, ale jakoś ciągle brak czasu :-(

krzys_mak: "Jaką niespodziankę zafundowało Audio podczas finału konkursu 5 lat temu ?"

Opis już był, ja doprecyzuję: praktycznie "w ostatniej chwili" osoby z "czołówki" zostały niespodziewanie wykluczone z walki o komplet nagród, i musiały wybierać, czy próbują zdobyć nagrodę główną, czy też biorą udział w losowaniu reszty nagród. Albo-albo - ot, takie widzimisie A.K. Mowy o takiej rezygnacji z części puli wcześniej nie było, naturalnie - warunki konkursu zostały jawnie i bezceremonialnie złamane. Żenada. I wybitna arogancja redakcji.

Coby było jasne, mnie ta zabawa nie dotyczyła, toteż nie powoduje mną żaden żal, że nie dostałem TacTa ;)))

Re: stork

Raczej możesz wykreślić z listy Sonus Faber CREMONA, ew. Sonus Faber GRAND PIANO HOME/SOLO/WALL/GRAVIS ... jestem mniej więcej w połowie stawki więc .... ;-)

/choć prawde mówiąc to żona i tak mi nie pozwoli .... -;(((/

A swoją drogą nie uważacie, że cena akurat tych kolumn (ta podana w związku z konkursem) jest "troszkę" wyższa niż rynkowa - i nie mówię tu o imporcie .... ?

A co do pozytywnych opini o HiFi i Muzyka to jestem mocno zaskoczony ... - to chybo jedno z najgorszych pism - przynajmniej jeśli chodzi o testy ... - IMHO oczywiście , Audio też schodzi na psy - to fakt niestety - ale chyba i tak jest najlepsze ... (z poslkich oczywiście ...)

vonda

a propos cen, zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, mianowicie cena Krella: w konkursie Audio podano 20000 zł, natomiast w innych pismach 15000 zł (w cenniku dystrybutora była nawet promocja na 12.999 zł). Dziwne nie?

Vonda

czesto pozytywnie jest o hfim nie dlatego ze to takie super pismo tylko ze kilka osob bezposrednio lub posrednio zwiazanych z pismem uparlo sie robic na forum klake tzn. swego rodzaju markieting stosowac:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Moj komentarz odnosnie Hi Fi i Muzyka:

1. Przedostatni numer - test CD z zakresu cenowego 4-8 kzl. Autor wyciaga daleko idace wnioski i oczywiscie (bo jakzeby inaczej) najlepszym CD z trojki okazuje sie Linn Genki - juz sie przyzwyczailem, ze odkad Red. M.S. uzywa Ikemi to kazde gowno od Linna pochwali. Niewazne - spojrzalem jednak na opis sytemu i stwierdzilem, ze P. Redaktor (nazwiska nie wspomne) do daleko idacych wnioskow na temat zrodel doszedl odsluchujac ich z Baltlabem (nawet nie pamietam jakich kolumn uzywal bo rece mi opadly).

2. Krell SACD - test - opis systemu chyba sie zagubil (chociaz moglem przeoczyc - test przeczytalem raczej pobieznie).

Znalazloby sie pewnie i pare innych kwiatkow.

Ja postaram sie juz nie komentowac - ograniczam sie do nie kupowania prasy...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.