Skocz do zawartości
IGNORED

Sony STR-6800 SD - jakie kolumny?

buchacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Posiadam amplituner Sony STR-6800 SD Dolby FM. W zwiazku z tym mam kilka pytan:

1. czy jest to dobry amplituner (ponoć "stary ale jary", na amerykańskiej

liście dyskusyjnej wszyscy go zachwalali).

2. interesuje mnie sluchanie wlasciwie prawie wyłącznie muzyki klasycznej

(głównie fortepianowej, może trochę wokalu i skrzypiec), od czasu do czasu

jakiś jazz i pop ale to mniej istotne - jakie wybrać kolumny do 1200zł za dwie

szt. - myślę o Tonsilu Voyager 200, Voager 300 bądź Soundfinder 250, mogą być

używane np. z allegro.pl, a może coś innego?

3. jaki do tego CD-player

Dodam, że na sprzęcie audio się raczej nie znam (posiadam podstawową wiedzę),

za to jestem z wykształcenia muzykiem i moje ucho jest cóż...dosyć wymagające.

Dzięki, pozdrawiam.

buchacz

p.s.

wlaśnie dostałem informację, że za 1400zł z VAT mogę kupić nowe, na gwarancji Maestro 180, brać czy nie?

https://www.audiostereo.pl/topic/6383-sony-str-6800-sd-jakie-kolumny/

powierzchnia niezbyt duża, bo tylko 15m2 (ale chcialbym takie kolumny, ktore "dadzą radę" na 20, 25m2). Kolumny nie muszą być podłogowe - chcę po prostu mieć dobre kolumny do klasyki (i mojego wzmacniacza).

buchacz

• Redaktorzy

Maestro są lepsze od wszystkich wcześniej wymienionych, natomiast za te pieniądze radziłbym jednak poszukać czegoś w rodzaju Dali 505 na Allegro lub z ogłoszeń. Nie 5005, tylko 505. Możesz trafić za np. 1000 pln, i będzie lepsze od tych Maestro. Chyba że mus cię pcha, a masz okazję kupić Tonsile od razu wtedy, cóż, jak trzeba... A to radio Sony, to jest stereo, czy kino domowe, cy co?

Jest to amplituner. Wzmacniacz potężny na trzy pary kolumn. Pobór mocy ponad 700W. Daje 4x100W. Waży...uff...24kg. Wygląd jak na zdjęciu. Niektórzy zachwalają, że jest lepszy niż większość Pioneerów z lat siedemdziesiątych (np. SX-950).

buchacz

[obrazekLUKASZ-89777_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Ale jajcarska machina! Robi wrażenie. Stereo oczywiście, lub jakiś wczesny format quadro. Spróbuj ściągnąć skądsiś instrukcję, tam może być parę funkcji wartych rozgryzienia. Co do Dali 505 - po prostu miały znakomite recenzje, oraz znam prywatne opinie zadowolonych użytkowników. Są następcą modeli Dali 104, który przez kilka lat był w Polsce symbolem dobrze grającego niedrogiego głośnika (nowe kosztowały coś pod 2000). Natomiast seria Maestro, jakkolwiek onegdaj topowe produkty Tonsila, jest nieprzewidywalna. Może być lepiej, może być gorzej, najprawdopodobnie będzie tak sobie. Słyszałem że najwyższy model serii (czy nie ten właśnie?) jest cokolwiek przebasowiony. Poza tym dziwne głośniki - papier na średnicy, a polipropylen na niskich - odwrotnie jak u ludzi. W każdym razie nie jest to pewniak, natomiast 505 raczej jest. Oczywiście można też podać sto innych modeli niezłych kolumn.

Do 15 m2 proponowałbym Tannoy m2. Niestety nie będą to już kolumny do 25m2. Sam mam Marantza model 2238B i chodzi z Tannoyami m1. Szukałbym kolumn które nie stanowią wyzwania pod względem obciążenia dla amplitunera - sprzęt już wiekowy bądź co bądź. A połączenie Marantz + Tannoy lub Marantz + JBL stanowi pewną klasykę tamtego okresu (po prostu wygląda to "stylowo"). Kondensatory elektrolityczne wymieniałeś? W takim sprzęcie to mus.

Pzdr.

nic jeszcze nie wymienilem, bo po pierwsze sie na tym nie znam, a po drugie sprzęt dopiero zakupiony. :)

A co do Dali 505 - moze mi ktos podac jakies dane techniczne (lub namiary gdzie w necie cos moge na ten temat znalezc)? dzieki

• Redaktorzy

Z danych technicznych to nie pamiętam impedancji, natomiast skuteczność rzędu 90-91 dB. Dość typowa dla serii niebieskiej Dali. Poszukaj testu - każde polskie czasopismo hi-fi je testowało, ale musisz skontaktować się z ich archiwami, bo sprzęt już nie produkowany, więc w aktualnych tabelach go nie znajdziesz.

• Redaktorzy

Absolutnie nieprawda. Jest to najpospolitszy przesąd hi-fi, wywodzący się z lat 70-tych. Jeśli by chcieć potraktować to poważnie, dobrze byłoby najpierw wiedzieć co to jest ta tzw. moc kolumn. Ja np. za bardzo nie wiem.

• 1 rok później...

"Buchacz"- mam do ciebie pytanko.........czy wiesz może jakie należy kupic żarowki (komplet) do Sony STR 6800 SD.Nie chcę rozkręcac mojego amplitunera żeby zobaczyc jakie są, bo podejrzewam że będą problemy z kupnem takich żaroweczek więc sprzęt musiał by długo leżec rozkręcony.Jesli wiesz ty, albo ktokolwiek z forumowiczow to proszę o odpowiedż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.