Skocz do zawartości
IGNORED

MERIDIAN 586.2 cd/dvd wiesza się, muzyka gra, odtwarzacz nie reaguje na nic poza wyciagnieciem wtyczki.

Perv Boy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Udało mi sie dostać przyjemny klocek Meridiana, używam tylko do cd audio, po jakimś czasie sielanke zaczął psuć następujący fakt:

odtwarzacz wiesza sie jak komórki nokii, nie pomaga nic poza wyłączeniem go z tyłu przy kablu. Co ciekawe muzykę odtwarza nadal, i nadal doskonale, ale nie ma z nim kontaktu. Występuje na wszystkich orginalnych płytac cd, wypalanych nie czytał wcale.

Z góry dziękuje za wszelkie porady i sugestie w tym temacie:)

pozdrawiam, Łukasz

Ale moment, bo nie bardzo rozumiem, wkładasz płytę, odtwarza parę utworów, wiesza się i już nie reaguję na nic, czy muzyka leci nadal?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Przecież kolega pisał, że ciągle gra, tylko nie reaguje na komendy sterowania. Możliwe, że jakiś element w rejonie procesora sterującego stracił swoje parametry i powstaje "czasówka" blokująca procesor. Miałem taką sytuację w telewizorze.

A to już pytań nie wolno zadawać, czego się rzucasz....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

dokładnie tak, gra elegancko tylko się nie słucha łobuz:) ani przyciski na panelu ani orginalny pilot nie maja z nim kontaktu.

myslalem na poczatku że moze laser się kończy, powstają błędy i się wiesza, ale ponieważ cdek gra bez 'potknięć' to raczej to wykluczam.

A spróbuj włączyć go, nie wkładaj żadnej płyty i zostaw go tak na ileś tam minut, nie wiem po jakim czasie się wiesza....,po tym okresie przyjdź ponownie i zobacz czy nadal reaguje na przyciski...

Mam taki sam problem z nagrywarką Phlips CDR 775, u mnie czasami wiesza sie tez juz po wlaczniu power( po kilkunastu sekundach ), przed uruchomieniem jakiejs funkcji.

faktycznie, jest tak jak się domyślałeś neomammut, bez grania z czasem też się wiesza. włączyłem bez płytki, pół godzinki i już nie ma reakcji na nic. Domyślasz się co to może być?:) w miarę nagrzewania jakieś zwarcie mu sie robi, czy może jakiś element nie lubi ciepełka?:D

Jeśli sprzęt wiesza się tylko i wyłącznie dlatego, bo się doprowadziło do układu napięcie, to dla śmierdzi przegrzaniem. Jeśli sprzęt nie ma już gwarancji, to ja bym go otworzył i doprowadził na układy zimne powietrze, jeśli masz jakiś duży wiatrak i możesz go ustawić na maksa i skierować na wnętrze Meridiana, to zrób tak i włącz jakąś płytkę w pętli, zrób to wtedy kiedy będziesz mógł zostać w domu na jakąś godzinkę (nie wolno zostawiać sprzętu samego bez opieki w takim stanie, bo nie wiadomo co się może stać jeśli się przegrzeje to mogą się spalić jakieś układy, zaprószy się ogień i nieszczęście gotowe. Wiesz dobrze po jakim czasie powinien się zawiesić. Jeśli jednak nic to nie pomorze, to wtedy trzeba by było go dokładnie obadać miernikiem. Pod lupę wziął bym zasilanie, może jakiś kondensator jest nie sprawny i filtruje za małe napięcie po tym jak się nagrzeje, różnie to może być...., może też być problem z głównym układem IC, który zarządza całą obsługą, jak ktoś tu wyżej zaznaczył.

Swoją drogą raczej podejrzewał bym coś z elektroniką, no bo wcześniej się nie grzał a teraz się grzeje? Czy zmieniałeś jakoś niedawno ustawienie sprzętu? Może coś na nim stoi, albo nad płytą górną obudowy jest mała wnęka? Ale teraz i tak wszelkie procki nie mają nawet radiatorów i czasami wybuchają z gorąca (wymaga się od nich naprawdę sporej ilości obliczeń na sekundę, a nie zapewnia się im dobrego odprowadzania ciepła, ale co, klocek cieniutki jest i ładnie wygląda). Sam byłem świadkiem takiego wybuchu w DVD z upscalingiem. Wybuchł procesor wizyjny.

wielkie dzięki, dokładnie tak jak piszesz, przegrzewa się! z tym, że ten model posiada wentylatorek z tyłu na panelu, który....się nie kręci, a podobno powinien zaraz po włąćzeniu sprzętu. klocek wyciągnąłem tak ze stoi 'samopas', co by miał więcej tlenu, ale nie ma różnicy. spróbuje w wolnej chwili go otworzyć i z wentylatorem moze spróbuje, czy się coś zmieni, oczywiscie jak pisałes - pod nadzorem:)

a tak poza tym, to nie orientuje się ktoś może, czy te klocki odtwarzają wypalane cd, czy tylko orginały? ja mam oczywiscie second hand, i od poczatku nie odtwarzał wypalanych, zastanawiam się czy to nie laser na wykończeniu może być. Ale to jest sprawa drugoplanowa jak narazie:) pytanie czy tam mozna wymienic sam laser, czy trzeba caly napęd, bo są dwa lasery (cd i dvd).

No to pewnie albo wiatrak padł, albo nie dostaje napięcia, pewnie raczej to pierwsze, ja bym załatwił jakiś wiatraczek, na takie samo napięcie i tylko sprawdził, jeśli wiatrak zacznie się kręcić to stary do wymiany, jeśli jednak nie to:

1. brak napięcia, nie dochodzi

2. nie znam układu i nie widziałem schematu, ale producent mógł wyposażyć układ chłodzący w czujnik temperatury, w tym momencie jeśli ten czujnik jest uszkodzony,może wskazywać i przekazywać do układu sterującego błędną temperaturę, w tym przypadku za niską i dlatego sterownik stwierdza, że jest zimno, dlatego wiatrak stoi w miejscu.

>a tak poza tym, to nie orientuje się ktoś może, czy te klocki odtwarzają wypalane cd, czy tylko

>orginały?

Teoretycznie, każdy napęd powinien odtworzyć wypał, jednak czasami producent klocka programowo tę funkcję blokuje. Na początku kariery nagrywarek chodziło o działanie antypirackie, później podobno o prestiż

Przewaznie po jakims czasie dopiero zaczyna marudzic na CD-R.Najwazniejsza jest predkosc nagrywania, x52 raczej malo ktory cedek ruszy, moze jakis nowy, stare Denony od razu mi wypluwaly.Najbezpieczniej to x8 / x16

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

>>czolgista

Ja zawsze stosuje najniższą prędkość x4, a jak można to i x2 i wtedy jest najlepiej. Jak nagrywałem kiedyś x8 to mój X55ES nie chciał odtwarzać wszystkiego prócz pierwszej ścieżki...

To najprawdopodobniej jest spowodowane usmażeniem procka IO (sterującego) może być też objawem jakiś problemów z zasilaniem, ale tylko głównie przy zasilaczach impulsowych, mogą to też być takie przyczyny jak pęknięta ścieżka na PCB, zdychajacący kwarc taktujący (procesor sterujący, IO).

Od czego bym zaczął od procesora, ogólnie kup sobie np spręzone powietrze, psiknij nim (tylko do góry nogami, tak by zmrozić procka (można spróbować do procka przykleić jakiś radiatorek) i będziesz widział czy to przynosi efekt.

co do wentylatorka na tylnym panelu.....pogrzebalem w sieci, znalazlem instrukcje na stronie meridiana..za pomocą kombinacji klawiszy włączyłem go na stałe i....nie pomogło. tak samo jak wczesniej, albo gra i juz gra do konca bo nie ma z nim kontaktu, albo jesli nie pusci się płytki to po 20 min i tak nie ma z nim kontaktu:) trzeba go będzie oddac w jakieś fachowe ręce, ale coś czuje że to nie będzie tania naprawa...ehhh te brytole, zrobią cudo tylko szkoda że z plasteliny i chusteczek higienicznych:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.