Skocz do zawartości
IGNORED

DAC wewnętrzny podłączenie sygnału

mycha

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem na stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś wie jak zbudowane jest podłączenie i wejście do tego DAC'a i czy można uzywać innych układów przetwornika??

Autor opisuje podłączenie tak:

Podłączany jest wewnątrz odtwarzacza do cyfrowych sygnałów wyjściowych z procesora audio (które to sygnały w odtwarzaczu podawane są na wbudowany oryginalnie przetwornik c/a).

Pobrane z CD sygnały obrabiane są w cyfrowym rozdzielaczu kanałów i odwracaczu fazy - na jego wyjściu otrzymuję rozdzielone sygnały prawego i lewego kanału w fazie zgodnej i przeciwnej.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam

Nie robiłem autopsji tego przetwornika ale bazując na opisie modułu i danych katalogowych przetwornika Crystal CS4390 można domniemywać:

1) Moduł przetwornika przyjmuje dane z demodulatora EFM w postaci szeregowej ->

DATA (dane amplitudy próbek dla kanału prawego i lewego),

BCK (zegar dla danych),

LRCK (zegar informujący o kanale przesyłanych danych L albo R),

MCK (zegar dla modulatora(ów) Delta Sigma - CS4390).

2) Dane są odpowiednio opóźniane w rejestrze (szeregowym) i poddane inwersji w celu synchronizacji oraz zgodności faz sygnału na wyściu przetwornika CS4390.

3) Format danych podawanych na wejście modułu przetwornika powinien być zgodny z formatem przyjmowanym przez DAC CS4390 (możliwość wyboru 6 różnych formatów) albo jeśli logika (układy cyfrowe stosowane na wejściu - 8szt w podstawkach) zamienia format danych to niekoniecznie. Trzeba zapytać producenta modułu przetwornika.

4) Autor pisze: "Proponuję przetwornik C/A do wbudowania do odtwarzaczy CD - 2 znakomite 24-bitowe przetworniki firmy CRYSTAL z 384-krotnym oversamplingiem..."

- nadpróbkowanie 384 razy dla próbkowania 44.1 kHz można osiągnąć z CS4390 dla zegara 16.9344 MHz.

Moim zdaniem !!!

Podstawki sugerują zamierzoną możliwość zmiany układów czego rezultatem może być możliwość zmiany formatu danych przyjmowanych przez moduł przetwornika (niestety stosowanie podstawek w takiej aplikacji jest dla mnie bardzo dyskusyjne). Troszkę niepokoi mnie opis użytkownika modyfikacji Pana Aleksandra Bąkowskiego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

cytuję: "Trafiła się też i pewna "wada". Dotyczyło to paru płyt z walcami i preludiami Chopina z różnych firm i to na jednym kanale - było słychać charczenie. Kiedy podłączyłem CD do amplitunera światłowodem zjawisko znikało. Ale na innych płytach tego nie było. Z p. Stelmachem doszliśmy do wniosku iż jest to kwestia nagrania. Po prostu przed modernizacją odtwarzacz nie wychwytywał błędów z nagrania - w innych płytach zjawisko nie występowało."

Mniemam (mam nadzieję ,że się mylę) iż są pewne problemy z rejestrem szeregowym. Nie wiem jakie zastosowano układy i jakie rozwiązanie - czy zastosowano synchroniczny licznik dwójkowy z przeniesieniami szeregowymi czy równoległymi. Jeśli zastosowano pierwsze rozwiązanie, a ramka jest 24bitowa (BCK=2.1168MHz) to taki rejestr złożony z przerzutników o maksymalnym czasie przełączania 50ns i bramek 20ns posiada maksymalną szybkość działania wynoszącą 2.041MHz. Moim zdaniem (bazując na doświadczeniach) optymalne są rozwiązania z dużym zapasem szybkości działania. Do tego typu rozwiązań polecam stosowanie układów ASIC.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dzięki za objaśnienie tematu!!

Masz może jakiś schemat takowego wejścia, chce wsadzić do swojego starego cd'sa jakiś sympatyczny przetwornik, chciałbym to jednak zrobić dobrze, to urządzonko ma mi troszkę posłuzyć ;)

Zastanawiałem się nad:

TDA 1541

PCM1702

albo jakimś AD

Za pomoc byłbym bardzo wdzieczny

pozdrawiam

Witaj

Jaki odtwarzacz CD Chciałbyś zmodyfikować ?. Jaki demodulator EFM jest wewnątrz ?.

Mając te informacje łatwiej i szczegółowiej będzie mi napisać o konkretnym przypadku niż ogólnikowo teoretyzować.

Pozdrawiam

Witam

Denon korzystał i chyba nadal korzysta (nie wiem czy współpraca z Marantzem tego nie zmieni) z demodulatorów firmy SONY.

Optyka KSS240 jest niczego sobie - stosowana choćby w mechanizmie TEAC VRDS 4 (Copland CDA288, Wadia 850).

Z praktyki mogę polecić rozwiązania bazujące na demodulatorze CXD2500AQ/BQ (używany choćby w w/w odtwarzaczach). Niestety znam tylko jeden model Denona który z niego korzystał: DCD-335. Użyto w nim niestety tańszej optyki.

Układ SONY ma duży margines bezpieczeństwa na jitter odczytywanych ramek z płyty (pamięć FIFO o pojemności +/- 28 ramek). Zegar strobujący sygnał EFM jest generowany w cyfrowej pętli synchronizacji fazowej.

Bardzo rozbudowana korekcja błędów ... wystarczy pochleb. Generalnie uważam ,że warto wykorzystać odtwarzacz wyposażony w ten demodulator.

Układ posiada konfigurowalny interfejs wyjściowy. Większość rozwiązań CD bazuje na aplikacji szeregowej (stan niski na wyprowadzeniu 30 demodulatora; PIN30 - L).

Przykładową realizację wyjścia z demodulatora przedstawiłem na rysunku.

Dane (DATA) dotyczące wartości próbek dla kanału prawego i lewego są dostępne na wyprowadzeniu 34; PIN34. Format danych to 2's complements, najbardziej znaczący bit jako pierwszy,ramka 48 (2 x 24) bitowa.

Zegar (BCLK) danych otrzymujemy z wyprowadzenia 35; PIN35, zatrzaskiwanie danych na narastającym zboczu.

Zegar (LRCK) informujący o kanale (L/R) przesyłanych danych dostępny jest na wyprowadzeniu 32; PIN32, stan wysoki wyjścia "oznacza" kanał lewy.

To prawie wszystkie sygnały potrzebne do podłączenia przetwornika.

Jak widać na rysunku wyprowadziłem sygnał DEMP (EMPH-CXD2500; PIN61). Jeśli na wyprowadzeniu występuje stan wysoki oznacza to ,że płyta CD nagrana jest z demfazą (obecnie rzadkość) i należy zastosować dodatkową korekcję charakterystyki częstotliwościowej.

Sygnał ten doprowadza się np do odpowiedniego wyprowadzenia filtru cyfrowego.

W przypadku przetworników delta sigma (np CS4390) konieczny jest także sygnał zegarowy dla modulatora (MCK). W najprostszym rozwiązaniu można pobrać go z wyprowadzenia 58; PIN58. Najlepiej wykorzystać niezależny generator który "zasili" także demodulator.

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-94277_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Preatorius,

Akurat jestem posiadaczem DCD-335 Denona o którym wspominasz. Ma dziadek już 6 lat i myślę nad wymianą źródła. Może jednak lepiej go podrasować skoro ma takie dobre podzespoły i polubić na nowo ?

Kompletnie nie znam się na tym co jest pod pokrywą i niestety nie rozumiem znaczenia wielu słów w tej zakładce :-)

Czy mógłbyś w jakiś przystępny sposób poradzić czy tuning ma sens dla tego CDka i kto mógłby to sensownie zrobić ?

Nie ukrywam, że myślałem o DACu pana Stelmacha, ale nie mam schematu do 335 i nie wiadomo czy ten DAC podejdzie do 335. Może są inne rozwiązania ?

Stan odtwarzacza jest jak dla mnie dobry+. Bardzo rzadko miewa problemy z odczytem. Zwykle jest to kwestia problemu z płytą.

• 3 miesiące później...

Witam wszystkich.

Przeczytałem (z braku czasu zgrubnie) posty - prawda - takie sygnały cyfrowe pobieram i tak to działa. A podstawki wynikają z ciągłych prób unowocześnienia układu (jestem w trakcie przymierzania się do AD1853 i wstawienia własnego zegara MCLK).

Co do DENONa 335 - niedawno go robiłem - w opiniach "Bartosz" ma właśnie takiego.

Trzeba grzebać w CD, ale wystarczy dołożyć odbiornik SPDIF (np. CS8414 + porządne zasilanie) i może być zewnętrzny - opracowuję taki (model próbny działa ale muszę zrobić poprawki) - ma wejście koncentryczne, Toslink, XLR i USB (instaluje się karta dźwiękowa USB w komputerze - automat).

Do "leszek B" - przepraszam najmocniej, ale miałem fizyczną awarię dysku w kompie (zdechł dokumentnie) i straciłem wszystkie poczty - proszę ponownie o kontakt.

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.