Skocz do zawartości
IGNORED

Technics sprzęt dobry czy raczej nie - Opinie i spostrzeżenia użytkowników

Janusz_Szy

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie Yulu masz racje. Poniewaz jednak to moje pieniadze i moja sprawa co z nimi robie, wczoraj zupelnie nieoptymalnie zakupilem nowa wkladke - jubileuszowego Denona DL-A100 i nieumiejetnie zaaplikowalem do Technicsa. Powiem ci, ze tak wspanialych, realistycznych wokali (This Mortal Coil, Dead Can Dance), cudownego fortepianu (Jarret), takiej miodnej gitary (Hendrix) juz dawno nie slyszalem. Ani Linn ani wczesniejszy Gyro SE nigdy tak nie zagraly. Pewnie to dlatego, ze nie umialem ich ustawic.

Fotke jeszcze wstawie, moze cos tam dojrzysz i skorygujesz.

Gratuluję pomysłu, jeszcze gramofonu jubileuszowego Denona za 10 tysięcy brakuje :) Ludzie to są jednak podatni...

Pozdro,

Yul

P.s. A że będziesz wierzgał, to wiedziałem.

czym się różni Denona DL-A100 od zwykłej 103jki ?

No jak to czym? Przezroczystm plastikiem obudowy. Aaa, i jeszcze trzykrotnie wyższą ceną, bo to przecież na jubileusz.

Nie wiem po co sie tak emocjonowac. Z jednej strony szybciej krew krazy wiec dla niektorych lepiej bo sie rozgrzeja a dla innych gorzej bo oslabiona zylka peknac moze.

Jesli jest popyt na dzdzownice wyscigowe to jest i podaz. Wcale nie znaczy ze wlsciciel sklepu z takowymi na takowych musi jezdzic. Wielu znacie wlascicieli salonow malucha nim jezdzacych? Pewnie nie. Wlasciciel salonu maluchow jezdzi mercem albo podobna bryka.

Z fachowych info. Audio Technica ma calkiem tania wkladke MC. AT 3 cos tam. Output 0.3mV wiec wstepne wzmocnienie 20x zupelnie wystarczy. Znacznie lepsza od Denona 103 i tansza. Oczywiscie 9tka AT jest jeszcze lepsza ale ponad dwa razy drozsza. Ja na ogol jednak wole MM.

pozdrawiam,

Witam kilka poprzednich wpisów jest dosyć burzliwych co ciekawe autorzy nie posunęli się do

wzajemnego ubliżania co cieszy . Moja wiedza na temat gramofonów wkładek itd. jest czysto teoretyczna i znikoma mam wrażenie że maleje im więcej czytam Waszych postów w tym temacie

Gustuje w muzyce rock, dance, pop, hiphop zależy mi na czystym wokalu szerokiej scenie .

Pomóżcie mi dobrać jakiś gramofon i wkładkę i ewentualną resztę osprzętu w przedziale cenowym do 2tyś czy to nie mało na jakiś nietuzinkowy model przepięknym modelem jest Technics SL-MA1 ale jak on gra i czy w ogóle na początek Technics może inną firmę zakładam oczywiście ze trafie na uczciwego sprzedawce , może dobrym pomysłem jest zaopatrzyć się równolegle w tańszy model do eksperymentów na początek by czegoś nie popsuć jaką lub jakie igły na start i co jest ważne dla początkującego czego się wystrzegać na co zwrócić uwagę parę podstawowych zasad będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi .Wiem ze jest już wiele w tym temacie lecz będę miał wasze wypowiedzi za podstawowe wytyczne których będę się szczegółowo trzymał .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam kilka poprzednich wpisów jest dosyć burzliwych co ciekawe autorzy nie posunęli się do

wzajemnego ubliżania co cieszy . Moja wiedza na temat gramofonów wkładek itd. jest czysto teoretyczna i znikoma mam wrażenie że maleje im więcej czytam Waszych postów w tym temacie

Gustuje w muzyce rock, dance, pop, hiphop zależy mi na czystym wokalu szerokiej scenie .

Pomóżcie mi dobrać jakiś gramofon i wkładkę i ewentualną resztę osprzętu w przedziale cenowym do 2tyś czy to nie mało na jakiś nietuzinkowy model przepięknym modelem jest Technics SL-MA1 ale jak on gra i czy w ogóle na początek Technics może inną firmę zakładam oczywiście ze trafie na uczciwego sprzedawce , może dobrym pomysłem jest zaopatrzyć się równolegle w tańszy model do eksperymentów na początek by czegoś nie popsuć jaką lub jakie igły na start i co jest ważne dla początkującego czego się wystrzegać na co zwrócić uwagę parę podstawowych zasad będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi .Wiem ze jest już wiele w tym temacie lecz będę miał wasze wypowiedzi za podstawowe wytyczne których będę się szczegółowo trzymał .

To polautomatyczny gramofon. Skoncentruj sie na calkowicie manualnych. Technics sl1200/1210mk2 i niektore pozniejsze modele sa najlepsze i trwale. Mozesz kupic uzywanego polgrata byle talez byl w idealnym stanie (szczegolnie pierszcien magnetyczny) i rowno chodzil, plyta glowna nie uszkodzona i umocowanie ramienia tez w stanie bardzo dobrym. Nowe lozysko kosztuje $30, nowe ramie z kablami Cardasa cos kolo $130-$140. Oczywiscie jesli ramie w bardzo dobrym stanie to tylko dodatkowo mozesz je wytlumic i samemu kable zmienic jesli chcesz. mk5 ma juz bardzo dobre okablowanie. potem zrobisz sobie zewnetrzny zasilacz i na poczatek starczy. Niektorzy tylko wyjmuja orginalne trafo i plytke z bezpiecznikami i przenosza do osobnego pudelka ale warto jako minimum dac transformator o 2.5-3 razy wiekszej mocy. To nie kosztuje wiele.

Alternatywy to np gramofony Denona z gornej polki ale te sa znacznie drosze i czesci czesto brak. Do technicsa poki co czesci wbrod i tanie.

pozdrawiam,

pozdrawiam,

ciekawi mnie model SL 110 i opinie jego uzytkownikow

Ukryta Zawartość

ktos ma? mial? sluchal?

Ukryta Zawartość

mk3 mial juz nowe rozwiazanie napedowe jak sl1200, stacjonarny uklad cewek i talez z pierscieniem magnetycznym zawieszony na niezaleznym lozysku. Jak sie dobuduje reszte i doda odpowiednie ramie to cena podskoczy o dobrze ponad 1000 funtow minimum.

pozdrawiam,

Tak celem sprostowania, cena juz jest 3000 funtow. Naped SP-10 Mk2, Mk2A, Mk2P i Mk3 to zupelnie inna koncepcja niz SL-1200, osobne zasilanie, stroboskop synchronizowany kwarcem a nie 50Hz z sieci. Sprzedawane byly w zestawach pod nazwa SL-1000 (plinta z obsydianu SH-10B3, SH-10B5, ramie EPA-100 i wkladka EPC-100, zasilacz SH-10C, SH-10E, calosc po zlozeniu wazyla ponad 30kg). SP-10 Mk2 bardzo przypadl do gustu w studiach nagraniowych, radiach. Mk3 mimo iz duzo lepszy okazal sie dla nich za drogi a dane ma nieprzecietne, talerz wazy 10kg, moment to 1100kg*cm2. Poza tym jest tez poszukiwany przez kolekcjonerow.

Tu stoi ladny SP10 MKII, stoi od dawna, gosc chce okolo 900 euro z ramieniem SME

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Mialem na mysli dodatkowe dobre 1000 funtow z hakiem za ramie i reszte zakladajac DIY ale za 900 euro z ramieniem to jakis wielbiciel analogu moze sie skusic.

SL1200/1210mk2 ma identyczny naped z SP10mk3 tyle, ze transformator i regulator napiecia nie jest w osobnym pudle. Stroboskop tez jest zasilany z kwarcu w sl1200. W SL1200 mozna trafo wyrzucic i zrobic zewnetrzny zasilacz regulowany 3-5A za niecale $100 wlaczajac cene pudelka i zwiekszyc moment kilkakrotnie. W Polsce pewnie taniej by wyszlo taka modyfikacje zrobic. SL ma oczywiscie znacznie lzejszy talez.

SP10 i SP10mk2 mialy o ile dobrze pamietam standartowy silnik na ktorym "siedzial" talez. Dopiero mk3 dostal nowoczesny naped w ktorym talez stal sie czescia motoru. To rozwiazanie jest chyba wlasnie patentem technicsa.

pozdrawiam,

Tutaj sa zdjecia wnetrza SP-10MK3:

Ukryta Zawartość

i SP-10MK2:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam

Godne poświecenia kilku chwil uwagi ???

Słyszał lub widział ktoś ???

Technics SL-1000MK3D lub SL-M1 / SL-M2 /SL-M3 ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Technics Programm 1986/87

Ukryta Zawartość

Technics Programm 1987

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Panowie, a propos sp-10mkII. Zna ktos kogos, kto naprawi w nim elektronike sterowania. Wyschły kondensatory w zasilaczu i poszło zwarcie dalej.

Najchętnie w okolicach Warszawy, ale jak dobry fachowiec to dojadę i na koniec Polski.

Przy okazji, mam mk I i mk II. Miałem też sl1210mkII. Rożnice są dość znacze pomiedzy tymi modelami. Nawet między Sp10. Np. Sp-10 w oryginalnej plincie spreżynowej Panasonica gra lepiej niz sp-10mk II w tej samej plincie od mk I. Mimo, że technologicznie jest między nimi przepaść. Już jednak w plincie kanapkowej, nie resorowanej SP-10 mkII gra całkowicie inaczej, bardziej precyzyjnie i dynamicznie od Sp I. Bardzo dużo zalezy od ramienia, wkładki, maty itd. Nawet wymontowanie filcowego hamulca z Sp-10 zmienia jego sygnaturę dźwięku. Banalne, ale gra system. Im lepszy deck, tym wiecej mozna wyciągnąć z systemu jako całości.

Niestety sl1210 mkII z oryginalnym ramieniem gra duzo słabiej od obu sp-10, nawet z prostymi ramionami. Oczywiście może po duzych modyfikacjach sl1210, czy sl 1200 może też zagrać. Nie próbowałem go modyfikować. Chetnie jednak posłucham doświadczeń kogoś, kto to zrobił.

Pozdrawiam fanów DD Technicsa.

Panowie, a propos sp-10mkII. Zna ktos kogos, kto naprawi w nim elektronike sterowania. Wyschły kondensatory w zasilaczu i poszło zwarcie dalej.

Przeglądałem właśnie serwisówkę SP10 mkII na wtyczce zasilacza powinny być trzy napięcia 5V,32V,140V oraz pin 0V, pytanie padł tylko zasilacz czy dostał też napęd? Naprawa może być kosztowna i długotrwała w czasie. Najlepiej pytaj w serwisie Panasonic mają dostęp do części.

Na moje oko padł zasilacz i płytka sterowania. Sam napęd jest OK, bo się silnik rusza "w przód i w tył". Temat raczej dla elektronika. Mam serwisówkę z wszystkimi procedurami testowymi w razie co.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Najchętnie w okolicach Warszawy, ale jak dobry fachowiec to dojadę i na koniec Polski.

Do głowy mi przychodzi jedynie Artur Ciuba (608 415 388).

Tani to raczej nie jest ale serwis drapaków z prawdziwego zdarzenia.

Kiedyś doprowadził mi w Denonie automatykę ramienia do perfekcji.

• 1 rok później...

serwis serdecznie odradzam dziadostwo i drogo strasznie, gramofon marant'z wozilem 4 razy i dalej nie dziala jak trzeba, nie warto !

sp-10mkI i mkII maja standartowe silniki. Dopiero mkIII ma naped w ktorym magnes jest przymocowany do taleza i ten warto miec. Elektrolity niestety wysychaja i warto je wymieniac do 20 lat. Jesli poszly scalaki to zalezy jakie. Moze byc problem z dostaniem niektorych.

Co do sl1210mk2 i dalszych to warto zrobic zewnetrzny zasilacz o wyzszej mocy. Przy orginalnym ramieniu (zakladajac, ze lozyska i ustawienie perfekt) jakosc brzmienia zalezy od wkladki no i nog (uzyc polkuliste) i podstawy na ktorej stoi. Wiekszosc MM bedzie sprawowala sie dobrze ale z lepszym ramieniem jakosc dzwieku poprawi. ten gramofon jest na tyle tani, ze mozna w dobre ramie inwestowac, szczegolnie jesli chce sie uzywac MC. Chyba za iles set funtow mozna kupic pudlo do sl1200/1210 albo samemu zrobic.

pozdrawiam,

Elektrolity niestety wysychaja i warto je wymieniac do 20 lat. Jesli poszly scalaki to zalezy jakie. Moze byc problem z dostaniem niektorych.

Jak w DD poszła elektronika sterująca napędem, to się go wyrzuca do śmieci i tyle. W paskowcach nie ma prawie żadnej elektroniki i takie zagadnienie jest jednak znacznie łatwiejsze do ogarnięcia.

To prawda. Pod tym wzgledem kontrola napedu silnika DC w gramofonach o przelozeniu paskowym jest prosta w porownaniu do DD. Ale DD o takim napedzie jak Technics sp-10mk3 czy sl1200mk2 plus maja pare zalet w porownaniu do paskowcow w podobnej i nawet wyzszej grupie cenowej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.