Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry odtwarzacz cd i... tani w serwisie

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Dla wielu z nas sprzet lepszej jakości jest dostępny tylko z drugiej (trzeciej, czwartej...) ręki. Kupując stary odtwarzacz ryzykuje jednak koniecznością wymiany lasera. Koledzy, podzielcie się swoją wiedzą: które z przyzwoitszych mnodeli są jednoczesnie tanie w serwisie (chodzi głownie o laser)?

https://www.audiostereo.pl/topic/6473-dobry-odtwarzacz-cd-i-tani-w-serwisie/

Właściwie to prawie nie udzielam się na forum bo głównie czytam co tam inni mądrzy albo trochę mniej mądrzy napisali i na ogół okazuje się, że już nie ma potrzeby się udzielać/pytać, bo wszystko "czarno na szarym" stoi jak byk napisane.... no to taka tam dygresja drobna.... .

"Tera" na temat trochę będzie.

1.Pioneery omijać bardzo szerokim łukiem - było sporo fajnych maszyn na "P" (patrz chociażby wątek "czy warto kupić tego Technicsa") ale tanie w serwisie to one nie są - lasery są niestety dość drogie. Kiedyś sam "okazyjnie" nabyłem nagrywarkę PDR05 - laser kosztuje jedyne 1200pln... po długich, rozpaczliwych poszukiwaniach też w końcu na tym forum o niego pytałem, hehe.

2.Można brać wszystko co na nowszych "soniakach" (KSS240; 212; 213; 210 - wszystkie te lasery są powszechnie dostępne i tanie jak... nie wie co... bo teraz drogie wszystko... . A co konkretnie, trudno powiedzieć - właściwie w co drugim CD jakiś KSS "siedzi". Ostatni miałem np. do czynienia z harmanem HD7625 - moim zdaniem doskonały CD i tani w serwisie(KSS210A=około50pln)-polecam !. Z tych bardziej popularnych marek - np.: Denon - tam też głównie KSS.

3.To samo z napędami Philipsa - dobre chyba nie są (mowa o tych nowszych, budżetowych) ale bardzo tanie, czyli CDM12 i inne VAM-y. A jaki CD - Marantz'e prawie wszystkie (... też mi odkrycie;) ) i inne Micromegi... albo Thule – ale to raczej drogie „klocki”.

Nie wiem czy coś pomogłem, próbowałem w każdym razie. Może ktoś coś jeszcze doda... Pozdrawiam !

Jeszcze coś mi się przypomniało: (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - to link do sklepu z lasermi gdzie można się trochę rozeznać co do czego i za ile.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hej! Dopiszę się do wątku. A co myślicie o naprawdę starych odtwarzaczach?

Mnie wpadł taki jeden w oko na Allegro. Kenwood L-03DP z 1982! Jak twierdzi wystawiający sprawny. Link do niego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Warto takim sprzętem się interesować? Czytałem gdzieś, że pierwsze odtwarzacze grały po prostu źle. Macie jakieś z tym doświaczenia lub coś wiecej o tym słyszeliście? I jak oceniacie w przypadku takich gruchotów szanse, iż pograją choćby z rok? Przyznaję, że mnie nęci, a chyba nie powinien.

Ukryta Zawartość

kolega maciek ma rację co do typów zastosowanych laserów lecz co do ceny to nie koniecznie,koszty laserow do sprzetu dvd i rzadkich odtwarzaczy cd nie sa przypadkowe orginalne elementy sa dostepne tylko w autoryzowanej sieci serwisowej ,podzespoly dostepne w sklapach i na gieldach to w duzej mierze podrobki z krajow zaprzyjaznionych z chinami i faktycznie kosztuja grosze lecz ich jakosc jest mniej lub bardziej przypadkowa ! i dostepne sa tylko najpopularniejsze typy, zas innych chinczyk nie produkuje bo mu sie nie oplaca

wiec pozostaja orginaly za chore pieniadze. Przyklad KSS-240A orginał ok.250 ZL w SONY-m, giełda ok.100 zl ( ale

bardzo kiepskie wykonanie )

Widac ze ruszyl sie rynek laserow do dvd ( podrobek ) za mniejsze pieniądze np. SOH-DP1U SAMSUNG-a pracuje

w wielu odtwarzaczach dvd

I jeszcze jedno, maciek ma racje w wiekrzosci sprzetow nawet tych z najdrozszej polki pracuja typowe lasery,

standardem sa najtansze ( nawet orginalne ) SONY KSS-213, KSS-210, drozsze KSS-150 I KSS-240

( bo starsze ),w miare tanie PHILIPSY CDM12.1 itp, za wyjatkiem bardzo starych modeli.Problematyczne odtwarzacze cd to modele zrobione na laserach Technicsa szczególnie stare modele,Pionnera lub Sanyo tu brak

jest zamiennikow i pozostaja ceny z kosmosu!!!

Co do samego elementu PICK-UP to przy sprzecie klasy Hi-END warto zamowic sobie z pewnego zrodla orginal

gdyz cena elementu i tak jest procentowo niewielka a w dobrze zestrojonym torze elektroniki PICK-UP popracuje kilka lat. ( dbac tylko o czystość soczewki )

>rafal

stare odtwarzacze cd graja bardzo fajnie gdyz w tamtych czasach nie bylo mowy o kompromisie ( brakowalo technologi zeby stosowac fuszerke ) ,problemem moga byc elementy mechaniczne takie jak plozy prowadnicy

lasera ( czesto zaczynaja pekac po tylu latach, zebatki i inne elementy typu paski/gumy sa do wymiany ) laser

to najmniejszy problem ! Najdrozsze sa elementy mechaniczne bo do starych modeli moga byc juz nie dostepne!

Onkyo jeszcze raz, Sansui, Kenwood, Teac?

Na Allegro zwróciły moją uwagę dwa odtwarzacze. Pierwszy to Onkyo 6750 Integra. O nim było już na forum (wątek 4409), więc wiem, iż o ile padnie mu laser to koniec. Nie do dostania. Jeśli zalicytuje więc to niewysoko mimo, iż poza tym jest to solidna maszyna. Drugi to Sansui CD-V1000. I właśnie, jak to jest z Sansui? Lasery mają chyba własne. Warte to coś czy trzymać się z daleka?

Za używanym sprzetem zacząłem rozglądać się po prostu z konieczności. Czyli z braku pieniędzy na nowy. Z lektury na forum zdążyłem sie jednak zorientować, iż może być to okazja do kupienia naprawdę dobrego sprzętu za małe pieniądze. Jak wybierać - jest tu i w innych wątkach sporo wskazówek. Z popularniejszych marek pominięto tu Kenwood'a, który ponoć robił w przeszłości niezłe odtwarzacze i Teaca. Jakieś wskazówki odnośnie kupowania sprzętu tych marek zainteresowały by nie tylko mnie.

Kusi mnie. Kusi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Prawda, że śliczny? Ale ćwiczę charakter i nie kupię. Sprzedawca nie odpowiada na maile, ponadto widziałem kiedyć jego aukcję, na której ustawił na zdjęciu sprzedawane kolumny Bose 301.. na boku:-) Zaufania nie mam więc doń za grosz. Intryguje mnie jednak marka. O tunerach Sansui można znaleźć sporo. Także na forum. Cieszą się świetną opinią. Trochę można znaleźć też o wzmacniaczach. CD jest jakoś pomijane. A chciałbym wiedzieć, czy jak spotkam to zainteresować się, czy lepiej omijać, bo to pułapka?

A teraz, byście się pośmieli. Sądząc z licznych opinii w necie są to też najgorsze kolumny na świecie.

Ukryta Zawartość

Sorry. Plik ze zdjęciem okazał się za duży. Zmniejszę go i dołączę później. Ale napiszcie coś o Sansui.

Lecę oglądać Mitoraja na placu Zamkowym. Ponoć wieczorem wygląda to najfajniej.

A miałem tam nie zaglądać. No, dobrze, było już, żeby trzymać się z daleka od wiekowych Technicsów ale na tego warto ...przynajmniej spojrzeć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bo to chyba jedyny ładny Technics. Nie piszę o tunerach ale o CD. Ciekawostką jest to, że na stronie vintagetechnics

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pełni on rolę wizytówki technicsowych cedeków.

Ten Cd jest z 1984. W pochodzącym z tego samego roku wzmaku Naima (mam) jest wejście na tuner, magnetofon (oba DIN) i na gramofon (cinh!). Cd nie przewidziano. To się nazywa konserwatyzm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

C.E.C. CD. Poratujcie!!!!!!!! Mam możliwośc kupienia odtwarzacza CD C.E.C. 540. Cena nie jest wysoka ale i nie taka okazyjna, bym brał w ciemno. Dla mnie każda cena jest wysoka i przyznaję się - boję się po prostu. Sprzęt jest już dość wiekowy jak ustaliłem, bo 15 letni. Firma jak się zorientowałem audiofilom nie jest nieznana. Dlatego zwracam się do Was, lepiej zorientowanych. Co o sensowności takiego zakupu sądzicie? Macie jakieś doświadczenia z tym lub podobnym sprzętem? Oczywiście sprawdzę go jeszcze ale o wzięciu na dzień na odsłuch ze swoim sprzetem nie ma mowy. Mój wzmacniacz to jeszcze bardziej wiekowy Naim Nait 1 a kolumny to raczej niespecjalne Quadral Allsonic SM 60 II. Słucham muzyki różnej ale raczej poważnej. Pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!

Tyle moge poradzic, ze sam uzywalem Technicsa SLP 111 (czy jakos tak, straszna staroc, kupiony w Pewexie za 150$ To byly czasy -:) Po 10 latach zaczal szwankowac: czasem cos przeskakiwalo, czegos nie czytalo itp. Odsprzedalem go kumplowi, ktoremu te wady nie przeszkadzaly, za symboliczne 50 PLN. Uzywa go do dzisiaj, co w sumie daje jakies 15-16 lat. Niby dziala, ale ja bym poszukal czegos max. 5-7 letniego.

Poszukaj uzywanegop Denona z wyzszej polki klub Soniaszy ES. Jakos wykonania trudna do przebicia, spore mozliwosci tuningu oraz latwo dostepne lasery. Brzem,ienie tez bardzo ok, nawet w porownaniu z obecna konkurencja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.