Skocz do zawartości
IGNORED

Rek-O-Kut & Empire & Gray

Piotr__

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wszystko zloto co sie swieci. Biorac pod uwage ze w latac 50/60 istnialo naprawde wiele modeli sprzetu audio dzisiejsze zainteresowanie miniona epoka jest raczej standardowe Ortofon SPU, Denon dl103, Gerrard, Lenco i kupa - praktycznie koniec. Tymczasem chcialobym przypomniec stronke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na ktorej po przeprowadzonym eksperymencie wyniklo ze sme 3012 wcale nie musi byc z dl103 swietnie dobrana para. Okazalo sie ze z ramienia wartego 20-100$ na amerykanskim Ebayu w przeciwienstwie do przesadnie rozreklamowanego sme 3012 po 1500$ mozna uzyskac bardzo zadawalajace efekty z twardymi wkladkami jakie wlasnie w latach 50/60 wystepowaly :) A unipivot Gray-a mimo ze wygladajacy jak cos z bambino z takimi wkladkami moze byc bardzo ciekawym rozwiazaniem. Milosikom dlubania w Lenco moze spodobac sie spodobac natomiast fakt ze istnieja tez bardzo fajne gramofony Empire i Reokut ktore z powodzeniem mozna przeszczepiac w duze stabilne plinty wlasnej produkcji mimo ze nie wszystko to idlery. Jesli macie jakies doswiadczenia z tymi sprzetami prosze o informacje bo nie ukrywam ze interesuje mnie niepoznany jeszcze potencjal tkwiacy w tym temacie.

Tu mamy link wprowadzajacy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znalazlem tez na szybko w necie kilka ciekawych fotek wspomnianego sprzetu oraz roznych wariacji na jego tamet.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/64785-rek-o-kut-empire-gray/

Gerrard 301 z ramieniem Rek-O-Kut i prawdopodobnie Ortofonem SPU

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Empire 698 ktorego naped czesto przeszczepiaja w wypasione gramofony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lenco B55 z ramieniem Rek-O-Kut

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon DP-3000 + Rek-o-kut model 160

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr__, 31 Lip 2010, 14:47

>Gerrard 301 z ramieniem Rek-O-Kut i prawdopodobnie Ortofonem SPU

Ramię bardzo podobne z wyglądu do klasycznego Fidelity Research FR64 - ciekaw jestem czy coś faktycznie łączy te dwa ramiona?

Stones_Fan dzieki za uwage bo w tym wypadku bardzo mozliwe ze sie pomylilem faktycznie to bardzo podobne do fr, a nie rek-o-kut choc znalazlem wlasnie kolejne ciekawe zdjecie odrobine podobne. Szkoda tylko ze facet nie chce wyslac poza stany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejna ciekawostka gray i rek-o-kut w duecie tym razem juz niestety za niezla sumke - ciekawe ile nie znanych tu za oceanem powodow faktycznie za ta cena przemawia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

naszczescie jest troche na ten temat na vinylengine.com

przy okazji znalazlem bardzo sensowne rozmieszczenie ramion, ciekawe ze prawie nikt na to nie wpadl :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kąt między ramieniem a szpindlem powinien zawierać się pomiędzy 60 a 70 stopni.

Tak wymyśliły firmy produkujące ramiona. Myślę, że warto się tego trzymać.

Dlaczego?, to chyba nie trzeba tłumaczyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

klopot moglby byc w niektorych przypadkach fabrycznie zainstalowanych wind ktorych nie dalo by sie przestawic, co do reszty to co za roznica skoro ramie i tak obraca sie po wlasnej osi. Kalibracja to tez zbior odleglosci i katow wzglednych wobec siebie ale "ruchomy" a nie typowo sztywny i niezmienny.

>>profee napisał:

Vis

Przepuśc to przez rozum zanim napiszesz. Na razie kolportujesz bzdury.<<

... i vice versa, czymś uraziłem bo nie rozumiem Pana zachowania !

Wygląda na to to, że Pańska wiedza na temat ramion jest żadna.

Mam ramiona które mają max 75 stopni wychylenia.

Ale jak Pan woli to można kręcić nawet 360 stopni jak kable wytrzymają to dlaczego nie.

Vis calkiem trafna uwaga choc kabli bym az tak nie demonizowal (wiecej zlego moze wyniknac przez ich naciagniecie czy przygniatajaca je zbytnio zaslepke ja mam np luzem z przytrzymaniem w plastelinie a jedno z ramion jest dokladnie odgiete jak to nr2 na zdjeciu i procz olania firmowej windy wszystko jest idealnie. No ale moze temat warto jeszcze rozwinac? Wiadomo w koncu ze wiekszosc ramion firmowo instalowanych w gramofonach ma ograniczniki, lecz przez to nawet szybkie sprawdzenie przesiegu jest bardziej upierdliwe i dla mnie nie ma to nic wspolnego z rozsadkiem (w przeciwienstwie do zdejmowanych latwo ogranicznikow w postaci np ramki chroniacej przed raptownym ruchem lamiacym igle.

Wracajac do tematu interesuje mnie opis ramienia Re-o-kut z jednej z aukcji w ktorym podaja ze nie nadaje sie do ramion 12" - czy tylko przez firmowe rozmieszczenie go w ktoryms z modeli (na zdjeciu nie widze by talerz byl mniejszy na plyty 10" i jeszcze mniejsze przy ktorych mamy optyamlniejsze inne geometrie wiec mnie to dziwi), moze tez chodzi o samo rozmieszczenie ciezaru? a moze to jednak bzdura? 12" w ramieniu z powodzeniem daje sie instalowac jak komu wygodnie. Monofoniczne ramiona Graya w tym wypadku pomijam.

>>Piotr__ napisał:

Vis calkiem trafna uwaga choc kabli bym az tak nie demonizowal<<

Diabeł tkwi w szczegółach, ja zwracam na to uwagę.

Co do "Re-o-kut" nie pomągę Ci, nie odważyłem się kupić tego ramienia. Trochę za mało finezji w nim. No chyba, że do 78 obrotów.

naprawde nikt nie ma doswiadczen z tym sprzetem? widze ze bede musial sam tu zaczac od 12" rek-o-kut, moze 16" unipivota mono greya jesli jakies tanio znajde i ktoregos z wymienionych napedow w nowej robionej plincie z podobnym rozmieszczeniem ramion co na fotce, no bo jakos nie przekonuje mnie zbyteczna ostroznosc, no i trzeba jeszcze dotrzec do zyjacych pasjonatow tego konkretnego tematu jesli jakis ocalal...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.