Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto przerabiac stare monitory ISOPHON?

teneke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem dosc "swiezy" w tematyce audio. Dlatego chcialem prosic o rade.

Jestem posiadaczem wiekowych monitorów studyjnych ISOPHON HSB6001. Sa jak na swoj wiek w przyzwoitym stanie. Ale graja bardzo neutralnie, malo szczegolowo i brak im dynamiki.

Moje pytanie brzmi - czy oprocz kabla, warto cos jeszcze w nich wymienic, zeby poprawic dzwiek? Moze kondensatory, kable miedzy zwrotnica i glosnikami.

Mam tez drugie pytanie- jako ze design jest juz nieaktualny, chcialem zrobic do nich nowa obudowe. Jesli zrobie o inentycznych wymiarach wezwnetrznych to moga grac podobnie. Ale czy jest sens zaprojektowanie nowej obudowy (np.z BS) dla tych przetwornikow (ALNICO)? Moglo by to poprawic jakosc dzwieku?

Ponizej fotki zwrotnicy i kolumny.

Prosze o porady.

pozdrawiam

A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27911-100000035 1281186297_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak Isophon i to alnico to moze open baffle ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ja bym zostawił w oryginale.Po co psuć?Jedynie popracować nad zwrotnicą.Dzisiaj nie produkuje się takich a design jest tylko kwestią sezonu i nie wiadomo co będzie później.Jeśli chodzi o zrobienie nowej obudowy,to powinna byś wykonana z takich samych materiałów i szczegółowo odwzorować wymiary oryginału i parametry.Mimo tego może nie grac podobnie ze względu na właściwosci dzisiejszych surowców potrzebnych do jej zrobienia ,dlatego że dziś jest inna technologia jak w czasach jej budowy.

1.Poprawić zwrotnicę.

2.Odświeżyć całość i zachować dla potomnych.

3.Niezależnie, zbudować sobie nowe paczki na nowych przetwornikach i cieszyć się z diy.

Pewnie kondensatory wyschly po latach i zaczely puszczac luty, a kable sie utlenily na koncowkach - po poprawieniu tego w sposob nieinwazyjny mozesz tuningowac dodajac na gore wstege i zdejmujac cala dolna scianke badz choc odslaniajac sredniotonowce by mialy powietrze z tylu. Poprostu szkoda je niszczyc. Pewnie wiecej infa dostaniesz od zapalonych maniakow kolumnowego-diy bo to ciekawy material do grzebania jest :)

no i warto zobaczyc do nich lampe z epoki, graja z alnico na lampowych naprawde gratach z lat 60 i jest zupelnie inaczej niz z czym innym - czyli wbrew ogolnie powielanemu stereotypowi wlasnie jest wtedy zazwyczaj wypelnienie, dynamika i wieksza bezposredniosc dzwieku

Dzieki za odpowiedzi. Postanowlem, ze zostawie je.

Doszedlem do wniosku, ze cieplejszego dzwiegu poszukam zmieniajac wzmacniacz, bo ta neutralnosc moze powodowac moj Onkyo Integra (ktory znany jest z detalicznosci i neutralnosci).

pozdrawiam

A

• 1 rok później...

Witam,

odgrzewam kotleta, ale niedawno wpadły mi w ręce dwa monitorki zbudowane w oparciu o głośniki isophona widoczne na zdjęciach powyżej.

Mam pytanie o parametry tego głośnika oraz oznaczenie producenta. Czy ktokolwiek z Forumowiczów mógłby mi pomóc?

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) szukaj tu, moze znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) szukaj tu, moze znajdziesz.

Dzięki wielkie! Znalazłem dane głośników oraz całych skrzynek, które posiadam.

Dodatkowo odnalazłem dane techniczne głośników Isophona montowanych w zestawach Magnat Bull Borg,

których również szukałem.

Pozdrawiam,

sonne1984.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.